Çernobil'in Türkiye'ye Etkisi
Çernobil ,eski Sovyet ülkelerinden olan Ukranya’nın bir kentidir. Çernobil kentinde büyük nükleer santralleri 26 Nisan 1986’da patladı. Bu patlama sonucu çok büyük şekilde radyasyonun çevreye yayıldı. Bakıldığı zaman üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen günümüzde halen etkisini gösteriyor. Özellikle Türkiye’nin Karadeniz’e kıyısı olan şehirlerde haliyle etkisi daha fazladır. Çernobil faciası; 1945 yılında Japonya’nın Hiroşima şehrine atılan nükleer bombadan daha fazla radyasyon salındı. Bir Nükleer faciası olarak bilinen Çernobil, adını nükleer santrallerin patladığı kentten alır.
Nükleer faciası sonrası bir çok temizleme ve ilaçlama çalışmaları yapılmıştır. Toprağa, suya ve havaya karışmış olan radyasyon nasıl temizlenecekti? Ağaçların emdiği bu radyasyonlar 5 yıl içinde büyüyecek ve meyve verecekti ve bizlerde bu radyasyonlu meyveleri yiyecektik. Toprağa karışan radyasyon uzun yıllar etkisini gösterecekti.
Karadeniz Çayı Radyasyonlu Mu?
Çernobil felaketinden sonra Karadeniz’de yetişen çaylarda yüksek oranda radyasyon tespit edilir. Ancak bu dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral çaylarda radyasyon olmadığını idea ederek canlı yayında çay içmişti ve radyasyonun kaynayınca geçtiğini, günde 20 bardak çay içebileceğini kaydetmişti. Oysa radyasyon diye bir gerçek vardı.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral
Radyasyonun İnsan Sağlığına Etkisi
Karadeniz’de radyasyonun etkisinden dolayı kanser olup ölenler; Kazım Koyuncu gibi, Anne karnında radyasyondan etkilenip ve dünyaya fiziksel ve zihinsel olarak dünyaya hastalıklarla gelen çocuklar ve daha niceleri.
Radyasyondan Etkilenen Çocuklar
Özetle Çernobil Felaketi
Çernobil faciası, dünyada en önemli ve en etkili nükleer enerji kazasıdır. Bu kazanın dünyada bir çok insanın ölümüne sebep olduğu ve daha da olacağı bir gerçektir. Sadece ölüme değil, hastalıklara ve bu hastalıkların gelecek nesillere taşınmasına neden oluyor. Bu açıdan bakıldığı zaman bir kalıtımsal özellik taşıyor diyebiliriz ama tam olarak Türkiye üzerinde nasıl bir etkisi olduğuna dair bir araştırma yoktur. Günümüzde de Karadeniz halkının Çernobil Reaktör kazasıyla ilgili çok büyük korkuları vardır. Bu korkuların sebebi; toplumun olanlardan habersiz bırakılmasından dolayı yeterince bilgi sahibi olunamamasıdır. Karadeniz’deki kanser vakalarındaki artışın nedeninin Çernobil olmadığını söyleyenlerin bilimsel olarak, belgelere dayanarak bu kanserlerin kesin sonucu açıklanması gerekiyor. Geçmişten günümüze yetkililer özellikle Karadeniz’de radyasyon olmadığını idea edilmiştir. Ancak kanser olaylarının artışı ve çayda bulunan yüksek oranda radyasyon halkın yetkililere olan güvenini sarsmıştır. Yani Çernobil faciası bir gerçektir. Türkiye’yi etkilemesi de olasıdır ama bilimsel verilerin yetersizliği kesinlikten bahsetmemizi engelliyor.
NeOldu.com / Özel Haber