Cezayir'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Cezayir Kuzey Afrika'nın en kilit ülkelerinden biridir. Ülke yakın ve uzak tarihi, coğrafi ve kültürel alanlarıyla turistik açıdan ilgi odağı haline gelmiştir. Cezayir tatilinizde bölgenin gezilip görülmesi gereken yerlerini sizler için derledik.
Cezayir'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Kuzey Afrika topraklarında bulunan Cezayir bir Arap ülkesidir. Yaklaşık 40 milyon nüfusun yaşadığı ülke 2,382.000 arazi alanı ile tüm Afrika kıtsasının en geniş topraklarına sahiptir. Başkenti ülkeyle aynı ismi taşıyan 'Cezayir' şehridir. Tunus, Fas, Nijer, Libya, Moritanya ve Mali gibi ülkelere komşudur. Coğrafi, tarihi ve kültürel açıdan birçok kaynağa sahip olan Cezayir'de cami, kale, anıt gibi birçok yapı bulunuyor. Cezayir seyahatiniz için ülkenin gezilecek görülecek yerlerini yazımızda bulabilirsiniz.

Essai du Hamma Bahçeleri

essai-du-hamma-bahceleri.jpg

Cezayir'in Hamma bölgesinde Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi yakınında yer alan 58 hektarlık bir bahçedir. 1832 yılında oluşturulan bu yemyeşil bahçe dünyanın en önemli test noktalarından biri olarak kabul edilmektedir. Bahçeye 1834 yılında 25 bin, 1837 yılındaysa 87 bin bitki eklenmiştir. 1842 yılından itibaren Dünya Bitki İklimlendirme Testlerinin önemli mekanlarından biri haline geldi. Egzotik binlerce bitki türüne ev sahipliği yapan botanik bahçe, yıllık ve uzun ömürlü bitkilerle donatılmıştır. Essai du Hamma Bahçeleri bitki çeşitliliğinin yanı sıra lama, kirpi, alpaka ve bazı kuş türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Yeşil alanlara ilgi duyanların Cezayir gezi rehberinde bulunması gereken bir bahçedir.


Ketchaoua Camii

ketchaoua-camii.jpg

Ülkenin başkenti Cezayir'de bulunan görkemli bir camidir. Bizans ve Mağrip mimarisinin muhteşem uyumu neticesinde inşa edilen kutsal yapı 1612'de hizmete açılmıştır. Osmanlı Devleti'nin bölgede oluşturduğu en muazzam yapıların başında gelen Ketchaoua Camii ülkenin en tanınan simgesidir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de kendisine yer bulan şahane cami yaklaşık 220 yıl sonra bölgede Fransız işgali yaşandığında katedrale çevrilmek istenmiştir. Bu dönüşüme karşı çıkan 4 bin dolayında Cezayirli yakılarak idam edilmiştir. Ülkenin kurtuluşunun ardından caminin yer aldığı alan 'Şehitler Meydanı' olarak adlandırılmıştır. Cezayir'in tarihi yerlerinden biri olan Ketchaoua Camii, ülkenin yakın tarihinin en kanlı hadiselerinden birine sahne olmuştur.


Maqam Echahid (Şehitler Anıtı)

maqam-echahid-(sehitler-aniti).jpg

Cezayir'in Bağımsızlık Savaşı'nda şehit olanlar adına harpten 20 yıl sonra 1982'de inşa edilen anıttır. Palmiye yaprağını anımsatan yapının duvarlarında Cezayir Bağımsızlık Mücadelesinin temsili niteliğinde asker heykelleri bulunuyor. 92 metre yüksekliğe sahip olan Şehitler Anıtı Cezayir'in gezilecek görülecek yerleri arasındadır. Cezayir Güzel Sanatlar Enstitüsü'nün dizayn ettiği anıt, Kanadalı bir şirket tarafından betonarme materyaliyle oluşturulmuştur. 


Bardo Tarih Öncesi ve Etnografya Ulusal Müzesi

bardo-tarih-oncesi-ve-etnografya-ulusal-muzesi.jpg

Başkent Cezayir'de Franklin Roosevelt Bulvarı üzerinde bulunan kurum 1928 yılında kurulmuştur. Ülkenin en eski çağlardan beri önemli bir yerleşim alanı olduğunu gözler önüne seren Bardo Tarih Öncesi ve Etnografya Müzesi, Cezayir'in en turistik yerlerinden biridir. Kurumda Neolitik dönemlere ait seramik, kaya oyma kalıntıları sergilenmektedir. Ayrıca resim sergilerine de ev sahipliği yapam müze ülkenin en popüler ziyaret alanlarından biridir.


Notre Dame d'Afrique

notre-dame-dafrique.JPG

Başkent Cezayir'de bulunan bir bazilikadır. 1872 yılında yapımına başanan kutsal bina, 1858 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Mimar Jean Eugene Fromageau tarafından Neo-Bizans mimari sitiliyle oluşturulmuştur. Roma Katolik kilisesi olarak faaliyet gösteren bazilika 1943 yılında II. Dünya Savaşı bombardımanlarında ağır hasar görmüştür. Özellikle bazilikanın 46 cam vitrayı ağır hasar alırken savaştan sonra günümüze kadar 2 kez restore edilmiştir. Bu tarihi bazilika Cezayir seyahatinizde görmek isteyebileceğiniz mekanlardan biri olarak öne çıkıyor.


El Kala Ulusal Parkı

el-kala-ulusal-parki.jpg

Ülkenin kuzeydoğu ucunda bulunan tam 800 kilometrekarelik bir milli park alanıdır. Akdeniz havzasında eşi benzeri bulunmayan bir doğaya ve göllere sahip olan bölge 1990 yılında UNESCO'nun kararıyla biyosfer rezervi olarak belirlendi. El Kala Ulusal Parkı 40 memeliye, 25 av kuşu türüne, 64 tatlı su kuşu türüne ve 9 denizkuşu türüne ev sahipliği yapmaktadır. Burada en fazla bulunan hayvan geyiktir ve bölgede nesli tehlikede olan bitki ve hayvan türleri vardır. Doğaseverlerin Cezayir tatilinde mutlaka görmesi gereken bir milli parktır.


Timgad

timgad.jpg

Burası Aures Dağları'nda bulunan Romalılarca kurulmuş bir sömürge kentidir. Batna ilçesinin yaklaşık 35 km doğusunda yer alan Timgad, Roma şehir planlamacığının en özgün örneklerinden birine sahiptir. MS 100 yılında kurulan antik kent, İmparator Trajan tarafından askeri koloni olarak kurulmuştur. Bölgenin aşağı yukarı 15 binlik bir nüfus için tasarlandığı öngörülmektedir. Tarihi sütunlar, surlar ve diğer yapıları barındıran Timgad Cezayir'in tarihi yerlerindendir.


Cezayir Modern Sanat Müzesi

cezayir-modern-sanat-muzesi.jpg

Halk tarafından çoğu zaman 'MaMa' kısaltma adıyla anılan kurum 1901 ve 1909 yılları arasında inşa edilen tarihi bir binada 2007'den bu yana hizmet vermektedir. Olivier Debre ve M'Hamed Issiakhem gibi önemli isimlerin eserlerine ev sahipliği yapan müze, her yıl on binlerce ziyaretçi çekmektedir. Tablo ve heykellerin özel ilgi gördüğü birbirinden şahane eserlerin sunulduğu Cezayir Modern Sanat Müzesi'ni mutlaka keşfetmelisiniz. 


Beni Hammad Kalesi

beni-hammad-kalesi.jpg

Bu kale Cezayir bölgesinde tarihi bir 11. yüzyıl kentinde bulunmaktadır. Aynı zamanda burası Hammadid Hanedanının ilk başkenti olarak görev almıştır. 1980 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne alınan yapı görevlilerce 'Otantik bir Müslüman kenti' olarak tasvir edildi. Bu bölge 1418 metre yükseklikte kurulmuş olup şehri sınırlayan tam 7 km uzunluğunda tarihi surlar içermektedir. İslam Coğrafyası'nın en değerli tarihi kentlerinden biri olarak meşhurlaşan bölge Cezayir seyahatinizin ilk adreslerinden biri olmalıdır.


Atlas Dağları

atlas-daglari.jpg

Kuzey Afrika'nın batı kısmında bulunan Atlas Dağları Cezayir ile beraber Fas ve Tunus güzergahında 2400 kilometre boyunca seyrediyor. 775,340 kilometrekarelik alanı kapsayan sıradağlar 4165 metreye ulaşan zirvelere sahiptir. Yer yer cılız bitki örtüleri, muhteşem vadileri ve diğer yerşekilleri ile mükemmel manzaralar oluşturan Atlas Dağları'na düzenli olarak turlar yapılmaktadır. Bilhassa dağcıların ilgi gösterdiği yüksek noktalarıyla meşhur olan bölge Cezayir'in turistik yerlerindendir.


Mzab Vadisi

mzab-vadisi.jpg

Sahra Çölü'nün kuzeyinde bulunan şahane bir bölgedir. Burada kireçtaşı oluşumlu değerli bir plato alanı da yer alıyor. Ghardaia Eyaleti'ne bağlı olan bölge insan eliyle oluşturulan yapılarla beraber değerli bir füzyon meydana getirmektedir. Mzab Vadisi tam 7 tarihi yerleşim yerinin birleştirmektedir. 1982 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne alınan bölge sadece Arap Dünyası'nın değil tüm insanlığın en önemli alanlarından biri olarak hafızalara kazınmıştır. Cezayir seyahatinizde mutlaka değerlendirmeniz gereken alanlardan biridir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.