Çiş Neden Kötü Kokar? İdrarınızın Kötü Kokmasının 10 Nedeni

Bu içeriğimizde sizler için çişi kötü kokmasının nedenlerini araştırdık. İşte çişin kötü kokmasının başlıca nedenleri.
Çiş Neden Kötü Kokar? İdrarınızın Kötü Kokmasının 10 Nedeni

Çişin Kötü Kokmasının Nedenleri

İdrarınız, vücut sağlığınızla ilgili çok şey söyler. Rengi, vücudunuzdaki su seviyesi, beslenme alışkanlıklarınız, teşhis konulmamış sağlık sorunlarınız gibi çoğu şeyin göstergesidir. Ayrıca kokusu da vücudunuzda olanlar hakkında ipuçları edinmenizi sağlar. 

Kötü bir koku alırsanız, bu vücudunuzda bir şeylerin ters gittiğini gösteren bir işarettir aslında. Yeme alışkanlığınızla ilgili ya da daha ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. 

İşte idrarınızın kötü kokmasının 10 nedeni;

1. Su Kaybı

Çişin Kötü Kokmasının Nedenleri

Yeterince su içmiyorsanız idrarınızdan güçlü bir amonyak kokusu gelebilir. İdrarınızı yeterince seyreltecek su olmadığından idrar atık maddelerle dolu olur ve rengi koyulaşır. Bu da kokmasına neden olur. Bu yüzden her gün yeterince su içmelisiniz!

2. Diyabet

Çişin Kötü Kokmasının Nedenleri

Diyabet tatlı veya meyveli bir idrar kokusu oluşturabilir. Tatlı kokulu idrar, böbreklerinizin aşırı glikozu filtrelediği anlamına gelebilir. Şeker hastalığınız varsa bu hastalığınıza dikkat etmediğiniz anlamına gelir. Diyabet tanısı almadıysanız, artık tarama testi için doktorunuza danışmalısınız.

3. Kuşkonmaz Tüketmek

Çişin Kötü Kokmasının Nedenleri

Bazı gıdalar idrarınıza güçlü bir koku verebilir. Kuşkonmaz muhtemelen en suçlularından. Sisteminizde bir kere sülfür bileşiklerine ayrılmış belirli bir bileşik içerir. Bunlar çürümüş yumurta kokusundan sorumlu. Endişelenmek için bir sebep yok, kokusu birkaç tur idrardan sonra gider. Bazı ilaçlar da güçlü bir koku oluşturabilir.

4. Böbrek Taşı

Çişin Kötü Kokmasının Nedenleri

Leş gibi koklamakta olan idrarınız var ve özellikle pembemsi renkte ise böbrek taşınız olabilir. Böbreklerinizin bulunduğu yerde şiddetli bir ağrı yaşarsanız doktora başvurmalısınız.

5. Sıkışan İdrar

Çişin Kötü Kokmasının Nedenleri

Tuvaletiniz geliyorsa tutmayın, bırakın aksın gitsin. İdrar, gün boyunca sık sık tuttuğunuz zaman yaşlanmaya ve kokmaya başlar. Bu duruma, 'öğretmen mesane' ya da 'kamyoncu mesanesi' de denir çünkü öğretmen ve kamyoncular iş gereği çok tutmaya eğilimli kişilerdir.

6. İdrar Yolu Enfeksiyonları

Çişin Kötü Kokmasının Nedenleri

İdrar yaptıktan hemen sonra ortalığı amonyak kokusu sararsa idrar yolu enfeksiyonunuz (İYE) olabilir. Çok güçlü bir amonyak kokusu ciddi bir enfeksiyona işaret edebilir ancak bazı İYE'li kişiler idrar kokusunda bir değişiklik fark etmez. Bir İYE'nin diğer semptomları arasında idrara çıkma ile ağrı yakılması ve sık idrara çıkma ihtiyacı (küçük idrar geçişi) sayılabilir. Ateş ve sırt ağrısı da oluşabilir. Bu durumları yaşarsanız hemen doktora başvurmalısınız.

7. Kahve

Çişin Kötü Kokmasının Nedenleri

Çok yorucu bir günde bir ton kahve içtiğinizde idrarınız kokar. Korkmayın vücudunuz bak aldığım gibi atıyorum der size, biraz az iç mesajını verir. Bol miktarda kahve tüketmek böbrek için de sakıncalıdır.

8. İlaç ve Vitaminler

Çişin Kötü Kokmasının Nedenleri

Bazı vitaminler, ilaçlar ve takviyeler, idrar kokusunu değiştirebilen ve bazen de görünümünü değiştiren maddeler içerir. Bir multivitamin almış olanlar, özellikle de B vitamini içenlerde neon sarısı idrar görülebilir. Penisilin içeren ilaçlar, antibiyotik gibi ilaçlar da idrarınızın kokmasına neden olabilir.

9. Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Çişin Kötü Kokmasının Nedenleri

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bazıları da kötü kokulu idrara neden olabilir. Klamidya en sık rastlanan suçludur ve onu trikomoniaz takip eder. Bu hastalıklardan birine sahip olduğunuzdan bile kuşkulanıyorsanız hemen doktora başvurun. Her ikisi de başlangıçta çok hafif semptomlar gösterirler.

10. Sarımsak ya da Soğan Tüketmek

Çişin Kötü Kokmasının Nedenleri

Soğan ve sarımsak yalnızca nefesinizi değil, idrarınızı da oldukça kötü kokutabilir. Tıpkı kahvede olduğu gibi kokunun idrardan bile alınabilmesine neden olabilir.

İdrar kokuyorsa ne yapmalı?

Yeterince su içmeyen vücutta idrarın kokması  normaldir. İdrarınızdan güçlü bir amonyak kokusu gelebilir. İdrarınızı yeterince seyreltecek su olmadığından idrar atık maddelerle yoğunlaşır ve rengi koyulaşır. Daha fazla su içerseniz idrarınızın kokusu geçer.

İdrar neden sarı ve kokulu olur?

İdrar kokusunun en yaygın nedeni su tüketmemektir. Tüketilen bazı besinler idrarda kötü kokuya da sebebiyet verebilir. Gün boyu yoğun bir şekilde kahve tüketmek, sarımsak veya soğan yemek idrarın kötü kokmasına neden olur.

İç çamaşırı neden idrar kokar?

İç çamaşırının kokmasının nedeni idrar birikmesidir. İstemsiz bir şekilde idrarınızı kaçırıyor olabilirsiniz. Üre adı verilen bir amonyak ürünü içeren idrar kimyasal koku yayar. Kuvvetli kokan idrar sıvı kaybına işarettir.

Şeker hastalarının idrarı kokar mı?

Şeker hastası olan bir kişinin idrar yolu enfeksiyonu varsa idrar yaparken yanma, bulanık ve kokulu idrar, sık idrara çıkma gibi problemleri olabilmektedir. Şeker hastalarında idrar yolu enfeksiyonları çok sık görülür.

İdrar kokusu hangi hastalığın belirtisidir?

İdrar daha keskin kokarsa idrar yollarında bir iltihaplanma olabilir. Bunun nedeni ise bakterilerin çoğalmaya başlamasıdır. İdrardaki bakterilerin çoğalmaya ve kokuşmaya başlaması sonucunda idrar pis kokar.

İdrar kokusu nasıl olmalı?

Genelde sağlıklı idrar berrak ve şeffaf bir yapıda olur. İdrarın rahatsız edici bir kokusu olmaması gerekir. Kişi yeteri kadar su içiyorsa ve sağlıklı besleniyorsa idrarı genelde kokusuz olmaktadır. İdrarı tutmamakta önemlidir.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum