Citroen' den Yeni Süspansiyon Sistemi
CITROEN' DEN SÜSPANSİYON HAMLESİ
Fransız araba üreticisi Citroen, yeni araçlarında kullanmak üzere geliştirdiği yeni süspansiyon sistemini tanıttı. Firmanın açıklamasına göre yeni sistem konfor artışı sağlarken aynı zamanda yol tutuşunu da geliştiriyor. Yapılan testlerde sonuna gelindiğinin ve 2017 yılından itibaren yeni model Citroen araçlarda bu süspansiyonların kullanılacağının müjdesini verdi.
20 patent başvurusunda bulunana Citroen, eski ve yeni araçlar arasındaki farkın daha iyi anlaşılması için biri eski sistem diğeri yeni sistem olmak üzere iki adet C4 Cactus model aracıyla test sürüşü yaptırdı.
Basın mensuplarının ve önde gelen otomobil dergisi editörlerinin katıldığı bu test sonucunda yapılan yorumlar gerçekten ilgi çekiciydi. Çoğu editör, araca binmeden önce böyle bir farkla karşılaşacağını tahmin etmediğini belirtirken kimisi de farkın araç hareket ettiği andan itibaren bu kadar kısa sürede hissedilmesinin inanılmaz olduğunu belirtti.
NE GİBİ GELİŞTİRMELER YAPILDI?
Citroen konfor geliştirme ekibi tarafından tasarlanan sistem için mühendisler ʺSihirli halıya binmekʺ tanımını yapıyor. Sistemin adı yeni olmasına karşın aslında eski bir platformun izlerini taşıdığını söyleyebiliriz.
Citroen tarafından tasarlanan ve mazisi 60 yıl öncesine dayanan hidropnömatik sistem, döneminde ilk tanıtıldığı zaman devrim niteliği taşıyordu. Hatırlayanlar DS Pallas modelinde kullanılan hidropnömatik sistemin nasıl efsane olduğunu ve konfor kurallarını yeniden yazdığını tahmin edeceklerdir.
Hidropnömatik süspansiyonların yüksek maliyetli olması firmanın her modelinde kullanılmasını engelledi. Bir süre sonra daha ucuza üretilen ve yeterli konforu sağlayabilen bağımsız süspansiyon sistemleri üretildi. Böylece hidropnömatik sistemler kullanımdan çekildi. İşte, bu noktadan hareketle Citroen mühendisleri aynı etkiyi yaratabilecek bir süspansiyon geliştirmek için kolları sıvadı.
Yapılan ilk geliştirme işlemine, geleneksel süspansiyon sistemlerinde kullanılan bobinlere ek olarak darbeleri emebilen ikinci bir amortisör yerleştirerek ve darbelere karşı fazladan sönümleme etkisi sağlayarak başlıyorlar.
Firma tarafından darbe emici yastık gibi çalışacağı belirtilen ilave amortisörler, zemindeki çukurlara ve tümseklere karşı verilen tepkiyi yumuşatıyor. Bu sayede kabin ve yolcuların daha az sarsılması sağlanarak yolculuk konforu artırılıyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi kabindeki yolcuların sihirli halıya biniyormuş gibi hissetmeleri sağlanıyor.
Amortisörlerdeki bu değişim tek başına yeterli görülmemiş olacak ki araç içinde ve dışında bazı değişik detaylar kullanılıyor. Citroen Advanced Comfort adı verilen proje ile kaportadan koltuklara kadar bir dizi iyileştirme uygulaması yapılıyor.
Kaportada kullanılan bileşenlerin nokta kaynak ile birbirine tutturulması sebebiyle titreşimlerin daha fazla hissedildiğini fark eden Citroen mühendisleri, nokta kaynağa ek olarak metalleri tutturma noktasında bazı geliştirmeler yapıldığını ve böylece kabine sızan titreşimin azaltıldığını belirtiyor. Bu geliştirme sayesinde kaporta sağlamlığının da %20 seviyesinde artırıldığını ekliyor.
Konforu artıracak diğer bir detay ise koltukların değiştirilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Klasik araç koltukları yerine, vücut anatomisini daha iyi destekleyen, ergonomik köpük malzeme kullanarak yolculuk esnasındaki sabit oturma pozisyonunda meydana gelecek rahatsızlıkların büyük ölçüde önüne geçildiği ifade ediliyor.
Ayrıca kabin içi yalıtım malzemelerinin geliştirilmesi, yer döşemelerinin yenilenmesi ve araç camlarında yapılan geliştirmeler sayesinde kabine gelen yol sesi, motor sesi ya da rüzgar sesi gibi rahatsız edici sesler büyük ölçüde azaltılıyor.
Yenilenen özellikleriyle yolculuk ve sürüş konforu konusunda iddialı olan Citroen, tüm bunlara ek olarak daha sade kokpit tasarımı yapmak için çalıştığı belirtiliyor. Günümüz dünyasında kullanılan sadelik ve basitleştirme akımının ilk olarak C4 Cactus modelinde kullanıldığını belirten yetkililer, buna benzer sade tasarımlara devam edeceklerinin altını çiziyor.
Citroen araçlarına binen yolcuların basit ve pratik kullanım sağlamaları için çalışmaya devam ettiklerini ve yapılan geliştirmelerin araç satış fiyatlarına mümkün olduğunca yansıtılmadan kullanıcıya sunulacağını ekliyor.
Yazının girişinde bahsettiğimiz eski ve yeni süspansiyon sistemi denemelerine katılan bazı basın mensuplarına göre sistemin bazı olumsuz yönleri de bulunuyor. Bunlardan ilkinin, aracın dar ve yüksek tümseklerden geçerken fazla esnemesi olduğu söyleniyor.
Yüksek ve dar kasislerde yaşanan bu olumsuz etkiye ek olarak ani frenleme durumlarında aracın öne doğru salınım yapması diğer bir eleştiri kaynağı oluyor. Test sürüşüne katılan editörlerden birinin dediğine göre yavaş giderken yapılan ani durma hareketinde, araç eski Cadillac arabaların beşik gibi sallanmasına benzer salınım yapabiliyor.
Yapılan ar-ge çalışmaları ve çıkan maliyetler tek başına Citroen' e ağır külfet oluşturacağı için bünyesine dahil olduğu PSA grubunun diğer markalarıyla paylaşılacağı tahmin ediliyor. Peugeot ile birlikte Citroen çatısı altından çıkarak tek başına ayrı bir marka haline gelen DS hanesine maliyet yazılacak olsa da yeni süspansiyon ve konfor geliştirmelerinin şimdilik sadece Citroen marka araçlarda kullanılacağını dile getiriliyor.
2017 yılından itibaren yavaş yavaş uygulamaya konacak yeni sistem henüz çok genç olsa da gün geçtikçe geliştirileceği ve yakın zamanda hidropnömatik sisteme benzer konforu sağlayacağı belirtiliyor.
NeOldu.com / İlkay ENGİN