Çocuklarda Obezite Neden Olur, Nelere Yol Açar?
Çocuklarda Obezite Neden Olur?
Çocuklarda obezite oluşumunun birçok nedeni vardır. Beslenme, yüksek kalorili yiyecekler, az öğün, düşük enerji tüketimi, ailede herkesin kilolu olması, çevresel faktörler, hormonal hastalıklar yüzünden çocuğunuz obez olabilir.
İşte çocuklarda obeziteyi tetikleyen nedenler;
1. Ailevi Nedenler
Anne ve babanın her ikisi birden şişmansa çocukta obezite görülme ihtimali oldukça yüksektir. Ebeveynlerden sadece biri şişmansa çocuğun obez olma ihtimali yarı yarıya düşer. Bu yüzden çocuk yapmadan önce onun sağlığını düşünmeli, eğer kiloluysanız kilo vermeye çalışmalısınız.
2. Beslenme
Beslenmede öğün sayısı, almış olduğu besinlerin kalorisi, içeriği en önemli şeylerdendir. Obez çocuk her zaman yaşıtlarına göre fazla yiyen çocuk değil daha az enerji harcayan çocuktur. Düşük enerji tüketimi çocuğun kilo almasına neden olur. Beslenme sıklığının azalması, bir ya da iki öğün yemek yeme, yiyeceklerin yüksek kalorili olması şişmanlığı oluşturur.
3. Çevresel Faktörler
Kentlerde yaşayan çocuklar kırsal bölgede yaşayan çocuklara göre daha az hareket etmektedir. Çocuğun aktivitesi kısıtlanır, önüne sınırsız olarak tüketebileceği yiyecekler sunulur. Bu nedenle çocuk kilo almaya başlar.
Çevresel faktörler içerisinde en çok dikkat edilmesi gereken şeylerin başında bilgisayar oynamak, televizyon seyretmek gelir. Bu iki işlem çocuğun aktivitesini ciddi şekilde kısıtlar, enerji tüketimini azaltarak kilo almasına neden olur. Çocuğunuz küçük yaştayken onu bilgisayara, tablete, televizyona bağımlı yapmak yerine enerjisini atabileceği şeylere yönlendirin.
4. Hormonal Nedenler
Hormonal faktörlerden dolayı obezite oluşabilir. Eğer çocuğunuz fieker hastalığı, tiroid bezi hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları gibi hormonal hastalıklara yakalandıysa kilo alması normal bir durumdur. Her obez çocuğun mutlaka bir çocuk hormon hastalıkları uzmanına görülmesi gerekir.
Obezite Nedir?
Öncelikle obezitinin tam olarak bir tarifini yapalım. Obezite vücuda fazladan alınan yiyeceklerin yağ olarak depolanması ve bu yüzden de vücutta yağ kitlesinin artması anlamına geliyor. Özellikle çocuklarda görülen obezite tedavisi zor olmakla birlikte beraberinde birçok ciddi sağlık problemine de yol açmaktadır.
Dünyada çocukların % 20 ile 25' i obezdir. En çok da kız çocuklarında obezite görülmektedir.
Çocuklarda Obezite Nelere Yol Açar?
Çocuklukta oluşan obezitede vücuttaki yağ miktarındaki artış yüzünden hücreler kan şekerini düzenleyen insüline karşı direnç oluşturuyor. Daha kısa ifadeyle insülini hücreye kabul etmiyor.
Bu nedenle de kan şekeri ve insülin değerleri yükseliyor ve çocuğunuz 2 tip diyabetli bir insan haline geliyor. Bunun haricinde oluşan insülin direnci yüzünden hipertansiyon, karaciğer yağlanması, kız çocuklarında polikistik over sendromu ileriki zamanlar görülebiliyor.
Fiziksel olarak görülen sağlık problemlerinin yanında obezite ile savaşan çocukların ruh sağlığında da ciddi bozulmalar görülebiliyor. Psikolojik problemleri diğer çocuklara göre daha fazla olup, daha zor geçiriyorlar. Obez olan çocukların özgüvenleri daha düşük, depresyon ihtimallerinin de daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
Çocuklar Obeziteden Nasıl Korunur?
Bunun tek ve şart olan yolu çocuğunuza doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmak olacaktır. Başta ailelerin doğru beslenme alışkanlığı kazanıp, çocuklarına o şekilde örnek olup aynı şekilde onlara da bu alışkanlığı kazandırmaları gerekiyor. Bir uzmandan da yardım alarak bu süreci destekleyebilirsiniz.
Aynı zamanda çocuğunuza hareket alanı sunmalı, aldığı kalorileri yakmasını sağlamalısınız. Çocuğunuzun seveceği ve kalori yakacağı aktiviteleri beraber yaparak hem obeziteyi önleyebilir hem de eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
Obezite Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler | Obezite Ameliyatı Nasıl Yapılır? |
---|---|
Gastrik Bypass Nedir ve Nasıl Yapılır? |
Çocuğun obez olduğu nasıl anlaşılır?
Çocuğun obez olduğunu anlamak için belli başlı belirtilere göz atmak gerekir. Çocuğunuz aşırı terliyorsa, eklem ağrılarından şikayetçiyse, uyku düzensizliği yaşıyorsa, fiziksel aktivitelere yatkınlığı yoksa, kıyafetleri sığmıyorsa, horluyorsa, dinlenirken nefes alıp vermede zorluk yaşıyorsa, erken ergenliğe girdiyse ve çok terliyorsa obez olabilir.
Obez başlangıcı kaç kilo?
Obez başlangıcına bakmak için çocuğunuzun boyunu ve kilosunu bilmelisiniz. Boy kilo indeksine göre 18,5 - 24 arasında olanlar normal kilolu, 25 - 30 arasındakiler fazla kilolu, 30 - 40 arası obez, 40 üstü ise morbid obezdir. Çocuğunuz 25 ile 30 arasındaysa obez başlangıcı içerisindedir.
Çocuğum çok kilolu ne yapmalıyım?
Eğer çocuğunuzun normalden daha kiloluysa basit yöntemler kullanarak çocuğunuzu obeziteden kurtarabilirsiniz. Bunun için çocuğunuza çeşitli aktiviteler yaptırın, hareketli bir yaşama yöneltin, geç yatırmayın, televizyon veya bilgisayar karşısında yemek yedirmeyin, spora yöneltin.
11 12 yaşındaki çocuğun kilosu kaç olmalı?
12 ile 12 yaşındaki erkek çocukların ideal boyu ortalama 150, kilosu ise 44'dür. Kız çocuklarda ise ortalama boy 130 - 140, kilo ise 35, 40'dır.
8 yaşındaki çocuğun kilosu kaç olmalı?
8 yaşında olan bir çocuğun kilosu ortalama 18 ile 33 arasında olmalıdır. Çocuğunuzun kilosu bu değerlerden fazlaysa obezite olabilir.
12 yaşında 50 kilo olmak normal mi?
12 yaşındaki bir çocuğun 50 kilo olması normal bir durumdur. Ancak bu durum obezite başlangıcına neden olabilir. Bu yüzden çocuğunuzun ne yiyip ne yemediğine dikkat etmeniz gerekir.