Çocuklarda Sık Görülen Göz Rahatsızlıkları
Çocuklarda Görülen Göz Hastalıkları
Yetişkinlerde görülebilen göz rahatsızlıklarının çoğu çocuklarda da görülebilmektedir. Ancak bunların çoğu genellikle doğuştan meydana gelen rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar, gözyaşı kanal tıkanıklığı, konjenital glokom ve katarakt, konjenital şaşılık, göz tümörleri ve miyop gibi görme kusurlarıdır. İşte çocuklarda görülen göz hastalıkları;
1. Gözyaşı Tıkanıklığı
Yeni doğan bebeklerin bir ya da iki gözünde birden sürekli oluşan sulanma ve çapaklanma ile bu rahatsızlık görülmektedir. Bu tür belirtiler görüldüğünde hemen bir göz doktoruna başvurmak gerekir.
Kanal tıkanıklığı enfeksiyon kontrolü altında masaj yapılarak ilk bir yaşında açılabilmektedir. Eğer açılmaz ise probla gözyaşı kanalı açılır. 18 aylıktan sonra tedavi şansı azaldığı için ameliyatla sorun çözülür.
Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? |
---|
2. Katarakt
Yeni doğan bebeklerin göz bebeği beyaz ise hemen doktora başvurmak gerekmektedir çünkü bu genellikle kataraktın belirtisidir. Göz tembelliğinin önlenebilmesi için katarakt tedavisine hemen başlanması gerekmektedir.
Katarakt Nedir, Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Olur? |
---|
3. Göz Tansiyonu
Göz tansiyonu ise yeni doğan bebeklerde belirti vermemektedir. Zamanla göz irileşip büyüdüğünde ve ışıktan saklanıp, sulanmasıyla dikkat çekmektedir. Bu rahatsızlığın da tedavisi belirtiler görüldükten sonra hemen yapılmalıdır. Yoksa zamanla bebeğin görme yetisinin kaybolmasına neden olabilmektedir. Tedavi yöntemi ise ameliyattır.
Göz Tansiyonu ve Hakkında Merak Edilenler |
---|
4. Göz Kayması
Şaşılık gözün paralelliğinin bozulup kayması şeklinde görülür. Çocukların yüzde 4'ünde görülebilen bu rahatsızlık, bebeklerde ilk dört ay yalancı şaşılık şeklinde de görülebilir. İlk 5 aydan sonra göz kayması önlenebilmektedir. Bu nedenle en kısa zamanda uzman hekime başvurmak gerekmektedir. Gerektiğinde cerrahi müdahale de yapılabilmektedir.
5. Göz Tembelliği
Çocuklarda göz tembelliğinin nedenleri göz kayması, konjenital katarakt, göz kapağı düşüklüğü gibi nedenlerle oluşabilmektedir. Tembel gözde görme bulanık olmaktadır. Beyin bu bulanıklığı netleştirmek için supreme etmeye çalışır. O gözde görme hücreleri fonksiyonlarını unutmaları sonucu göz tembelliği oluşmaktadır.
Eğer gözde görme kusuru varsa gözlük verilmektedir. Eğer şaşılık varsa önce şaşılık düzeltilmeye çalışılır. Çocukların ilk 8-9 yaşlarına kadar göz tembelliğini tedavi ile yok etmek mümkündür. Daha sonraki yaşlarda tedavisi zorlaşmaktadır.
Göz Tembelliği Nedir, Belirtileri Nelerdir? |
---|
6. Hipermetrop ve Miyop
Miyop uzağı, hipermetrop ise yakını görme kusuru olarak bilinir. Tıptaki gelişmeler sayesinde göz kusurlarını bebeklikte tanımak mümkündür. 4 yaşına kadar olan tüm çocukların göz hastalıkları %30'a kadar düzeltilebilir. Kuvvetli olarak yakın veya uzağı görmekte zorluk çeken bebeklerde ya da çocuklarda tedavi uygulanabilir. Bebekler oyuncakları veya nesneleri gözüne çok yakın tutar, kendisini güvensiz hissedebilir.
İlginizi Çekebilir | |
---|---|
Hipermetrop Nedir ve Nasıl Oluşur? | Miyop Nedir, Nasıl Oluşur? |
7. Retinoblastom
Gözün ender rastlanan kanserlerinden birisi olarak bilinir. Gözdeki ağ tabakasının içerisinde oluşur ve yalnızca çocuklar çağında görülür. Bu hastalığın kalıtsal ve kalıtsal olmayan iki şekli vardır. Kalıtsal cinsinde hastalık gelişebilmektedir. Kalıtsal olmayan da hastalık gelişmez. Vakaların çoğu üç yaşından önce belirginleşir.
8. Nistagmus
Gözlerde sağa, sola, yukarı aşağı ya da dönme tarzında titreşimler meydana gelir. Bu duruma nistagmus adı verilir. Hasta bu göz hareketlerini kontrol atlına alamaz. Kas hareketlerini kontrol eden merkezlerin bozukluğundan dolayı meydana gelir. Tedavisinde cerrahi müdahaleler yapılır fakat çok yüz güldürücü değildir.
9. Konjonktivit
Gözlerde yanma, kaşıntı, batma, kanlanma, çapaklanma gibi sorunlara neden olan bu hastalık çocukken dahi görülebilmektedir. Göz yüzeyini örten ince saydam zar iltihaplanır. Bu iltihaplar yukarıdaki sorunlara yol açar. Bebeklik döneminde meydana gelen konjonktivitler çok şiddetli olabilir. Bahar aylarında ortaya çıkmakla birlikte tüm mevsimlerde de görülebilmektedir.
Konjonktivit Hastalığı Nedir? |
---|
10. Astigmat
Gözün kırıcı ortamlarda korneada değişik meridyenlerdeki kırılma miktarının aynı olmaması sonucunda ortaya astigmatizma çıkıyor. Astigmatta neden genellikle kalıtsaldır. Göz ağrısı, bulanık görme, çift görme, gölgeli görme, sık arpacık çıkarma, kirpik dibi iltihabı gibi belirtilere yol açar. Ağır astigmatı olan hastalar nesneleri çarpık veya bozuk görebilir.
Astigmat Nedir ve Nasıl Oluşur? |
---|