Çocukları Hastalıklardan Korumanın En Etkili 10 Yolu
Çocukları Hastalıklardan Korumanın Yolları
Çocuklar, özellikle ufak çocuklar bir çok sebepten dolayı hasta olabilmektedir. Çocuklarımızın hasta olmaması için çoğumuz elimizden geleni yapıyoruz. Fakat onların bünyesi bizimki gibi güçlü olmadığından en ufak bir şeyden bile hasta olabiliyorlar Okula giden çocuklarımız, enfeksiyonların hızla yayıldığı bir ortamda olduğu için kolayca hasta olabiliyor. Bizde sizler için çocuğunuzu hastalıktan korumanın yollarını araştırdık ve derledik.
1. Çocuğunuzun Uyku Düzenine Dikkat Edin
Çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak istiyorsanız öncelikle uyku düzenini oturtmanız gerekmektedir. Çünkü uyku, çocukların tüm sağlık sisteminin yerine oturtmaktadır. Uykusuzluk yaşayan çocuklarda obezite, dikkat bozukluğu ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi birçok sorunla karşılaşılabilmektedir.
Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda uyku düzeni bozuk olan çocukların ileriki yaşlarda depresyon meyilli oldukları gözlemlenmiştir. Uykusuzluk çocuğunuzun sosyal yaşamında daha çok problem yaşamasına sebep olmaktadır. Çocuğunuzun hem ruhsal hem de fiziksel sağlığı için uyku düzenine dikkat etmeniz gerekmektedir.
2. Çocuğunuzun Temiz Olmasını Sağlayın
Çocuklarınızı bulaşıcı hastalıklardan korumak için ona kişisel temizliğin önemini aşılamalısınız. Okulda, kreşte ya da herhangi bir sosyal çevresiyle ilişkisi sırasında ona dikkat etmesi gereken konuları öğretmelisiniz. Özellikle de el temizliği konusunda onu bilinçlendirmeniz gerekmektedir.
3. Hasta İnsanlardan Uzak Durmasını Sağlayın
Çocuklarınızı mümkün olduğunca hasta insanların yanında bulundurmayın. Eğer evde hasta olan bir kişi bulunuyorsa maske takmasını sağlayın. Onunla temas etmesini engelleyin, ortak kullanım alanlarında temiz ve titiz davranmasına yardımcı olun. Hiçbir şekilde havlu, el bezi gibi ürünleri kullandırtmayın.
4. C Vitamini Takviye Edin
Çocuklarınızın sağlıklı beslenmesine mutlaka özen göstermelisiniz. Sağlıksız beslenen bir çocuğun bağışıklık sistemi çöker. Bu da çok kolay hasta olmasına ve hastalığının uzun sürmesine sebep olabilmektedir. Ayrıca C vitamini takviyesi yaparak enfeksiyonlara karşı korunmasına da yardımcı olabilirisiniz.
Çocuğunuzun C vitamini takviyesini doğal yollarla almasını sağlayıp, sağlıklı beslenmesine özen göstermelisiniz.
5. Çocuğunuzun Kıyafetlerine Dikkat Edin
Çocuğunuz kendisini korumayı daha tam olarak bilmediği için soğuk havalarda çocuğunuzu sıkı sıkı giydirin. Kıyafetlerin yeteri kadar kalın olmasına çok dikkat etmelisiniz. Çocuğunuzu kat kat giydirmek tek bir kalın kat giydirmekten daha iyidir. Fakat bu işlemi yapacağım diye de çocuğunuzu fazla sıkmayın.
6. Çocuğunuzu Sağlıklı Besleyin
Çocuğunuzun sağlık bir beslenme düzeni olmasına oldukça özen göstermeniz gerekmektedir. Düzensiz bir beslenme biçimi savunma sisteminin zayıflamasına sebebiyet verir. Buda kolayca hasta olmasını sağlar.
Çocuğunuza öğle aralarında veya yemek öncesi meyve, meyve suyu, süt gibi atıştırmalıklar vererek bağışıklık sistemini her zaman güçlü tutun. Çocuğunuzun gerekli olan vitaminleri besinlerden karşılamasını sağlayın.
7. Sigara Dumanından Uzak Durmasını Sağlayın
Çocukların hasta olmasını sağlayan en büyük etkenlerden biriside sigaradır. Eğer evinizde sigara içen bir birey varsa ona çocuklarına yanında içmemesi gerektiğini tembihleyin. Mecbur kalmadıkça çocuğunuzu sigara içilen ortama sokmayın.
8. Çocuğunuzu Emzirmeye Devam Edin
Eğer anne hapşırık, burun akıntısı, nezle gibi basit hastalıklara yakalanmışsa ve çocuğuna bulaşır diye emzirmiyorsa büyük yanlış yapmaktadır. Anne sütü koruyuculuğu kanıtlanmış olan tek ilaçtır.
Emzirme durumunda annenin vücudunda o anki virüse karşı oluşan maddeler anne sütüyle bebeğe de geçmekte ve hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Hasta oldunuz diye anne sütünü kesmek gibi bir hata yapmamanız gerekir.
9. Çocuğunuza Bitkisel İlaçlar Vermeyin
Çocuğunuz hasta olduğunda bitkisel ilaçları tercih etmek yerine doktora gidin. Bitkisel ilaçların hastalıklardan koruduğu bilimsel olarak kanıtlanmadığı için yan etkileri olabilmektedir. Özellikle karaciğerde etkileri olan bitkisel ilaçlar tercih edilmemelidir. İçeriğinde ne olduğunu bilmediğiniz herhangi bir bitkisel ilacı çocuğunuzun iyileşmesi için kesinlikle vermeyin. Bu durum, daha kötü sonuçlar doğurabilmektedir.
10. Çocuğunuzu Mevsime Göre Giydirin
Ebeveynlerin çocuklarını mevsim şartlarına göre giydirilmeleri gerekir. Çocuğu aşırı üşütmek veya aşırı terletmek son derece tehlikelidir. Soğukta kalan ve üşüyen vücut mikroplardan daha kolay etkilenmektedir.
Aynı şekilde yaz aylarında terleyen vücutta hastalıklara yakalanma riskini artırır. Çocuğunuzun uykusuz, yorgun olduğu dönemlerde daha kolay hasta olabileceğini unutmayın. Özellikle spor yapan çocukların yeterli oranda dinlenmesi, doğru beslenmesi gerekmektedir.
Çocukları hastalıktan nasıl koruruz?
Çocukların bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ilk yolu aşıdır. Çocuğunuzun bütün aşılarının tam ve zamanında yaptırılması gerekmektedir. Aksi taktirde hastalıklara karşı bağışıklık kazanmamış vücudu sürekli hasta olur. Grip aşısı son derece önemlidir. Mutlaka yaptırılmalıdır. Çocukların yanında sigara içilmemeli, çocuğumuzu düzenli olarak beslemeli ve uyku düzenine dikkat etmeliyiz.
Sık sık hasta olan çocuğa ne yapmalı?
Çocuğunuz sık sık hasta oluyorsa sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerekmektedir. Çocuğun fiziksel gelişiminin yanı sıra hastalanma riskini de azaltan bu durum en önemlisidir. Daha sonrasında anne sütü gelir. Anne sütü doğal bir antibiyotiktir. Emzirme dönemi boyunca çocuk ne zaman isterse emzirilmelidir. Beslenme kadar uykusunun düzenli olması çocukları hastalıklara karşı dirençli yapmaktadır.
Çocuğum neden sürekli hasta oluyor?
Çocukların bağışıklık sistemi yeterince gelişmediği için yetişkinlere göre çok daha kolay hasta olmaktadırlar. Bu nedenle çocuklar arasında grip, soğuk algınlığı, kuru öksürük, ateş, burun akıntısı gibi durumlar oldukça yaygındır. Bebeklerin sezon boyunca 5 ile 10 kez soğuk algınlığı belirtisi göstermesi normal karşılanabilir.
Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalı?
Çocuğunuzun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için güne kahvaltı ile başlamalı, yumurta yemeli, protein almalı, abur cubur yememeli, omega-3 vitaminini besinlerden almalı, bol bol su içmeli ve düzenli olarak beslenmelidir.
Tüm bunları yaptığı taktirde çocuğunuz kolay kolay hasta olmayacak, bağışıklık sistemi güçlenecektir. Çocuğunuza haftada 3 kez kuruyemiş vererek faydalı yağları kuruyemiş sayesinde almasını sağlayabilirsiniz.
Çocuklar ne zaman bağışıklık kazanır?
Çocuklar, 2 yaşını geçtikten sonra bağışıklık sistemi güçlenmeye başlar. Çocukların hastalıklardan korunabilmesi için bağışıklık sisteminin daha hızlı güçlendirilmesi gerekir. Bunun için de yukarıda önermiş olduğumuz yöntemler uygulanmalıdır. Yöntemler uygulandığı taktirde çocuğunuzun bağışıklık sistemi sağlıklı bir şekilde gelişir.
Bağışıklık sistemi zayıf olduğunu nasıl anlarız?
Bağışıklık sisteminin zayıfladığını anlamak için kişinin sürekli hasta olması gerekir. Sürekli olarak hasta olan birisinin bağışıklık sistemi çok zayıftır. Kışın 3 ile 4 kez arasında üst solunum hastalıklarını geçiren bir bireyin zayıf bağışıklık sistemi vardır. Genel olarak en ufak şeylerden hasta olan kişiler zayıf bağışıklığa sahiptir.