Çocuğumuzu Okula Nasıl Hazırlamalıyız?
Çocuk Okula Nasıl Hazırlanmalı?
Okula yeni başlayan çocukların önceden okula hazırlanılması gerekiyor. Peki, bu aşamada ne gibi yollara başvurulması gerekiyor? Uzmanlar, çocukların okul olgunluğuna erişmiş olması gerektiğini her fırsatta vurguluyor.
Okul olgunluğunun olması çocuğun, okul ile ilgili problemlerin çoğunu kısa sürede atlatmasını sağlıyor. Peki bir çocuğa okul olgunluğu nasıl kazandırılır? Sizler için çocuğu okula nasıl hazırlamanız gerektiğini detaylı bir şekilde anlatacağız.
İşte çocuğunuzu okula hazırlamanızı sağlayacak yollar;
1. Okul Korkusunu Yenmesini Sağlayın
Diğer yazılarımızda da belirttiğimiz gibi okulun ilk günleri çocuklarda bir korku oluşuyor. Yaşamı boyunca sizinle birlikte olan çocuğunuz ilk defa sizin ile ayrı bir ortama girmesi çocuğun korkmasına neden olabilir.
Çocuğunuz sizi seviyor ve özlüyor. Okulun ilk günleri ağlaması gayet normaldir. Ancak bu zamanın uzun sürmesi sorun çıkaracaktır. Hatta çocuğun yaşamının diğer evrelerini de etkileyecektir. Bunun için bu dönemde bilinçli bir şekilde davranmanız gerekecektir.
2. Çocuğunuzu Cesaretlendirin
Kendine güveni olmayan çocuklarda okul korkusu daha fazladır. Bunun için okul öncesi dönemlerde çocuğunuza sorumluluklar vererek kendine olan güvenini sağlayınız. Sürekli kendinize bağımlı olarak çocuğunuzu yetiştirirseniz bu onun için hiç de iyi olmayacaktır.
Çocuğunuza okul öncesi bazı okul derslerini anlatarak ve uygulamalı olarak öğretirseniz o zaman çocuğun kendine olan özgüveni oluşmuş olacaktır.
3. Okula Hazırlık Sürecinde Gereken Donanımları Belirleyin
Çocuğunuzu okula hazırlamadan önce ihtiyaç duyabileceği defter, kalem, silgi, okul çantası, kalemlik vb. eşyaların hepsini belirleyin. Çocuğunuzla birlikte okul alışverişine çıkarak tüm eşyaları eksiksiz bir şekilde alın. Çocuğunuzun, okuldayken tüm eşyalarının tam olduğunu bilerek hareket etmesini sağlayın. Bu işlem sayesinde çocuğunuz derslerine daha iyi odaklanacaktır.
4. Çocuğunuzun Zihinsel ve Fiziksel Olarak Okula Hazırlanmasını Sağlayın
Çocuğunuza okulun nasıl bir yer olduğu sürekli olarak hatırlatın. Onu hem fiziksel hem de zihinsel olarak hazır hale getirin. Öğretmen olma vb. oyunlar oynayarak bir konuyu kendisinin anlatmasını isteyin veya siz anlatın. Okula gitmenin, arkadaşlıklar kurmanın güzelliklerinden bahsedin. Çocuğunuzun sevdiği kıyafetleri alarak dış görünüşünü beğenmesini sağlayın.
5. Çocuğunuzun Öğretmeni ile Görüşün
Çocuğunuzun öğretmeni belirlendikten sonra mutlaka yakın temas halinde olun. Öğretmeninden çocuğunuzun gidişatıyla ilgili bilgi alın. Onunla özel olarak ilgilenmesini isteyin. Okuldaki yetkililerle ve öğretmenle aranızı açmadığınızda çocuğunuzun üzerine daha çok düşülecek, derslerde başarılı olması sağlanacaktır.
6. Çocuğunuza Okul Rutini Oluşturun
Çocuğunuz okula başlamadan önce günlük rutin oluşturmaya özen gösterin. Örnek vermek gerekirse, belirli saatler içerisinde yatmasını ve uyanmasını sağlayın. Bunun yanı sıra kahvaltısını her zaman aynı saatte hazırlayın. Günlük yapacağı aktiviteleri belirlemeyi de unutmayın. Okul başladıktan sonra da bu rutine bağlı kalarak çocuğunuzun düzene girmesini sağlayın. Çocuğun uyku ve uyanma saatlerinin değişken olması, okula adapte olamamasına neden olabilir.
7. Çocuğunuzun Okul Başarısını Destekleyin
Çocuğunuz okulda başarılı olduğu zaman onu destekleyin ve küçük ödüllerle başarısını kutlayın. Örnek vermek gerekirse ev ödevini bitirdiğinde ona hediye alın, en sevdiği yemeği yapın ya da yapmaktan hoşlandığı bir aktiviteyi gerçekleştirin. Beraber sinemaya gidin, belirli saatler içerisinde tabletiyle oynamasına izin verin, oyun merkezlerine giderek eğlenceli vakit geçirin.
Çocuğun okula hazır olup olmadığını nasıl anlarız?
Çocuğun okula hazır olup olmadığını anlamak için kendini ifade edebilecek cümleleri kurup kurmadığına bakabilirsiniz. Bunun yanı sıra anne ve babadan ayrı kalabilmesini, oyunlara tek başına katılabilmesini, evden uzakta kaldığında ağlamadığını gözlemleyebilirsiniz. Bu saydığımız durumlar çocuğun duygusal, bedensel ve zihinsel gelişimini tamamladığını ve okula hazır olduğunu gösterir.
Birinci sınıfa başlarken nelere dikkat edilmeli?
Çocuğunuz birinci sınıfa başladığında vedalaşmanızı uzun tutmayın, sakin kalmaya özen gösterin, çocuğunuza güven vererek rahatlatmayı deneyin, çocuğunuzu okul ile ilgili önceden bilgilendirin. Okula başlamadan önce mutlaka orayı gezdirin. Okul çıkışı onu alacağınızda veya servisten ineceğinde bekleyenin olduğunu açıklayın.
Okula gitmek istemeyen çocuğa nasıl davranmalı?
Çocuğunuz okula gitmek istemiyorsa olumlu davranışlarını destekleyin. Tutarlı ve kararlı olmaya çalışın. Çocuğunuzla ile ilgili aldığınız kararlarda söz birliği içerisinde olun. Çocuğa karşı net bir şekilde okula gitmesi gerektiğini söyleyin.
Birinci sınıf yaşı kaç olmalı?
İlkokulların birincisi sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarı ile 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılmaktadır. Aynı zamanda 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin isteği bulunanları da birinci sınıfa kaydettirmek mümkündür.