Çocukların Boyunun Uzamasını Etkileyen Faktörler
Çocukların Boyunun Uzamamasının Nedenleri
Neredeyse bütün anne ve babalar çocuklarının boyunun uzun olmasını arzu ediyor. Bu isteğin neye bağlı olduğu pek açıklanamasa da genel itibarıyla insanlarda uzun boyluluğa karşı bir sempati var. Ama bütün çocukların boyu istenen seviyede uzamıyor.
Kusursuz beslense de uyku ve psikolojik problemler yaşamasa da bazı çocukların boyu yaşıtlarına göre hayli kısa kalıyor. Peki, çocukların boyunun uzamama sebepleri nelerdir?
İşte çocukların boyunun uzamasını engelleyen şeyler;
1. Genetik
Aslında anne ve babaların bu konuda çok özel bir çaba harcamalarına gerek yoktur. Çünkü çocuğun boyunun uzaması daha çok genetik etmenlere bağlıdır. Yani anne ve babanın boy ortalaması çocuğun boyunu da büyük oranda etkileyecektir.
Anne ya da baba ikisinden birisi kısa diğeri uzunsa çocuğunuzun boyu ortalama olacaktır. Eğer iki aile bireyinin de boyu kısaysa çocuğunuzun boyu da kısa olur.
2. Büyüme Hormonu
Bütün insanların bedeni "somatotropin" olarak bilinen büyüme hormonunu salgılar. Bu hormon kemik dokularını uyarır, çocuğun boy atıp atmayacağı bu hormonun salgılanmasına bağlıdır. Kemik gelişimiyle birlikte somatotropin hormonunun adale kütlesini de arttırır. Büyüme hormonunu salgılayacak besinler tüketilirse çocuğunuzun boyunun uzamasına yardımcı olabilirsiniz.
Ancak bu hormonun yetersiz salgılanması boy uzamasını da olumsuz etkiler. Eğer çocuğunuzun boyu yaşıtlarına göre kısaysa onu kesinlikle bir uzmana gösterin.
3. Düzenli ve Dengeli Beslenme
Düzenli ve dengeli beslenme de çocuklarınızın boyunun sağlıklı uzamasına etki ediyor. Araştırmalar tüketilen proteinli gıdaların çocukların boylarının uzamasına hayli pozitif etki ettiğini ortaya koydu. Bu yüzden çocukların süt ve süt ürünleri ile et ürünlerini tüketmelerinde fayda var. Ayrıca çocuklar çeşitli sebze ve meyveler, balı mahsulleri, kuruyemişler de tüketmelidir.
4. Coğrafi Bölge ve İklim Koşulları
Yaşanılan coğrafi bölge ve iklim koşulları da çocukların boyunu etkiler. Örneği kuzeyin soğuk iklimlerinde yaşayan çocuklar sıcak güney ülkelerindekilere göre daha fazla uzar. Yapılan bazı araştırmalara göre bilim adamları güneş ışınlarının aşırı fazlalığı sonucunda boy atma prosesine olumsuz etki yaptığını gözlemlemiştir.
5. Hastalıklar
Hekimler çocuğun boyunun normal uzamasının onun sağlıklı olduğuna da işaret ettiğini söylüyor. Uzmanlar sağlıklı çocukların daha hızlı uzadığını çeşitli sağlık problemleri yaşayanların ise boy atma sürecinin yavaşladığını belirtiyor. Çocuğunuzun uzamasına engel olan hastalıklar arasında solunum yolu rahatsızlıkları, kansızlık, bağırsak sorunları, kalp rahatsızlıkları vs. yer alıyor.
6. Ruhsal Durumlar
Çocuğunuzun ruhsal durumu da boyunun uzamasını etkiliyor. Psikolojik bozukluklar, stres gibi etmenler çocuğunuzun boyunun uzamasına engel olabiliyor. Bu nedenle aileler çocuklarını gergin ruh halinden korumak için huzurlu bir aile ortamı kurmak zorunda. Ayrıca kızlarda 19, erkeklerde ise 21 yaşında boy uzaması tamamlanıyor.
7. Turner Sendromu
Turner sendromu sadece kız çocuklarında görülmektedir. Eşey kromozomlardan olan X kromozomu eksiktir ya da yapısal olarak bozuktur. Bu hastalığa sahip bireylerde boy kısalığı, kısırlık, kadınlık hormonunda eksiklik gibi durumlar görülebilir.
Erkeklerde Turner sendromu yaşanmaz. Turner sendromuna sebep olan etkenler tam olarak bilinmemektedir. Tamamen sağlıklı olan anne veya babadan Turner sendromlu bebekler doğabilir.
8. Doğum Kilosu Düşüklüğü
Gebeliğin 37. haftasından sonra doğan bir bebeğin ağırlığı ortalama 2500 gramın altındaysa doğum kilosu düşüklüğü yaşanır. Bunun sonucunda bebek şu an olmasa bile ilerde birçok durumla karşı karşıya kalabilir. Boyun uzamaması da kalınan bu durumlar arasında yer almaktadır.
9. İskelet Sistemi Hastalıkları
İskelet sistemi hastalıkları kemiğe, eklemlere ve kaslara zarar vereceği için çocuğun boyunun uzamasına oldukça etki etmektedir. Eğer çocuğunuzun kemiklerinde ağrı varsa ve yaşıtlarına göre kısaysa direkt olarak doktora gitmenizi öneririz.
10. Ergenliğin Gecikmesi
Ergenliğin gecikmesi sonucunda boyun uzamasına yavaşlama görülebilir. Ergenliğe girme yaşı erkeklerde 14, kızlarda ise 13'tür. Ergenlik dönemine girildikten sonraki 2 yıl boyunca hiçbir bulgu görülmezse doktora başvurulması gerekir. Ergenlik gecikmesi sebepleri arasında; obezite, dengesiz beslenme, kronik sistemik hastalıkları, fiziksel ve ruhsal stres yer almaktadır.
Boy Uzatan Vitaminler, Mineraller ve Doğal Besinler | En Etkili Boy Uzatma Egzersizleri |
---|---|
Vücut Geliştirme Boy Uzamasını Engeller mi? |
Boyun uzamamasının belirtileri nelerdir?
Çocuğunuz bir yılda 5 cm’den az uzuyorsa, Büyüme son aylarda yavaşlamışsa ve çocuğunuz akranlarından geri düşüyorsa, Son 1 yıldır giysilerinde değişiklik yapmadıysanız, Son 1 yıldır ayakkabı numarasında değişiklik olmadıysa, çocuğunuz, sınıfta en küçük olduğu konusunda şikayetçiyse, Yaşıtlarından küçük olduğu için içine kapanmış ve kendinden küçük oyun arkadaşları seçiyorsa, özgüvenini kaybetmiş ve ders başarıları azalmışsa boyu uzamıyor olabilir.
Çocuğun boyu uzamıyor ne yapmalıyım?
Çocuğunuzun boyu ne yaparsanız yapın uzamıyorsa mutlaka egzersiz yaptırmayı denemelisiniz. Futboldan ziyade basketbol ya da voleybol gibi sıçramayı destekleyecek, vücuda esneklik kazandıracak sporlara yöneltebilirsiniz. Boyun uzamasını destekleyecek egzersizleri çocuğunuzla beraber yapabilirsiniz.
Bir çocuğun boyu neden uzamaz?
Çocuğun boyu birçok sebepten dolayı uzamıyor olabilir. Ergenliğin gecikmesi, iskelet sistemi hastalıkları, beslenme bozukluğu, aile bireylerinin boyunun kısa olması, yapısal boy kısalığı, Turner sendromu, büyüme hormonu eksikliği boyun uzamasını engeller.
Çocuğun boyu neden kısa kalır?
Boy kısalığı genelde beslenme yetersizliği, kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük doğum, genetik bozukluk, kronik hastalıklar, raşitizm, büyüme hormonlarında yetersizlik yüzünden görülebilir.
Çocukların hangi yaşta boyu uzar?
Çocuklar 4 yaşında doğum boyunun 2 katına ulaşırlar. Sonraki yıllarda ergenliğe kadar büyüme hızları 5 cm olarak devam eder. Ergenliğe girdikten sonra boyun uzayıp uzamaması genetik etkenlere bağlıdır. Bunun yanında ergenlik döneminde beslenme de boyun uzamasını etkilemektedir.