Covid-19'a Karşı Meyve ve Sebzeler Nasıl Dezenfekte Edilir?
Koronavirüs salgınının yoğun olduğu dönemde meyve ve sebzeye karşı bazı tedbirler alınmıştı. Tedbirler kapsamında market, manav ve pazar yerlerinde satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce elle seçilmesi engellenmişti. Satıcıların ise gerekli hijyen koşullarına dikkat edilerek ürünleri satışa sunması sağlanmıştı.
Sebze ve meyveler birçok kişi tarafından elle seçilerek alınıyor. Bu durum koronavirüs gibi birçok bakteri ve virüsün meyve ve sebze yüzeylerine bulaşmasına neden oluyor. Sadece üstün körü yıkanan meyve ve sebzeler yeterince dezenfekte olmuyor. Peki, bu gıdalar nasıl temizlenmeli?
Koronavirüse Karşı Meyve ve Sebzeler Nasıl Dezenfekte Edilir?
Koronavirüs salgınına karşı en büyük önlemin hijyen olduğunu daha önce ki yazılarımda da belirtmiştik. Gerek Sağlık Bakanlığı olsun gerekse Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) olsun hem kişisel temizliğin hem de çevre temizliğinin bu virüs üzerinde büyük bir etki sağladığını söylemektedir.
Özellikle günlük tüketimlerimiz için marketlerden satın aldığımız meyve ve sebzelerin virüse karşı iyi dezenfekte edilmiş olması oldukça önemli bir husus. Tüm bunların yanında bireyler "Marketten aldığımız meyve ve sebzeleri koronavirüse karşı nasıl dezenfekte etmeliyiz?" sorunun cevabını merak etmektedir.
Meyve ve sebzeleri koronavirüs gibi virüs ve bakterilerden arındırmak, kir, kum, böcek ve diğer ilaçları meyve ve sebzelerden gidermek için bol suyla dezenfekte edin. Bol su her daim gıdaların mikroplardan arınmasında büyük bir role sahiptir.
Yiyeceklerinizi kesinlikle sabun, deterjan vs gibi temizlik malzemeleriyle dezenfekte etmeyin. Sabunun yalnızca ellerinizi temizlemek için olduğunu unutmayın. Ambalaj içerisinde satın aldığınız ürünlerin temiz olduğunu düşünmeyin. Dışarıdan satın aldığınız her meyve ve sebzeyi bolca yıkayın.
Yiyeceklerinizi 3 dakika boyunca 65 derece sıcaklıkla pişirebilirsiniz. Bu sıcaklık virüslerin ortadan kalmasına önemli ölçüde yardımcı olacaktır.
Koronavirüs riskine karşı tüm meyve ve sebzeleri yemeden önce iyice yıkamanız, oluşabilecek risk faktörlerini ortadan kaldırmanın en etkili yoludur. Özellikle çoğu üründe yer alan toprakların bol suyla temizlenmesi önerilmektedir. Toprak genellikle içerisinde sayısız bakteri, mikrop ve virüsleri barındırmaktadır.
Hassas Sebze ve Meyvelerin Temizliği
Koronavirüse karşı meyve ve sebzelerinizi temizlerken her daim bol su ve yüksek basınç kullanmanız gerek. Tüm bunların yanında domates, mantar, çilek, dut ve böğürtlen gibi hassas gıdaları her zaman düşük basınçlı su altında yıkayın. Yıkama işleminin sona ermesinin ardından meyve ve sebzelerinizi süzgece koyarak durulamaya bırakın. Eğer ki yıkamak istediğiniz ürün çilek gibi topraklı gıdalarsa muhakkak su dolu bir kabın içerisinde bir kaç dakika bekletmeye özen gösterin.
Yeşilliklerin Temizliği
Yeşillikler temizlenmesi en zor sebzelerdir. Çünkü hem köklüdürler hem de yaprakları boldur. Bunun için büyük bir kaseyi suyla doldurun ve yeşillikleri içine atın. Marul, roka, yeşil soğan vb. yeşillikleri bir kaç dakika suda bırakın, ardından kabınızı boşaltarak yeniden suyla doldurun. Su dolu kabın içerisinde bu kez bir kaç yemek kaşığı sirke atarak yeşilliklerinizi tekrardan suya batırın.
Ortalama 5 dakika sirkeli suda beklettiğiniz yeşillikleri kabın içerisinden alarak süzgece bırakın. Bize kalırsa bu aşamada yeşilliklerinizi bir kez daha suya bırakmanızı öneririm. Böylelikle hem daha temiz ve sağlıklı olmasına hem de üzerinde ki kum vb. parçaların tamamen dökülmesine yardımcı olacaksınız.
Köklü Sebzelerin Temizliği
Köklü sebzeler genellikle toprak içinde olmasından dolayı son derece kumludur ve farklı mikroplara sahip olmaktadır. Genellikle Türk mutfağının olmazsa olmazları arasında yer alan patates, kereviz, havuç, turp gibi sebzeleri koronavirüs riskine karşı doğru dezenfekte etmek için bol su altında yıkamalısınız.
Yıkama işlemlerinizde bir fırça kullanarak sebzenin üzerini su altında bolca fırçalayın. Bu sebzeler dayanıklı olduğu için zarar görmeyecektir. Fırçalama işleminiz bittikten sonra köklü sebzeyi yeniden suya sokarak durulama işlemine geçebilirsiniz.
Meyve Temizliği
Tıpkı sebzelerde olduğu gibi marketten aldığınız meyveleri de bol suyla yıkamanız gerekmektedir. Örneğin elmaları daha temiz ve hijyenik bir hale getirmek için suyun altına sokarak bolca ovalayın. Ovalama işlemi bittikten sonra meyvelerinizi temizlenmiş veya sterilize edilmiş bir tabağa koyarak tüketin.
Doğrudan el temasından kaçınmanızda fayda var. Yıkma işlemlerinizde elinizi yüzünüze götürmeden yıkayın.
Yiyeceklerimi Koronavirüse Karşı Nasıl Korurum?
Yiyeceklerinizde koronavirüse karşı hijyen sağlamak için çiğ ve tüketime hazır gıdaları kesinlikle ayrı bölümlerde saklayın. Çiğ etin dolabınızda yer alan diğer gıdalara bakteri vs. bulaştırmaması için sızdırmaz kaplarda saklayın. Ayrıca çiğ yiyecekler ve yemeye hazır yiyecekleriniz için farklı doğrama tahtaları kullanın. Kullandığınız bıçaklar ve diğer mutfak eşyalarını iyice dezenfekte edin.
Çiğ et veya kümes hayvanlarını suda yıkamayın. Bunun yerine zararlı bakterileri ortadan kaldırmak için iyice pişirmeye ve mutfak ekipmanlarınızı temiz tutmaya özen gösterin.
Koronavirüse Karşı Mutfak Temizliği
Mutfakta koronavirüse karşı hijyen sağlamak için herhangi bir yiyecek hazırlamadan önce ellerinizi en az 20 saniye boyunca bol su ve sabunla yıkayın. Yıkama işleminiz sırasında ellerinizi ağzınıza, gözünüze veya burnunuza yaklaştırmayın. Yiyeceklerinizi her daim önerilen sıcaklıklarda pişirin. Kendi sağlığınız ve aileniz için her daim besin değeri yüksek doğal gıdalar tercih edin.
Pişirdiğiniz yemekleri mümkün olduğunca günlük olarak hazırlayın. Örneğin bugün aileniz için hazırladığınız yemeği yalnızca bugün yetecek kadar yapın. Diğer günler taze ve yeni gıdalar tüketin.
Mutfağınızda mümkün olduğu sürece çöp biriktirmeyin hatta çöp kutunuzu mutfak dışında balkona koyun. Eğer balkon kullanımınız yoksa çöp kutunuzu sıklıkla bağlayarak ortadan kaldırın. Mutfağınızın her daim temiz olduğundan emin olun. Rutin olarak mutfak aletlerini, musluk, çatal, bıçak, tabak ve bardakları sıklıkla yıkayın. Yıkma işlemlerinizde bol su ve deterjan kullanmaya dikkat edin.
Her zaman olduğu gibi bir işe başladığınızda veya bir işi bitirdiğinizde ellerinizi bol su ve sabunla ovalayarak yıkayın. Bunu çocuklarınıza da sık sık tembihleyin. Çiğ sebze ve yiyecekler için farklı doğrama tahtaları, bıçaklar ve mutfak gereçleri kullanın. Kullanacağınız her mutfak eşyasını bol suyla yıkamayı unutmayın.
Maske takmak korunavirüsten korur mu?
Koronavirüs damlacık ve hava yoluyla bulaşabilen bir virüs olduğu için maske takmanın önemi büyüktür. Eğer kalabalık ortamlara girecekseniz, risk grubundaysanız ya da hastalık belirtiniz varsa mutlaka maske takmalı ve salgından korunmalısınız.
Koronavirüse karşı eldiven kullanmak işe yarar mı?
Koronavirüse karşı eldiven kullanmak bazı uzmanlar tarafından önerilmez. Çünkü eldivenler plastiktir ve koronavirüsü üzerinde taşıyabilir. Bunun yerine ellerinizi sık sık dezenfekte etmek daha sağlıklıdır. Eldiven dezenfekte edilemediği için farklı yerlere sürekli değer ve virüsü yayabilir.
Koronavirüste market alışverişi nasıl yapılır?
Koronavirüs salgını varken market alışverişinde dikkatli olunmalıdır. Varsa paketli meyve ve sebze ürünleri tercih edilmeli, yoksa elinize aldığınız bir meyveyi sepetinize koymalısınız. Meyveleri seçmeye çalışmak ve her birine ayrı ayrı dokunmak hem sizi hem de çevredekileri virüs bulaşı konusunda tehlikeye atar.
Koronavirüste nasıl beslenilmeli?
Koronavirüs salgınında bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalar tüketilmeli. Bunlar arasında meyve ve sebzeler büyük rol oynar. Bolca vitamin ve mineral içeren bu gıdaların tüketimine özen gösterilmeli, sebzeler her gün öğünlere eklenmelidir. Bunun yanı sıra bol sıvı tüketmek ve düzenli bir yaşama sahip olmak da önem taşır.
Meyve ve sebzeler sabunla yıkanır mı?
Meyve ve sebzelerde sabun kullanılması önerilmez. Çünkü sabun kalıntıları gıdanın üzerinde kalabilir ve vücuda zarar verebilir. Bunun yerine meyve ve sebze temizliğinde bolca sıvı kullanılmalı, gerekirse gıdalar sirkeli suda bekletilmelidir. Çamurlu ve topraklı ürünler ise fırçalanarak temizlenebilir.