Cuma Gününün Önemi Nedir? Neden Mübarektir? Cuma Duası
Mübarek Cuma Günü Hakkında Bilgiler
İslamiyet dinine göre en faziletli gün Cuma günüdür. Cuma günü yapılan duaların, kılınan namazların ve okunan Kur'an-ı Kerim'in daha fazla sevabı vardır. İçeriğimizde İslam alemi için mübarek gün olarak kabul edilen Cuma günü hakkında merak edilen soruları cevaplayacağız. Ayrıca dualı cuma mesajları başlıklı içeriğimize linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. İşte Cuma gününün faziletleri, mübarek olmasının sebebi ve cuma günü yapılması gereken ibadetler...
Cuma Günü Neden Önemli?
Cuma günü Müslümanların bayramıdır. Çünkü Adem o gün yaratılmış, o gün cennete yerleştirilmiş ve o günde cennetten çıkartılmıştır.
Demek ki Cuma günü, insanlığın ilk yaratıldığı, cennete yerleştirildiği ve yeryüzü halifesi olduğu bir gün olduğu için insanların bayramı olmuştur.
Çeşitli hadiselere göre Cuma, haftalık ibadet olarak öncelikle Yahudi ve Hristiyanlara taktir edilmiş ancak onlar bu konuda kanaat getirmemişler. Yahudiler için Cumartesi Hristiyanlar için de Pazar günü dini bayram olarak bilinir. Cuma günü ise Müslümanların önemli bir bayramıdır.
Cuma Gününün Faziletleri
Cuma günleri haftanın diğer günlerinden farklı olarak af ve mağfiret kapısının aralandığı, müslümanların ehemmiyet gösterdiği ve Cuma namazı ile taçlanan bir gündür. Bu günde yapılan ibadetler daha faziletli, edilen dualar ise kabul olmaya daha yakındır. Allah-ü Teala müslümanlara bu güne özel bazı faziletler sunmuştur. İşte cuma gününün en önemli faziletleri...
1. Cuma gününde yapılan dualar kabul edilir
2. Cuma gününde kılınan namazlar daha faziletlidir
3. Cuma günü Kur'an-ı Kerim okumak daha hayırlıdır
4. Cuma günü tövbe ve af kapısı tüm müslümanlar için açılmaktadır.
Cuma Namazı Farz Mıdır? Cuma Namazının Yükümlülükleri
Cuma günü Müslüman’ın bayramıdır. Bugün mümin heyecan içinde uyanmalı, kişisel temizliklerini yapmalı ve camiye gitmelidir. Öğle ezanı öncesi hutbe dinleyen ve namaz kılan kimse önceden işlemiş olduğu günahların affedilir (Buhari, Cuma 19) Bu günü önemsemeden üç Cuma art arda terk eden kimsenin kalbi mühürlenir. Müslümanların kalabalık bir şekilde birleştiren bu mübarek gün hacc-ı ekber (büyük hac) olarak adlandırılır.
Cuma Günü Yapılması Gereken Kişisel Temizlikler Nelerdir?
Cuma günü kılınan Cuma namazı öncesinde müslümanların kişisel temizliklerini yaparak Camilere gitmeleri alimler tarafından sıklıkla dile getirilmiştir. İşte Cuma günlerinde İslam ehlinin yapması gereken kişisel temizlikler...
1. Boy abdesti almak (bazı alimlere göre farzdır)
2. Tırnak kesmek, dişi fırçalamak ya da misvakla temizlemek
3. Güzel ve temiz elbiseler giyinmek
4. Güzel kokular sürmek
Cuma Günü Duası
Cuma duası olarak da bilinen bu dua müslümanlara Cuma'nın faziletini ve keremini hatırlatır. Bu dua ile Allah'tan af dilenir ve bu günün nimetlerinden faydalanmak istenilir. İşte Cuma Duası Arapça, Türkçe okunuşu ve anlamı...
Allahumme yâ ganiyyü, yâ Hamidü, yâ Mübdiü, yâ Mu’idu, yâ Rahîmü, yâ Vedûd.Eğisni bi helâlike an harâmike bitâatike an ma’siyetike vebi fadlike ammen sivâke.
Cuma Duası Türkçe Anlamı: Ey Gani, Ey Hamid, Ey icad edici ve ey iade edici, ey merhamet sahibi ve ey muhabbet eden Allah’ım.Helalin ile beni haramdan sakındır, taatın ile mâsiyetinden beni uzaklaştır. Fazlü keremin ile senden gayrısını bana unuttur.
Cuma Günü Okunması Faziletli Olan Sureler
Cuma günlerinde günlük ibadetlerin yanı sıra bazı dualar, sureler ve tesbihatların okunması gerekmektedir. Özellikle Cuma namazı vaktinde bol bol istiğfar eden bir kimse aşağıdaki sureleri okuyarak fazilete erer. İşte cuma günü okunması gereken sureler...
1. Yasin Suresi
2. Vakıa Suresi
3. Nebe Suresi
4. Kehf Suresi
5. Hud Suresi
6. Duahn Suresi
7. Fatiha Suresi
Cuma Günü ile İlgili Ayetler
1. Ey iman edenler, cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. (cum'a suresi / 9)
2. Cuma namazı kılınınca yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz."(Cum'a sûresi (62), 10 )
Cuma Günü ile İlgili Hadisler
Cuma günü islamiyetin doğuşundan itibaren müslümanların hayatlarını süsleyen adeta bir mücevherdir. Bu günlerde yapılan dualar kabul edilir ve edilen ibadetlerin sevabı yüksektir. Bu kısımda peygamber efendimizin Cuma günü ile ilgili söylediği sözleri inceleyecegiz.
1. Allah indinde günlerin seyyidi Cumadır. O, kurban ve Ramazan bayramı gününden de kıymetlidir.) (Buhari)
2. Ebu Hüreyre (r.a)’den rivayete göre, Peygamber Efendimiz ( s.a.v) şöyle buyurdu: Cuma günü melekler mescidin kapılarına oturur, insanları geliş sırasına göre yazarlar. İnsanlar o gelişlerine göre; deve bağışlamış, sığır bağışlamış, koyun bağışlamış, tavuk bağışlamış, serçe bağışlamış ve yumurta bağışlamış kimselerin sevabı gibi sevap kazanırlar. (Buhari, Cuma: 31; Müslim, Cuma: 7)
3. Ümmetinin bayramları içinde Cumadan daha kıymetli bayram yoktur ve o günkü iki rekat namaz, Cuma günü dışındaki bin rekattan efdaldir.) (Deylemi)
4. Semure (r.a)’den rivayete göre, şöyle demiştir: Peygamberimiz ( s.a.v) şöyle buyurmuştur: Kim, Cuma günü abdest alırsa; ne güzel yapmıştır. Kim de guslederse, daha değerli bir iş işlemiş olur. (Müslim, Cuma: 1; Tirmizi, Cuma: 356)
5. Allah c.c, bugünden itibaren kıyamete kadar size Cumayı farz kıldı. Adil veya zalim bir imam, başkan zamanında küçümseyerek veya inkâr ederek Cumayı terk edenin iki yakası bir araya gelmesin! Böyle bir kimse tevbe etmezse, onun namazı, zekatı, haccı, orucu ve hiçbir ibadeti kabul olmaz.) (İbni Mace)
6. Günlerin en kıymetlisi Cumadır. Cuma günü, bayram günlerinden ve aşure gününden daha kıymetlidir. Cuma, dünyada ve Cennette müminlerin bayramıdır.) (Riyadun-nasıhin)
7. Ebu Hüreyre (r.a)’den rivayete göre, Peygamber Efendimiz ( s.a.v) şöyle buyurmuştur: Güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür. Adem (a.s) o gün yaratıldı, o gün Cennete konuldu ve o gün Cennetten çıkarıldı. (Müslim, Cuma: 5; Tirmizi, Cuma: 353)