Kadınlar Cuma Namazı Kılabilir Mi? Cuma Kadınlara Farz Mı?

Cuma namazı erkekler üzerine farz kılınmış olup kadınların kılması zorunlu değildir. İçeriğimizde kadınların Cuma namazı kılmasına dair bilgiler vereceğiz.
Kadınlar Cuma Namazı Kılabilir Mi? Cuma Kadınlara Farz Mı?

Kadınların Cuma Namazı Kılması Hakkında Bilgiler

Müslüman erkekler üzerine farz kılındığı bilinen Cuma namazını kadınların kılması üzerine yıllardır süre gelen bir ihtilaf vardır. bu içeriğimizde kadınların cuma namazı kılması hususunda bilgiler vereceğiz. Aşağıda Cuma namazının kadınlar üzerine farz olup olmadığı ve konu hakkında detaylı bilgiler yer alıyor. Bu arada Dualı Cuma mesajları başlıklı içeriğimizi ziyaret ederek sevdiklerinizin Cuma gününü kutlamak için güzel mesajları bulabilirsiniz. İşte kadınlar cuma namazı kılabilir mi? kadınlara cuma namazı farz mıdır? gibi soruların ceevapları...

Cuma Namazı Kadınlar için Farz Mıdır?

Cuma namazı kılmayı emreden âyet genel içerikli olduğu halde kadınların niçin cuma namazı kılmadıkları akıllara gelebilir. Şu ana kadar kadına Cuma namazının farz kılındığını söyleyen hiçbir alim yoktur. Zaten Hz. Muhammed dönemine baktığımız zaman bu açık bir şekilde görülüyordur. Hz. Peygamber'in kadınları cuma namazı kılmakla sorumlu tutmadığı çok açık ve net bir şekilde ortadadır.

Çok fazla teknik ayrıntı üzerinde durmadan bu konuya açıklık getirmeye çalışalım. Burada gözden kaçırılmaması gereken durumların başında konunun Arap dilinin özelliği ile ilgisi vardır. Arap dilinde erkek ve kadına yapılan hitap kalıbı aynı değildir. Kadınlara yapılan söylemin içinde erkeklere de yer verilmesinin, dilin yapısı bakımından imkanı yoktur. Kadınlara bulunulan hitap, sadece ve sadece kadınlara aittir. Bundan dolayı yapılan hitabın erkeklere yapıldığı ve kadınların bu söylem içerisinde yer almadığı söylenir. Birçok dil bilimci bu konuda tartışır ancak bütün alimler ortak görüşe sahiptir.

Kadınlar Cuma Namazı Kılabilir Mi?

Cuma Namazı

Cuma namazı; yolculuk, hastalık, yağmur, çamur, cana ve mala yönelik tehlike gibi mazeretlerin bulunmaması durumunda büluğ çağına gelmiş erkeklere farzdır. Kadınlara Cuma namazının farz olmadığı hükmünde de bütün mezhebler ve müctehidler aynı görüştedir. Cuma farz olmayan kadınlar, hastalar, yolcular... imkân bulur da camiye giderler ve Cuma namazını kılarlarsa Cumaları sahih olur, artık o günün öğle namazını kılmaları gerekmez.

Camilerde yer bulunduğu ve başka bir engel de bulunmaması halinde kadınlarımızın cuma namazını kılmalarında büyük fayda söz konusudur. Kadınlar kendilerine ayrılan yerlerde ve erkek saflarının arka kısmında bu namazı kılarlar, hutbeyi dinlerler, İslâm ümmetinin bir yarısı olarak ümmet birliğine katılır, gerektiğinde düşünce ve tekliflerini dile getirirler.

Cuma Namazı Hakkında Kur'an-ı Kerim Ayeti

Cuma Namazı

Bugünlerde kadınlara cuma namazının farz olduğunu öne süren ilgili âyetin genellik ifade eden lafzına dayanmışlar, Hz. Peygamber zamanında kadınların da cemaat ve cumaya geldiklerine yönelik söylentiler zikretmişler, bunları iddialarına kanıt olarak göstermişlerdir.

O âyette Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:

"Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda Allah'ı anmaya koşun, alış-verişi bırakın; sizin için hayırlı olan budur; eğer bilirseniz. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin, Allah'ı çokça anın, umulur ki, felah bulursunuz." (Cum'a: 62/9-10). "Cuma kadınlara farzdır" diyenlere göre "Allah Teâlâ iman edenleri cuma namazına çağırmıştır; kadınlar da buna dahildir, onları istisna etmek caiz değildir... "

Kadınlar İçin Cuma Namazı Zorunlu Mudur?

Cuma Namazı

Âyetin lafzı umumi (genel) anlamlı gözükmekle birlikte bütün İslâm mezheblerine ve müctehidlerine göre onu açıklayan başka deliller bir kısım Müslümanlar (iman edenleri) Cuma namazı zorunluluğunun dışında bırakmıştır. (Fıkıh usûlü anlatımıyla ayet tahsis edilmiş, bunları içine almadığı belirtilmiştir). Âyetin genel anlamı ve ifadesi de bu anlayışı doğrulamaktadır; çünkü yeryüzüne dağılmak ve Allah'tan rızk istemek kadınların değil, erkeklerin vazifeleri arasında yer alır.

Kadınların Cuma Namazı Kılması Hakkında Hadisler ve Kanıtlar

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed bir hadisi şerifinde şöyle buyuruyor;

"Cuma namazını cemaatle kılmak her Müslüman üzerine borçtur, vazifedir; ancak başkasının mülkiyetinde olan köle, kadın, çocuk ve hasta müstesnadır; cuma namazı bunlara farz değildir."

Bu konuda en önemli kanıtlardan biriside kadınların cemaatle namaz kılma yükümlülüğü taşımamalarından kaynaklanıyor.

Bir diğer kanıt ise geçmiş yıllarda uygulanan bir olaydır. Hz. Peygamber ve Raşid Halifeler zamanlarında kadınlar da -imkân buldukça- beş vakit namazda ve cumada hazır bulunur, cemaatle namaz kılarlardı. Ancak gelmemeleri halinde kınanmazlar, kendilerine "niçin gelmediniz" diye sorulmazdı. Halbuki mazereti olmadığı halde cumaya gelmeyen erkekler kınanır, niçin gelmedikleri sorulur, gelmeleri kesin bir dille istenirdi. Bu dönemlerde bütün mü'min kadınların behemehal Cuma namazına katıldıklarına dair bir delil mevcut değildir. O zamandan beri uygulama bu şekilde devam etmiştir.

Bize göre kadınlarımızın cuma namazını -kendilerine farz olmadığı halde- kılmalarında fayda vardır. Ancak bu durum yer darlığı vb. sebeplerle erkeklerin, kendilerine farz olan bu ibadeti yerine getirmelerine engel olmamak şeklinde olmalıdır.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum