Denetimli Serbestlik Nedir? Şartları Nelerdir?
Denetimli serbestliğin ne olduğunu açıklayarak, şartlarını ve bu ceza yargılanmasının toplumsal açıdan faydalarını sizlere anlatacağız.
Denetimli Serbestlik, ceza yargılanmasının bir parçası ve bir ceza infaz yöntemidir. Sosyal anlamda denetimli serbestlik, kişinin rehabilitesi ve topluma faydalı bir birey olması esastır.
Türk hukuk sisteminde denetimli serbestlik; kişinin işlediği bir suç nedeniyle tutuklanması ya da mahkemece hakkında cezaevine girmesi yerine, cezasını toplum içerisinde gözetim ve denetim altında çekmesidir. Denetimli serbestlik alternatif bir ceza uygulamasıdır. Şüpheli, sanık ve hükümlüler için hapis yerine bu sistemde, şarta bağlı olarak serbest bırakılmaları ve kendilerine verilen görevleri yerine getirmeleridir.
Denetimli Serbestliğin Devlete, Topluma ve Kişiye Sağladığı Faydalar
Kişi cezasını sosyal çevreden kopmayarak kendisine ve çevresine yararlı faaliyetlerde bulunarak çekecek ve bu şekilde kendini iyi hissedecektir.
Suçlu davranış sebepleri tespit edilerek çözümüne çalışılacak, kişinin suçlu davranışlarından arınılması sağlanacaktır.
Kişinin cezai durumunu bu şekilde gerçekleşmesi devletin bütçesine önemli yarar sağlayacaktır.
Kişiye verilen psiko-sosyo eğitimler sayesinde suçun en aza indirilmesi hedeflenir.
Meslek sahibi olmayan hükümlülerin ve mağdurların bu çalışma hayatı onların meslek edinimlerini sağlayarak kişinin üretkenliğini artırır. Bu bireyler topluma ve kişilere yararlı bir birey olmaları sağlanır.
Bu İnfaz Uslünden Kimler Yararlanacak?
Sıfır-altı yaşları arasında çocuğu olan ve en fazla iki yıl veya daha az süre kalan hükümlüler.
Maruz kaldıkları hastalık, sakatlık ve kocama nedeniyle hayatlarını idame ettirmeyen ve koşullu idame ettirilmesine üç yıldan az süre kalanlar bu infaz uygulamasından yaralanabilirler.
NeOldu.com / Özel Haber