Deniz Tutması Nedir? Nasıl Olur ve Nasıl Geçer?

Merkezi sinir sistemine farklı sinyallerin gitmesi sonucunda oluşan deniz tutmasının belirtilerine, engelleme yöntemlerine ve ilacına yazımızda yer verdik.
Deniz Tutması Nedir? Nasıl Olur ve Nasıl Geçer?

Tıp dilinde kinetozis adı verilen deniz tutulması, deniz taşıtlarında seyahat sırasında yaşanılan geçici bir rahatsızlıktır. Kişinin bünyesi, tükettiği besinler ve sinir sistemi ile alakalı olarak görülme sıklığı değişmektedir. Bu yazımızda deniz tutması hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsettik.

İşte deniz tutması hakkında her şey...

Deniz Tutması Nedir?

Deniz tutması, halk arasında sıklıkla karşılaşılan geçici bir rahatsızlıktır. Uzun deniz yolculuklarında görülme sıklığı daha çok artmaktadır. Kimi zaman araba yolculuklarında da görülen bu mide bulantılı rahatsızlık “araba tutması” olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Deniz Tutması

Dengenin sağlanması için birçok organ iletişim içinde olurlar. Merkezi sinir sistemi, çeşitli organlardan gelen bildirimleri değerlendirerek vücut dengesini sağlamaktadır. Örneğin gözleriniz durduğunuzu bildirirken iç kulak ise hareket halinde olunduğunu bildirir. Bu nedenle araba yolcuğunda kitap okumanın mide bulantısına neden olduğu söylenir.

Merkezi sinir sistemini her organdan farklı bildirim gitmesi sonucunda baş dönmesi ve mide bulantısı gibi sorunlar ortaya çıkar. Deniz tutması ve araba tutması olarak adlandırılan bu mide bulantılı rahatsızlık bu nedenle ortaya çıkar. Zaman içerisinde geçen bu rahatsızlık yolculuk esnasında kişilerin kabusu haline gelir.

Deniz Tutması Sırasında Neler Olur?

Deniz Tutması

Deniz tutması yaşayan kişiler kendisinde bazı değişiklikler fark eder. Baş dönmesi, baş ağrısı, nabız artışı, midede hissedilen baskı, panik hali, kulak çınlaması, göz kararması, solunum düzensizliği, kusma ve halsizlik deniz tutmasının neden olduğu belirtilerdir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler deniz tutması yaşayan kişilerde görülmektedir. Kişiyi kötü etkileyen bu belirtileri engellemek için deniz tutmasını geçiren yöntemleri kullanmanız gerekiyor. Bu sayede konforlu bir seyahat gerçekleştirebilirsiniz.

Deniz Tutması Nasıl Engellenir?

Deniz Tutması

Deniz tutmasını önlemek için birkaç öneriyi uygulamanız gerekiyor. Yolculuğa çıkmadan önce hafif gıdalar tüketmek, uzun süre boyunca tek bir noktaya odaklanmamak, geminin az sallanan orta bölümlerine oturmak, sırt üstü yatmak, ayakta fazla dolaşmamak, bol bol temiz hava almak, zencefil tabletlerinden almak, tutmayı engelleyen ilaçları kullanmak, bol su içmek, zorla kusmaya çalışmamak mazot ve tuvalet kokusundan uzak durmaktır.

Bu önerilerin en az birkaçını uyguladığınız takdirde deniz tutmasından kurtulabilirsiniz. Bu sayede hem daha konforlu hem de güvenli bir seyahat gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bu önerilerin araç tutmasında da işe yarayabileceğini söyleyelim.

Deniz Tutmasına Ne İyi Gelir?

Deniz Tutması

Deniz tutmasına iyi gelecek gıdalardan en bilineni zencefildir. Zencefili kök halinde ya da tablet şeklinde çiğnediğiniz zaman mide bulantılarınızın geçtiğini fark edeceksiniz. Ayrıca yolculuk sırasında ağır ve yağlı yemeklerin tüketilmesi sakıncalıdır. Bunun yerine hafif kraker ve soda gibi besinlerin tüketilmesini öneriyoruz.

Yukarıda saymış olduğumuz besinler sayesinde deniz tutmasının geçmesini sağlayabilirsiniz. Bunun dışında aşırı deniz tutması yaşayan kişilerin sakin havalarda denize çıkmasının daha iyi olacağını ifade edelim.

Deniz Tutması İlacı

Deniz Tutması

Deniz tutması yaşayan kişilerin kullanabileceği birçok ilaç bulunuyor. Bu ilaçları kullanarak deniz tutmasını engelleyebilirsiniz. Doktorunuzun onayını alarak seyahatten bir gün önce ilaçları kullanmaya başlayabilirsiniz.

Deniz tutmasını engelleyen bolca ilaç vardır. Bunlar arasından en çok tercih edilenleri ise Dramamine, Meclizine, Marezine ve Bonine'dir. Eczanelerden alabileceğiniz bu ilaçların yanı sıra kulak arkasına yapıştırabileceğiniz bantları da kullanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir
Araba Tutmasına Ne İyi Gelir?Mide Bulantısına İyi Gelen Şeyler

Deniz insanı neden tutar?

İç kulağın, vücudun derin dokularından gelen ve gözlerin verdiği uyarılar bilinçli olmayınca beyin bunları koordine edemeyebilir. Bunun sonucunda bir karmaşıklık olur ve deniz tutması dediğimiz olay gerçekleşir.

Deniz tutması için ne yapılır?

Deniz tutmasını geçirecek bitkisel çözümlerden en bilineni zencefildir. Zencefil bulantı engelleyici özelliğiyle bilinmektedir. Az miktarda zencefil kökünü çiğnerseniz bulantınızın geçtiğini hissedersiniz. Dilerseniz zencefil tabletlerini de kullanabilirsiniz.

Deniz tutması ne demek?

Deniz tutması mantıken araç tutmasıyla aynı şeydir. Araç tutmasında bireyler uçağa ya da arabaya bindiklerinde bulantı hissederek kusmaktadırlar. Deniz tutmasında ise bu durum gemide gerçekleşmektedir. Aralarındaki tek fark budur.

Deniz tutması ne kadar sürer?

Deniz tutmasının ne kadar süreceği kişiden kişiye göre değişmektedir. Bazı kişiler iki ya da üç gün içinde bu rahatsızlıktan kurtulmaktadır. Ancak bazılarında ise deniz tutması hiç geçmeyebilmektedir.

Denizde çok kalınca ne olur?

Uzun süre boyunca denizde kalmak cildin tabakasında zarar oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Denizde çok kalınca cilt kurumaya başlar. Bu da vücudunuzun enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale gelmesine neden olur.

Deniz suyu insanı çeker mi?

Deniz suyu insanı sadece yüzeyi boyunca çekmektedir. Suyun insanı batırmaya çalıştığı ya da denizin dibine doğru sürüklediği bilgisi yanlıştır. Çünkü sualtı akıntılarıyla girdaplar aynı şey değildir. Sadece girdaplar denizin dibine çekmektedir.

Gemide neden mide bulanır?

Gemide mide bulanmasının ana nedeni kişinin deniz tutması yaşamasıdır. Deniz tutması hareket hastalığı olarak da bilinmekle beraber bireylerde mide bulantısına sebebiyet vermektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.