Denizanası Hakkında Bilinmeyen 10 Dikkat Çekici Bilgi

Denizlerde en çok görülen canlılardan biri olan denizanaları, bilinmeyen yönleriyle şaşırtmaya devam ediyor. İşte denizanası hakkında bilgiler.
Denizanası Hakkında Bilinmeyen 10 Dikkat Çekici Bilgi

Denizlerde en çok karşılaştığımız canlıların başında gelen denizanaları, birçok ilginç bilgiye sahip. Bu içeriğimizde denizanaları hakkında bilinmeyenleri sizler için listeledik.

Denizanası Hakkında Bilgiler

Denizanalarının en büyük güçleri dokunaçlarıdır ve dokunaçları çok zehirli olup, dokunan canlıyı felç edebilecek güce sahiptir. Birçok farklı türü bulunan denizanalarından bazıları, felç edebilecek güçte, bazıları ise sadece kaşıntıya ve yanmaya sebep olur.

İşte denizanaları hakkında bilinmeyenler;

1. Denizanaları yaklaşık 650 milyon yıl önce ortaya çıkmış ve yüzeyden derin suya kadar her okyanusta bulunmuştur. Bazıları da tatlı suda bulunur.

denizanaları hakkında bilgiler

2. Denizanaları rejenerasyon(yenilenme) yoluyla üreyip, kendilerini klonlayabilirler.

denizanaları hakkında bilgiler

3. Denizanalarının beyin, kalp, bacak, kemik gibi organ ve uzuvları yoktur.

denizanaları hakkında bilgiler

4. Denizanaları güneşte buharlaşır. %98’inden fazlası su olduğu için karaya vurduklarında tamamen buharlaşırlar.

denizanaları hakkında bilgiler

5. Genellikle sığ kıyılarda görülmelerine rağmen, bilim adamları 9000 metre derinlikte yaşayan türlerini de tespit etmiştir.

denizanaları hakkında bilgiler

6. Dünyadaki en küçük deniz anası sürünen deniz anasıdır ve 0.5 milimetre çapa sahiptir.

denizanaları hakkında bilgiler

7. Denizanaları "beyinsiz" olmalarına rağmen ışığı hissedebilirler. Bunun sebebi denizanalarının sahip oldukları hücrelerin özelliğidir.

denizanaları hakkında bilgiler

8. Denizanalarının bazı türleri ışık saçarak düşmanlarını yanıltır, bazıları ise kendilerini korumak için ışık saçma özelliklerini kullanırlar.

denizanaları hakkında bilgiler

9. Deniz anaları ölü bile olsa sizi sokar. Bunun sebebi, sokmalarının refleks olması, dokunaçlarında milyonlarca sokma hücresi barındıran zehirli uçlar vardır ve bu hücreler başka herhangi bir nesneyle temasa geçtiğinde otomatikman sokarlar.

denizanaları hakkında bilgiler

10. Stygiomedusa gigantea adı verilen dev denizanası son 110 yılda yalnızca 17 kez görülmüştür. Stygiomedusa gigantea ağırlığı 90 kilo ve kolları 10-12 metre uzunluğundadır.

Denizanalarının Çeşitleri Nelerdir?

denizanaları hakkında bilgiler

Elde edilen verilere göre denizlerde binlerce denizanası türü bulunmaktadır. Bu türler arasında şekil, boyut, renk, beslenme şekli gibi özelliklerde farklılıklar bulunmaktadır. Denizanası türlerinin çoğu, suda süzülerek hareket eden ve yüzgeç benzeri tentakülleri olan ve bu tentakülleri kullanarak avlanan canlılardır. Bazı denizanası türleri ise otobur olarak beslenirler ve su yoluyla besinleri çekerler.

Denizanası türleri arasında en bilinen türlerden biri, etrafındaki suyu süzerek avlanan ve uzun ve ince tentakülleri olan "Campanella" türüdür. "Aurelia" türü, sıklıkla "şemsiye" şekline benzer bir gövdesi vardır ve renkleri turuncu, pembe, sarı ve mavi arasında değişebilir. "Chrysaora" türü de diğer bir popüler türdür ve genellikle Pasifik kıyılarında bulunur. Bu türün tentakülleri sarı, turuncu ve kahverengi renklerinde olabilir.

Bazı denizanası türleri oldukça büyüktür. Mesela "Cyanea" türü, tentakülleri yaklaşık 30 metre uzunluğa kadar çıkabilen ve 2.3 metre çapında bir şemsiyeye sahip olan devasa bir denizanası türüdür. Bu tür, Büyük Okyanus'ta yaşar ve diğer deniz canlılarını beslenir.

Tüm bu çeşitlilik gösteren denizanası türleri, deniz ekosisteminin önemli bir parçasıdır ve onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek, denizlerin korunması ve sürdürülebilirliği için önemlidir.

Denizanaları neden tehlikelidir?

Bazı denizanalarının sokması insanlar için ölümcül olabilir. Sokma sonrasında ciddi ağrı, yanma, kızarıklık, kaşıntı, titreme ve hatta solunum güçlüğü gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Denizanalarının beslenmesi nasıl gerçekleşir?

Denizanaları genellikle planktonlar, balıklar ve küçük kabuklular gibi deniz canlılarıyla beslenirler. Bazı denizanaları ise fotosentez yaparak besinlerini üretirler.

Denizanaları kaç yaşına kadar yaşayabilir?

Denizanalarının ömrü türlerine göre değişebilir. Bazı türler birkaç saat, bazıları ise birkaç hafta hatta aylarca yaşayabilirler.

Denizanaları ne zaman ürerler?

Denizanaları çoğunlukla yaz aylarında ürerler. Bazı türler, sıcak su sıcaklığı, besin miktarı ve diğer faktörlere bağlı olarak yılın diğer zamanlarında da üreyebilirler.

Denizanaları nasıl hareket eder?

Denizanaları suyun içinde hareket etmek için suda bulunan çevresel faktörleri kullanırlar. Bazıları, suda bulunan hava keseciklerini kullanarak hareket ederler, bazıları ise kaslarını kullanarak yüzerler.

Denizanaları insanlar için besin kaynağı olabilir mi?

Bazı kültürlerde denizanaları yemek olarak tüketilir. Ancak, tüketmeden önce türlerin zehirli olup olmadığını kontrol etmek önemlidir.

 İçerik Üreticisi
YORUMLAR (20)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum