Denizli' de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler
Pamukkale Travertenleri
Denizli ilinin Pamukkale ilçesinde bulunan Travertenler doğal güzelliğe sahiptir. Pamukkale Travertenleri Denizli ili için büyük önem taşımaktadır. Türkiye’ nin ve Denizli’ nin simgesi haline gelmiştir. Denizli’ nin turizme açılan kapısının ilk kaynağı denilebilir. Doğal güzelliği ile UNESCO dünya mirası listesinde yer almaktadır. Araştırmalara göre Travertenlerin oluşumu 14 bin yıl önceye dayanmaktır. Pamukkale Travertenleri'nde çeşitli sular vardır. İçerisinde büyük ve küçük havuzlar bulunmaktadır. Bembeyaz pamuk gibi görünümü ile büyüleyen bir güzelliğe sahiptir. Pamukkale Travertenleri ziyaretçilere ücretsizdir.
Yeşildere Şelalesi
Yelişdere Denizli’ de görülmesi gereken şelalelerden biridir. Yeşildere şelalesi 55 metre yüksekliktedir. Suların yukarından aşağıya düşüşü çok güzel bir görünüm vermektedir. Yeşilliklerin arasında bulunan şelale, soğuk suları ile yazın kavurucu sıcağında serinleme etkisi yaratmaktadır.
Kaklık Mağarası
Kaklık Mağarası Denizli’ nin Honaz ilçesinde bulunmaktadır. Mağaranın içinde akan sular bulunmaktadır. Mağara tavanının çökmesi ile havuzlar meydana gelmiştir. Bu havuzlar Pamukkale Travertenleri'ne benzemektedir.
Ağlayan Kaya Şelalesi
Ağlayan Kaya Şelalesi, diğer bir adıyla Sakızcılar Şelalesi olarak geçmektedir. Doğa tutkunlarının tercih edeceği bir yerdir. Ağlayan Kaya Şelalesi, 30 metre yüksekliğindedir. Görünümü farklı bir yapıya sahiptir. Burada bulunan tesislerde alabalık üretimi yapılmaktadır. Piknik ve mesire alanları da bulunmaktadır. İnsanlar buraya gelerek keyifli zaman geçirerek dinlenmektedirler.
Laodikya Antik Kenti
Bu kent Pamukkale’ de bulunmaktadır. M.Ö 1. Yüzyılda kurulmuştur. Yapılan kazılar ve araştırmalara göre Antiokhos tarafından kurulmuştur. Antiokhos bu kente karısı Laodike’ nın adı vermiştir. Laodikya Anadolu’ nun en önemli kentlerindendir. Ayrıca kurulduğu dönemlerde Batı Anadolu’ nun finans ve ticaret merkezidir. Bu antik kentte 7 ünlü kilise bulunmaktadır. Birden çok anıt vardır.
Hierapolis Antik Kenti
Hierpolis Antik Kenti, Denizli’ nin kuzeyinde Pamukkale’ de bulunmaktadır. Bu kent Bergama Kralı tarafından yapılmıştır. M.Ö II. Yüzyılın başlarında kurulan bu kent Bergama Telephos’ un karısı Hiera’ nın adını almaktadır. Hierapolis Antik Kent’ i UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almıştır. Hierepolis Antik Kenti’ nde bulunan yer altı suları kurulduğu dönemlerde insanların tedavi olması amacıyla kullanılmıştır.
Denizli Ufo Müzesi
İstanbul’ da kurulan müze Denizli’ ye taşınmıştır. 2002 yılında kurulmuş ve 2005 yılında Denizli iline taşınan müze şehrin turizmi genişletmek amaçlı yer almaktadır. Türkiye’ nin ilk ve tek ufo züzesidir. Dünyada ise 4. ufo müzesidir. Denizli Ufo Müzesi'nde ufo tarihi anlatılmakta ve bilgi verilmektedir.
Pamukkale Hierapolis Arkeoloji Müzesi
Hireapolis Arkeoloji müzesi, Hirepolis Antik Kent'in kazı çalışmalarından bulunan eserlerinin düzenleme çalışmaları ve sunumu için kurulmuştur. 1984 yılında açılmıştır. Hierapolis Kenti'nin Roma Hamamı olmakta ve 3 salondan oluşmaktadır. Müze içerisinde önemli ve değerli eserler sergilenmektedir. Müze ziyaretçiler haftanın 7 günü açık ve ücretlidir.
Tabea Antik Kent
Tabea Antik Kent’ i Kale ilçesinde bulunmaktadır. Tabea Antik Kent’ i birçok medeniyeti barındırmaktadır. Bu kentte hala devam eden arkeolojik incelemeler yapılmaktadır. Helenistik döneme ait Roma Hamamı ve Osmanlı dönemine ait Cevherpaşa Camii bulunmaktadır. Tabea Antik Kent’inde Türkmen Yörük kültürünün de izlerine rastlamak mümkündür.
Tripolis Antik Kenti
Denizli’ nin Buldan ilçesinde bulunan Tripolis Antik Kenti önemli döneminin yerleşim yerlerinden biridir. Yapılan araştırmalara göre Lidya döneminde kurulduğu belirtilmektedir. Tripolis Antik Kenti’ nde tiyatro, Tripolis hamamı, Tripolis şehir binası, kale ve surlar, nekropol kalıntıları bulunmaktadır. Tarihe yolculuk yapmak için Tripolis Antik Kenti’ ni gezebilirsiniz.
Colossae Antik Kenti
Colossae Antik Kenti, Honoz ilçesinde bulunmaktadır. Döneminde yüncülük ve dokumacılık yapılmıştır. Meydana gelen depremlerle harap olmuş ve günümüzde kalıntısı dahi kalmamıştır.
Keloğlan Mağarası
Denizli’ nin Acıpayam ilçesinde yer alan Keloğlan Mağarası 1990’ lı yıllara kadar keşfedilmemiştir fakat Denizli Valliği ve Belediyenin istediği üzerine etüd çalışmaları yapılmış, turizme açılmıştır. Mağara günümüze kadar doğallığından yana kayıp yaşamamıştır. Bu da mağara açısından önemli bir unsurdur. Keloğlan mağarası 6 metre yüksekliğinde 145 metre uzunluğundadır. Mağara içinde odacıklar ve karstik yapıdaki anakaya ve topraklardan, içinde kireç bulunan su damlacıklarından oluşan sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Döneminde astım ve bronşit hastaları tedavi etmek amaçlıda kullanılmıştır.
Acıpayam Yazır Camii
1801 yılında yapılan camii Acıpayam ilçesinde bulunmaktadır. Caminin yapısı dikdörtgendir ve süslemesi oldukça zengindir. Süslemelerde bitki, ağaç, natürmort motiflerine bulunmaktadır.
Akhan Kervansarayı
Akkhan Kervansarayı Akkale’ nin girişinde yer almaktadır. 13. Yüzyılda Selçuklu komutanı Kara Sungur’ un isteğiyle yapılmıştır. Akhan Kervansarayı, yapısı beyaz kesme taş ile yapılmıştır. Kervansaray, açık ve kapalı bölümlerden oluşmaktadır. Akhan Kervansarayı’ nın avlusunda geometrik şekillerde süslemeler bulunmaktadır.
St. Philippe Martyion Kilisesi
Aziz Philipe Martyion Kilisesi Hristiyanlar için büyük önem taşımaktadır. St. Philippe Hristiyanlığı yaymak amacıyla M.S 80 yıllarında bölgeye gelmiştir fakat burada çarmığa gerilerek öldürülmüştür. Daha sonra M.S 5. Yüzyılın başlarından St. Philippe anısına Martyion yapılmıştır. Yapıda uzun ve geniş merdivenler bulunmaktadır. Bu merdivenlerin yanında ise Ayazma Çeşmesi yer almaktadır. Kurşun kaplı sekizgen şeklinde kubbe ile örtülen yapının tabanı mermer, koridor ve bağlı bölümlerin tabanı bitkisel motifli mozaik ile yapılmıştır. Hristiyanların sürekli ziyaret ettiği bir bir kilisedir.