Denizli Hakkında Bilmedikleriniz
Yüzölçümü: 12.134 km2
Nüfusu: 978.700
İl Trafik No: 20
Alan Kodu: 258
Denizli’nin İlçeleri; Acıpayam, Babadağ, Baklan, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çal, Çameli, Çardak, Çivil, Güney, Honaz, Kale, Merkezefendi, Pamukkale, Sarayköy, Serinhisar ve Tavas’tır.
Tarihçe
Anadolu’daki diğer kentler gibi Denizli de tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. MÖ 2500’lü yıllarda Luviler adlı bir uygarlığın yaşam sürdüğü Denizli daha sonra Hititlerin eline geçmiştir. Hititlerin yok olmasıyla bölgede Firgler hakim olmuştur. Friglerden sonra da Lidyalılar bölgede egemenlik kurmuşlardır.
MÖ 600-500’lü yıllarda ise Persler, daha sonra sırasıyla Büyük İskender, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans Denizli ve çevresinde hakim olmuştur.
1071’de Malazgirt Zaferi’yle Selçuklular birçok Anadolu şehrini olduğu gibi Denizli’yi de fethetmişlerdir. Daha sonra Bizans Denizli’yi geri alma girişimlerinde bulunmuş ancak bölgede uzun süren bir egemenlik kuramamıştır.
Anadolu Selçukluları’nın dağılmasıyla bölgede kurulan Germiyanoğulları Padişah Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı toprağı olmuştur. Denizli İzmir’e bağlı bir vilayet iken bağımsız Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu zaman il statüsü elde etmiştir.
İklimi ve Konumu
Denizli isminden geldiği üzere birçok insanın sandığı gibi denize kıyısı bulunan bir merkez değildir. Ege Bölgesi’nde yer alan Denizli’de karasal iklim, Akdeniz iklimi ve Ege iklimleri görülmektedir. Bölge genel olarak engebeli bir yapıya sahiptir. Denizli’de dağlar, (Honaz Dağı, Sazak Dağı, Maymun Dağı vs.) ovalar, (Denizli Ovası, Çürüksu Ovası, Acıpayam Ovası vs.) yaylalar (Yatağan Kefe Yaylası, Süleymanlı Yaylası, Karagöz Yaylası vs.) ve göller (Buldan Süleymanlı Yayla Gölü, Beyağaç Kartal Gölü, Acı Göl vs.) bulunmaktadır.
Tarım
Denizli ülkemizin en engebeli bölgelerinden biridir. Bölgede yaşayan insanların yaklaşık yüzde 70’i tarımdan geçimini sağlamaktadır. Denizli toprakları tarım için uygundur. Bölgede arpa, buğday, mısır, nohut, haşhaş, tütün gibi mahsuller en fazla yetiştirilen ürünlerdir. Denizli’de üzüm başta olmak üzere armut, elma, karpuz, kavun, nar, badem, şeftali gibi meyveler de üretilmektedir. Ek olarak antepfıstığı ve zeytin tarımı da yapılmaktadır.
Hayvancılık
Denizli ve çevresinde geniş otlak alanları mevcuttur. Bu yönden hayvancılık da hayli yaygın bir ekonomik faaliyet olmuştur. Bölgede hayvan potansiyeli ve çeşidi hayli fazladır. Koyun ve kıl keçisi başta olmak üzere sığır, manda ve eşek gibi büyükbaş hayvanlar da yetiştirilmektedir. Ayrıca arıcılık ve balıkçılık her geçen gün gelişme göstermektedir. Modern tavuk beslenmektedir. Denizli aynı zamanda horozu ile meşhur bir merkezimizdir. Bölge horozu uzun süre ötebilmesiyle nam salmıştır.
Sanayi
Denizli’nin hemen hemen yarısı ormanlarla örtülüdür. Bu ormanlardan her yıl yakacak odun, sığla yağı ürünler elde edilmektedir. Alçıtaşı, krom, kil, linyit, sülfat, sodyum gibi madenler çıkarılmaktadır. Dokuma sanayisi ve metal başı çekmekle birlikte Denizli’de sanayi her geçen gün büyüme kaydetmektedir. Boyama, dokuma fabrikalarının yanı sıra mutfak ürünleri (tabak, tava, tencere) araç parçaları üretimi de yapılmaktadır. Ayrıca dericilik, mobilya, civata, mermer, ayakkabı vs. üzerine faaliyet gösteren yüzlerce işletme vardır.