Depresyon İle İlgili Bilmeniz Gereken 16 Bilimsel Gerçek
Depresyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Çağımız yaygın rahatsızlıklarından biri olan depresyon günler hatta aylarca sürebilen psikolojik bir rahatsızlıktır. Bundan mustarip kişiler günlük hayattan ve herhangi bir sosyal aktiviteden kesinlikle zevk almazlar. Bu tip karakterler ya yalnız kaldığından, ya ailevi bir durumdan ya da yaşamış olduğu trajik ve dramatik olaylar neticesinde bu duruma gelirler. Çevrelerinde bulunan insanlar her ne kadar durumun farkında olsalar da nasıl bir yardımda bulunacaklarını bilmezler. Bu nedenle bu kişilerin uzman psikologlar yardımıyla öz güven ve enerji aşılaması gerekmektedir.
Depresyon tüm dünya genelinde var olan bir psikolojik bozukluk olup hakkında bilinmesi gereken birçok bilgi vardır. Bunlardan bazıları;
1. Depresyon Mağdurları
Dünya genelinde neredeyse 300-340 milyon insan depresyon bozukluğundan şikayetçidir. Her geçen gün yaşam kalitesinin de zorlaşmasıyla bu oran git gide artmaktadır.
2. Cinsiyete Göre Görülme Durumu
Majör yani ileri düzey depresyon erkelere nazaran kadınlarda daha sık rastlanır. Kadınların daha hassas ve erkeklere göre biraz daha evcil olmaları nedeniyle bu durum kadınların aleyhine dönmektedir.
3. İlaçların İle Tedavisi
Bu tür ruhsal bozuklukların tamamen çözümü beyinde biter. Fakat anti-depresan ve diğer ilaçların iyileşme sürecine olan katkısı %35 ile 60 arasında olup dozajına göre değişkenlik gösterir.
4. Uyku Düzenleri
Depresif olan insanlar çok sık uyur ve normal bireylere nazaran daha sık rüya görürler. Genelde günlerini uyuyarak ya da uzanarak geçirirler. Uyku düzensizliği depresyona neden olduğu gibi bir çok hastalığa da kapı açabilmektedir.
5. Fiziki Olarak Etkisi Vardır
Depresyona giren bireyin hücrelerindeki yaşlanma hızı artar böylece fiziksel değişiklik geçirirler. Bu yüzden depresif insanlar erken yaşlanır.
6. Görülme Olasılığı
Depresyon hakkında yapılan araştırmalara göre özellikle ergenlik çağına yeni girenler 10 kişiden birinde görülmektedir.
7. Çok Gülen Kişiler Daha Meyillidir
Yapılan bir diğer araştırmaya göre, özellikle komedyen olan kişilerin bu duruma daha meyilli olduğu sonucuna varılmıştır.
8. Geçmişe Oranla Artış Göstermiştir
Yapılan başka bir araştırmaya göre 20. yüzyılın ilk çeyreğinde bu psikolojik sıkıntıyı yaşayan kişi sayısı günümüz nüfus sayısı üzerinden hesaplandığında 10 katı artış göstermiştir.
9. Asosyal Olan Kişilerde Görülme Olasılığı Yüksektir
Genelde tüm vaktini evde ya da dışarda telefon ve bilgisayar başında geçiren ve hiçbir sosyal aktivitesi bulunmayan kişilerin bu sorunla daha fazla karşılaştığı bilinmektedir. Yalnızlığı seven kişilerde bu duruma meyilli kişilerdir.
10. İzlanda İlaç Kullanımında İlk Sıradadır
Depresyon üzerine yapılan araştırmalar sonucu en fazla depresyon ilaçlarının tüketildiği ülke olarak İzlanda kayda geçmiştir. Fakat depresif hasta sayı olarak Fransızlarla hemen hemen aynıdır.
11. Depresyonla Yüzleşen Abraham Lincoln
Amerika’nın efsanevi olan ve en çok konuşulan eski yöneticilerinden biri olan Abraham Lincoln’de bu rahatsızlıktan mustarip bireyler arasındaydı. Hatta Lincoln, elinden geldiğinde karşı çıkmaya çalışmasının yanı sıra etrafında kesici ve delici hiç bir alet barındırmamıştır. Çünkü depresyona girdiğinde onları kullanmaktan korkmuştur.
12. Yalnızca Psikolojik Bir Rahatsızlık Değildir
Sadece beyinsel ve ruhsal bir problemden başka kronik yorgunluk, halsizlik gibi fiziksel rahatsızlıklara da sebebiyet vermektedir.
13. Depresyon Sadece İnsanlarda Görülmez
Depresyon sadece insanlarda görülmez aynı zamanda hayvanlar aleminden şempanze ve fil gibi hayvanlarda da buna benzer davranışlar sergilediği tespit edilmiştir. Bu durum aynı zaman da en çok sevilen ve insan dostu olan kedi ve köpekler için de geçerlidir.
Eğer depresyon hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz "Depresyon Nedir ve Depresyondan Kurtulma Yolları" isimli içeriğimize göz atabilirsiniz.
14. Fransızların Depresyonla Karşılaşması
Depresyon hakkında elde edilen sonuçlara göre depresif insan sayısının en fazla görüldüğü kişiler Fransız vatandaşlarıdır. Öyle ki her 10 bireyden ikisi depresyona girdiği belirtilmektedir.
15. Sigmund Freud’un Önerisi
Avusturyalı ünlü Psikoloji ve Psikanaliz kavramının en tanınan ismi Sigmund Freud, bu rahatsızlığın yanı sıra alkol bağımlılığı bir rahatsızlarının tedavisi için, çok ilginç bir yaklaşımdır ki kokain kullanımı önerisinde bulunmuştur. Her ne kadar saçma bir yaklaşım gibi görünse de bir psikanaliz tarihini yazan böyle bir bilim adamından bunu duymak oldukça ilginçtir. Muhtemelen kendisi de bu tür sorunlar yaşamış bir bireydir.
16. İbadetin Depresyon Üzerine Etkisi
Olaya biraz dinsel bir şekilde yaklaşmak da farklı bir bakış açısıdır. Bireyin, mensubu olduğu din ve Tanrı anlayışına göre, o dinin ritüellerini sık sık uygulaması ve şifa dilemesi de ruhsal sıkıntıların gidermesine yardımcı olmaktadır. Örneğin, İslam dini mensubu olan bir bireyin kutsal kitabı okuması ya da sık sık namaz kılması, ya da Hristiyan dini mensubu bir birey için kiliseye gitmesi veya günah çıkarması bu kişileri ruhsal olarak etkileyebilir. Tam olarak iyileştirme ihtimali var mıdır bilinmez. Fakat en az antidepresanlar kadar faydalı olabilmektedir.
Depresyonda olan insan ne yapar?
Depresyona girmiş olan insan mutsuz, ümitsiz, karamsar olmaktadır. Kendini sürekli olarak yalnız ve hüzünlü hisseder. Çevresindeki insanlarla sürekli olarak tartışır, ilgisizleşmeye başlar. Canı hızlı sıkılır, huzursuzluk, iç sıkıntısı gibi duygular kendini gösterir. Günlük yaşantısında içine kapanık olmaya başlar.
Depresyon belirtileri nelerdir?
Depresyon belirtileri arasında; sürekli olarak üzgün hissetme, zamanında zevk aldığı aktivitelerden zevk alamama, çok fazla uyuma, uyku problemi yaşama, enerji kaybı, çaresizlik hissi, karamsarlık yer alır.
En tehlikeli depresyon hangisi?
En tehlikeli depresyon klinik depresyondur. Klinik depresyon depresyon çeşitleri arasında en şiddetli olanıdır. Üzüntü, karamsarlık, ümitsizlik, değersizlik hissi sürekli olarak görülür ve daha yoğun yaşanır. Kendiliğinden düzelmez.
Depresyon en çok kimlerde görülür?
Depresyon erkeklere göre kadınlarda daha sık görülmektedir. Son dönemlerde daha yaygın bir hastalık olan depresyon son derece tehlikelidir. Bireyin hareketlerini, psikolojisini ve fiziksel yorgunluğunu tetiklemektedir.
Depresyon insanı öldürür mü?
Depresyon kişiyi yıpratan bir durumdur. Üzüntünün ötesinde bir acı yaşamanıza sebebiyet verir. Yaygın bir beyin hastalığıdır. Depresyon, intiharın birincil nedeni olarak kabul edilir. Ölümcül bir hastalık olabilir.
Bir insan neden depresyona girer?
Bir insan ilgisiz kalırsa, sevgi görmezse, stresli dönem yaşarsa, sevgilisinden ayrılırsa, yakın dönemde kötü bir şey yaşarsa, sevdiğini kaybederse, eskiden yaptığı şeylerden zevk almazsa depresyona girebilir. Depresyona girme sebepleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Bir insan depresyondan nasıl çıkar?
Depresyondan çıkmak için yakın arkadaşlarınızla bol bol vakit geçirin. Ailenizle birlikte sohbet edin. Duygularınızı ifade etmeye çalışın. Geçmişe takılı kalmayın. Eskiden yapmayı sevdiğiniz aktivitelere yönelin. Spor veya egzersiz yapın. Sevdiğiniz biriyle buluşun. Yeterli ekonomik durumunuz varsa tatile çıkın.
Ek çaba gerektirecek, uzun saatler boyunca meşgul olmanızı sağlayacak lego, yapboz gibi oyunlarla uğraşın. Uykunuzu düzene sokmaya çalışın. Yatakta geçirdiğiniz süreyi azaltmaya özen gösterin. Sabah saatlerinde yürüyüş yapın.