Çocuğunuzun ders çalışmama isteğinin altında yatan sebep sağlık problemleri olmayabilir. Her çocuk farklıdır. Kimi çocuk hiperaktif, kimisi sessiz. İşe koyulmadan önce sağlık problemlerini eleyin.
Çocuğunuza hedefler koymasını öğretin ve onu destekleyin. Hatta başardıktan sonra mutlaka ödüllendirme yapın. Unutmayın çocuğunuzu cezalandırmak hiçbir zaman onu olumlu yönde etkilemez.
Çocuğunuz siz ne yaparsanız aynısını yapar ve düşünür. Bu yüzden siz de okulla ilgili olumlu ve pozitif şeyler düşünün. Çocuğunuzda sizden bunu görüp o şekilde davranacaktır.
Çocuğunuzu zaman yönetimi hakkında bilgilendirin ve ona göre bir çalışma düzeni oluşturun. Bu çocuğunuzun sadece okul hayatında değil, iş hayatında da ona katkı sağlayacak uygulamalardan biridir.
Çocuğunuzun ilgilendiği alanları gözlemleyin, onu dinleyin ve anlamaya çalışın. Unutmayın çocuğunuz sizin sevdiğiniz, hoşlandığınız işi yapmak zorunda değil. Onun hoşuna giden ve yetenekli olduğu yönlerini keşfedin.
Çocuğunuzla birlikte siz de öğrenin. Onun yanında olun. Örneğin o gün okulda öğrendiği bir şeyi evde birlikte uygulayın, pekiştirin. Tarih dersinde öğrendiği konu hakkında eve geldiğinde onunla yine o konu hakkında bir film izleyebilirsiniz mesela.
Onu sürekli motive etmek zorunda kalabilirsiniz. Burada ebeveynlere çok iş düşmektedir. Onun motive etmek için sevdiği, hoşuna giden şeyleri birlikte yapmak için ona sürprizler yapabilirsiniz.
Çocuğunuzun hep beyin olarak gelişmesine değil de fiziksel olarak da gelişmesine katkı sağlayın. Örneğin, birlikte fiziksel aktivitelere katılın. Bu onun beyin fonksiyonlarını geliştirmesinin yanında, enerjisinin atılmasına da yardımcı olacaktır.
Çocuğunuzun isteklerine, beklentilerine kulak verin. Burada önemli olan sizin çocuğunuzdan ne istediğiniz, beklediğiniz değil, çocuğunuzun kendisinden ne istediği ve beklediğidir. Eğer çocuğunuz ders çalışmayı sevmiyorsa ve onu motive etmek zorunda kalıyorsanız bu durumu kabul etmelisiniz. Unutmayın bu onun hayatta hep başarısız olacağı anlamına gelmez.
En önemlisi çocuğunuzun başarısız olma durumunda sakın onu aşağılamayın ve cezalandırmayın. Bu onun psikolojisini de olumsuz yönde etkiler. Zamanla her şeyin düzeleceğini, çocuğunuzun da belli bir başarı seviyesini yakalayacağını unutmayın ve hep onun yanında olun.