Din Nedir? Varlığını Sürdüren İnançlar Nelerdir?

Dünya üzerinde birçok inanç yaşamıştır. Sizlere, din kavramını açıklayarak dünya üzerindeki bilinen dinler hakkında bilgilendireceğiz.
Din Nedir? Varlığını Sürdüren İnançlar Nelerdir?

Din Nedir? Varlığını Sürdüren İnançlar Nelerdir? İnsanoğlu, var olduğundan bu yana hep bir şeylere inanmıştır. Sizlere, din kavramını açıklayarak dünyadaki bilinen dinler hakkında bilgi vereceğiz...

Din Nedir ve Dünya Üzerindeki Dinler Nelerdir?

Din kavramı, oldukça karmaşıktır. Dinler, insanlığın var olduğu günden beri vardılar çünkü her insanın yapısında bir şeye inanmak vardır. Aklınıza ‘Ateizm’ gelecektir, “onlar inanmıyor ama” diyeceksiniz. Hayır, onlar da inanmamaya inanıyorlar. Sonuçta inanmamak da inanmanın farklı bir boyutu değil midir? Din kavramına geri dönelim. Peki din kısaca nedir?

Din Nedir?

Din

İlk öncelikle din kavramının tanımını yaparak dinin ne olmadığından da yola çıkarak aklımızdaki bu karmaşaya az da olsa son verebiliriz. Dinin sadece bir dine mensup olarak tanımını yapmayacağız. Bütün dinleri ortak bir paydada buluşturup, genel bir tanımını yapmakta fayda vardır. Din, bir dizi simge içerir; saygı ya da bir korku içeren bu simgeler ayin ya da törenlerle bağlantılıdır.

Bir dinsel inanışta tanrılara yer olmayabilir ama korku ya da hayranlık uyandıran bir nesne ya da varlık mutlaka vardır. Özellikle 3 büyük dinde ilahi bir güce inanılır, bazı dinlerde ise tanrı olmadıkları halde ululaştırılmış figürlere inanış vardır.

Dinler Arasındaki Çeşitlilik

Din

Geleneksel Toplumlarda din, toplum yaşamının temelinde yer alır. Toplum ne yönde ilerlemişse dinsel simgeler o yönde şekillenmiştir. Kızılderililer, Şamanizm dinine inanmışlardır. Kabilede bulunan şamanlar, doğadışı olaylara; büyü yapmak gibi özellikleri olmaları, insanlar tarafından bunlara tapmalarını sağlıyordu.

Totemcilik ve Animizm

Küçük insan topluluklarında sık rastlanılan dinlerden ikisi totemcilik ve animizmdir. Totem sözcüğü Kızılderili kabileler tarafından ortaya çıkmış; doğa üstü güçlere sahip olduklarına inandıkları, hayvan ve insanları anlatmak için kullanılırdı. Totem, kelimesi ya da inancı geçmişten günümüze gelebilmiştir. Halen de günümüzde totem tutanlara rastlayabiliyoruz.

Animizm, ruhlara ya da hayaletlere olan inanışlardır. İyi ya da kötü olarak ayrılan ruhlar insan davranışlarını birçok yönde etkileyebiliyorlar.

Bakıldığında da eski topluluklarda genellikle “”Çoktanrıcılık” birden fazla tanrıya inanılıyordu. Türklerde eskiden Tektanrıcılık inancı olan, Gök Tanrı inancına inanmışlardır.

Geleneksel toplumlarda inançları yaşanılan coğrafya, iklim özellikleri gibi birçok faktör etkilemiştir. Örneğin, tarımla uğraşanın Toprak Anası, Bereket Tanrısı vardı.

Tek Tanrılı Dinler Hangisidir?

Dünya tarihinde en etkili ve günümüzde de etkisini sürdüren 3 büyük din vardır. Bunları ortaya çıkış zamanına göre sıralarsak; Musevilik, Hıristiyanlık ve İslamiyet’tir. Bu dinler tümü orta Doğu’dan çıkmış ve gelişmiştir. Dünya üzerinde en yaygın olan dinlerdir.

Musevilik

Musevilik, üç dinden en eski olanıdır. M.Ö. 1000 yıllarında ortaya çıkmıştır. İlk tek Tanrılı din olarak kabul ediliyor. İlahi güç tarafından, İbranilere gönderilen kutsal kitabı Tevrat’tır. Museviler ya da Yahudiler, insanların tanrının buyruklarına sık sıkı uymalarını istediğine ve bir tek dinin Musevilik olduğunu söyleyerek sonraki dinleri kabul etmiyorlar.

Musevilere kendilerini şöyle tanımlıyor; "bizler tanrının yeryüzündeki yansımalarıyız." 2. Dünya Savaşı sonrası Museviliğin resmi bir din olduğu bir devlet yoktu. Yahudiler Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da yaşamaktaydılar. Sık sık baskılara maruz kalan milyonlarca Yahudi 2. Dünya Savaşı’nda Naziler’in Kurduğu toplama kamplarında yok edildi.

Hıristiyanlık

Tek Tanrılı Dinler Hangisidir?

Semavi dinlerden biri olan, Hıristiyanlığın, yayılışını görev edinen peygamber, Hazreti İsa’dır. Hıristiyanlığın kutsal kitabı İncil’dir. Orta Doğu’da doğan bu din, Hz. İsa ve 12 Havarileri tarafından diğer kıtalara da yayılmıştır.

2 Milyardan fazla inananı ile Hıristiyanlık dünyanın en yaygın dinidir. Hıristiyanlar dünyanın her yerine yayılmış olmalarına rağmen en yoğun olarak Avrupa, Amerika ve Avustralya’ da bulunurlar. Hıristiyanlığın 3 ana mezhebi; Roma Katolik Kilisesi, Protestan Kiliseleri ve Ortodoks Kilisesidir.

İslamiyet

Din

Dünyanın ikinci büyük dini olarak bilinir. Peygamberi Hz. Muhammed ve kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'dir. Müslümanlar, son peygamber Hz. Muhammed’e ve önceki peygamberlerin hepsine inanırlar. Müslümanların yerine getirmeleri farz oldukları 5 temel dini görevleri vardır.

İslam Dininin Şartları

  • Kelime-i Şahadet getirmek yani “Allahtan başka ilah yoktur, Muhammed O’nun elçisidir” sözlerini yüksek sesle söylemek ve buna iman etmek.
  • Abdest aldıktan sonra her gün beş vakit namaz kılmak, namaz kılarken yüzünü Suudi Arabistan’daki kutsal mekan Mekke kentine çevirmektir.
  • Ramazan ayında oruç tutmaktır.
  • İslam hukukunun belirlediği ölçüde fakir olanlara zekat vermektir.
  • Gücü yeten her Müslüman’ın ömründe bir kez de olsun hacca gitmesidir.
  • İslam bugün çok geniş coğrafyalara yayılmıştır.

Uzakdoğu Dinleri Hangileridir?

Din

Hinduizm

Uzakdoğu dinlerinin, 3 semavi din arasında büyük farklar vardır. Uzakdoğu dinlerinin en eskisi ve bugün halen devamlılığını sağlayan Hinduizm’dir. Bu inancın 6 bin yıllık geçmişi vardır. Çok Tanrılı bir din olan Hinduizm, kendi içinde oldukça çeşitlilik gösteriyor. Hinduların çoğu reenkarnasyona, her canlı varlığın başı ve sonu olmayan bir doğum, ölüm ve yeniden doğum sürecinin bir parçası olduğuna inanırlar.

Hindular arasında sınıf farklılıkları belirgin bir çizgiyle çizilmiştir. Kast dediğimiz bu sistem inananlar ve inanmayanlar şeklinde bir çizgi çizmez.

Budizm, Konfüçyanizm, Taoizm

Budizm, Konfüçyanizm ve Taoizm; Doğu’nun etik dinlerini oluşturuyor. Budizm, 6. yüzyılda Güney Nepal’de küçük bir krallığın Hindu prensi Siddharta Gautama ya da diğer adıyla Buda’nın getirdiği düşüncelerden kaynaklanır.

Buda’ya göre insanlar reenkarnasyon döngüsünden, arzularından feragat ederek kurtulabilirler. Kurtuluş yolu, bu dünyanın yüklediği görevleri öz disiplin ve meditasyondur. Buda, Hindu’nun kast sistemini reddeder. Çin ve Kore’de oldukça yaygındır.

Budistler İbadet Yaparken

Konfüçyanizm, geleneksel Çin’de yönetici guruplara ait kültürün temelidir. Konfüçyüs, Buda ile aynı dönemde yaşamıştır. Konfüçyüs, Taoizm’in kurucusu gibi bir öğretmendi. Oldukça bilge olan Konfüçyüs, insanların doğayla uyumuna ve geçmişine karşı saygılı olması inancının temeliydi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Din Felsefesi Nedir?Hindistan’da Yaşayan Dinler

Dünya üzerinde kaç tane din vardır?

Dünya üzerinde çok sayıda din vardır. Tahminlere göre, dünya genelinde yaklaşık 4200 farklı din ve inanç sistemi bulunmaktadır.

Dinler arasındaki farklar nelerdir?

Dinler arasındaki farklar, inanç sistemleri, uygulamalar ve törenler açısından farklılık gösterir. Dinlerin temel ilkeleri, inançları ve ritüelleri arasında önemli farklılıklar olabilir. Örneğin, bazı dinler birden fazla tanrıya taparken, diğerleri tek bir tanrıya inanırlar. Bazılarına göre, ölümden sonra bir hayat varken, diğerleri bunu kabul etmezler.

Dinler insanların hayatına nasıl etki eder?

Dinler, insanların hayatlarında önemli bir rol oynar. Dinler, insanların manevi gereksinimlerini karşılamak, etik ve ahlaki değerleri belirlemek, huzur ve mutluluk arayışlarına rehberlik etmek ve bir toplumda dayanışma ve birlik oluşturmak için kullanılır. Dinler aynı zamanda, insanların kendilerini ve diğer insanları daha iyi anlamalarına ve toplumlarının daha iyi işleyişine katkıda bulunmalarına da yardımcı olabilir.

Din ve bilim birbirine zıt mıdır?

Din ve bilim farklı amaçlara hizmet ettiği için birbirleriyle zıt değildirler. Din, insanların manevi ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılırken, bilim doğal dünyayı anlamak ve açıklamak için kullanılır. Bazı insanlar din ve bilimi birleştirmeye çalışırken, diğerleri aralarında kesin bir ayrım yaparlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.