Doğuştan Vajina Yokluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Kadınlık organının doğuştan olmaması durumu hem cinsel hem de normal hayatta ciddi etkileri olan bir rahatsızlıktır. Bu sebeple belirli bir yaşa gelindikten sonra mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu içeriğimizde vajinal egenezi hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsettik.
İşte doğuştan vajina yokluğu hakkında her şey...
Doğuştan Vajina Yokluğu Nedir?
Doğuştan vajina yokluğu dış genital organın normal bir şekilde gelişirken iç genital organın gelişememesine denmektedir. Çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Vajinal agenezi, her jinekoloğun kariyerinde 1 ya da 2 kez karşılaşabileceği bir hastalıktır.
Vajinal agenezinin en sık görülen isimleri, uterus ve vajenin kongenital yokluğudur. Bu durum bazı makalelerde Mülleryan agenizi ya da Mayer Rokitansky Kuster Hauser Sendromu olarak da ifade edilmektedir.
Vajinal Egenezi Neden Olur?
Mülleryan agenizi müller kanallarının embriyolojik yetmezliği sonucunda görülür. Mülleryan yapılarda ise anamolilere neden olmaktadır. Overlerin embriyolojik kaynakları farklıdır. Bu nedenle yapı ve işlevleri normaldir.
Vajinal Egenezi Görülme Sıklığı Nasıldır?
Her yıl 120 kız çocuğu vajinal agenezi hastalığıyla dünyaya gelmektedir. Doğuştan vajina yokluğu 3000 ile 5000 kız çocuğunda görülmektedir. Vajinal agenezi olarak dünyaya gelen kişiler, cinsel ilişkiye giremez ve regl olamazlar. Diğer genital organları normal yapıda olsa dahi hamile kalamazlar.
Doğuştan vajina yokluğu tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu hastalıkta önemli olan ailelerin tavrıdır. Bu rahatsızlık ailelerin bu durumu saklaması nedeniyle çok sonradan anlaşılıyor. Bu nedenle geç kalınıyor. Ailelerin dikkatli olması ve fark ettikleri anda tedavi sürecini başlatmaları gerekmektedir.
Doğuştan Vajina Yokluğu Nasıl Anlaşılır?
Doğuştan vajina yokluğu, uzman doktorların bebeklik döneminde yapacağı muayene ile kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer bu durum bebeklik döneminde anlaşılmamış ise genellikle ergenlik döneminde tespit edilmektedir.
Ergenlik döneminde vücudun büyüme ve göğüs gelişiminde anormallik olmadığında MRKH sendromu olduğu anlaşılıyor. Yani vajinal yokluk ergenlik dönemine girmiş geç kızın regl olmamasıyla anlaşılmaktadır. Doğuştan vajina yokluğu rahatsızlığı kolaylıkla anlaşılabilir. Sadece aileler özenli ve dikkatli olmalıdır.
Vajinal Egenezi Belirtileri Nelerdir?
Vajinal egenezi rahatsızlığını sahip olduğu birkaç belirti sayesinde kolaylıkla anlayabiliriz. Bunlar genç kadınlarda sekonder gelişimin normal olması, regl olmama durumu, şişlik ve periyodik ağrı oluşmamasıdır.
Doğuştan Vajina Yokluğu Tedavisi
Doğuştan vajina yokluğunun tedavi sürecine geç kalınmamalıdır. Çocuk ergenlik dönemine girmeden önce tedavi edilmelidir. Kişiler kesinlikle psikolojik destek almalıdır. Kişinin ve planlanan girişimin türüne göre cerrahi müdahale farklılık göstermektedir.
Tedavi birçok farklı teknikten oluşmaktadır. Ancak en ideal teknik batın içi cerrahi gerektirmeyen tekniklerdir. Bazı hastalarda ilk cerrahi tedavi başarılı olmayabilir. Bu durum zarar görmeye neden olur. Bu nedenle ameliyatın uzman bir doktor tarafından yapılması gerekir.
İlginizi Çekebilir | |
---|---|
Vajinismus Belirtileri ve Tedavisi | Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nedir? |
Vajinal agenezi ne demek?
Vajinal agenezi doğuştan kadın cinsel organının olmaması durumudur. Oldukça nadir olarak ortaya çıkan bu rahatsızlık, kadının cinsel ilişki yaşamasına ve hamile kalmasına engel olmaktadır. Bu sebeple bir an önce tedavi edilmesi gerekir.
Kör vajina ne demek?
Vajina kanalının kısa olması sebebiyle vajinayı bloke eden bir doku duvarının oluşmasına denmektedir. Doğuştan oluşabilen kör vajina, bazı durumlarda ise üreme sisteminin rahimde düzgün gelişmemesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır.
Vajina girişi kapalı olur mu?
Vajina girişinin kapalı olması durumuna vajinismus denmektedir. Vajina kaslarının istemsiz olarak kasılmasına neden olan bu rahatsızlık, vajina içerisine penis, parmak ya da tamponun girememesine sebebiyet verir.
Vajinası olmayan kadın var mıdır?
Vajinal agenezi rahatsızlığına sahip olan kadınlar vardır. Bu rahatsızlıkta dış genital organı normal gelişirken iç genital organı olması gerektiği gibi gelişememektedir.
Vajinanın olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Vajinanın olup olmadığını adet kanamasının birikmemesinden, şişlik ve periyodik ağrıların oluşmamasından anlayabilirsiniz. Hastalarda gelişmiş bir rahim olmadığından bu tarz durumlar gerçekleşmemektedir.
Doğuştan vajina yokluğu risk faktörleri nelerdir?
Genetik, patofizyoloji ve ilişkili koşullar vajinal egenezinin risk faktörleridir. Çoğu zaman genetik geçişli olmayan bu rahatsızlık çevresel faktörler sebebiyle bireylerde oluşmaktadır. Ancak nadiren de olsa bazı ailelerde otozomal dominant geçiş gösterebileceğini söyleyelim.