Yırtıcı Kuş Türleri - Dünyanın En Yırtıcı Kuşları
Dünyanın En Yırtıcı Kuş Türleri
Kuş denildiği zaman aklımıza küçük, rengarenk, tatlı hayvanlar geliyor fakat bazı kuşlar düşündüğümüz kadar sevimli olmayabiliyor. Kanatlarını açınca 4 metre olan kuş, kurbanlarının iliklerini yiyebilmek için gökyüzünden yere bırakan kuş ve daha niceleri... Dünya üzerinde birçok hayvan türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları da yırtıcılardır. Yırtıcı türü ise kendi içerisinde de farklı kollara ayrılmaktadır. Peki, dünyanın en yırtıcı kuşları hangileridir? Bu içeriğimizde sizin için dünya üzerinde yaşayan en yırtıcı kuş türlerini listeliyoruz.
En Yırtıcı Kuşlar;
13. Sakallı Akbaba (Lammergier)
Diğer akbabalara göre kel olmayan sakallı akbaba, 5-7 kilo arasında yer alır. Yuvalarını genellikle dik yamaçlara yapan sakallı akbaba, diğer akbabalar gibi leş yiyerek beslenir. Sakallı akbaba, yakaladığı leşi gökyüzünden bırakarak parçalanmasını sağlar. Daha sonra ise parçalanan leşi kemikleri ile birlikte yer. Midesi kemikleri sindirebilecek güçtedir. Sakallı akbabalar necrofaj oldukları için kötü bir unvana sahiptirler. Ancak, hayatta kalmak için temel olarak diyetleri kemik bileşenlerine dayanır. Bu diyete osteofagus adı verilir. Bu kuşlar, bu diyet çeşidiyle beslendiği bilinen tek türdür. Normalde yetişkin olanlar yalnızca 25 cm uzunluğunda ve 3.7 cm genişliğinde kemikleri hazmedebilirler. Bu sorunu çözmek ve daha büyük kemikleri yutabilmek için kemikleri kırmak zorunda kalırlar.
12. Kartal
Keskin bakışları, güçlü ve kaslı pençeleri ile yırtıcı kuşların en güçlüleri arasında yer almaktadır. Genellikle orman ve dağlık alanlarda yamayı tercih eden kartallar, yuvalarını ağaçların üzerine kurar. Görüş özellikler çok iyi olduğu için yükseklerden uçarken bile avına hiçbir şey hissettirmeden saldırıya geçerler. Ayrıca kuşlar arasında en yüksekte uçma özelliği kartallara mahsustur. Altın kartallar genellikle tilki, keçi, yaban kedi ve geyik gibi büyük hayvanları avlar. Kartallar kendi vücut ağırlının yarısı kadar avını pençeleriyle taşıyabilir.
11. Doğan
Yuvalarını sarp kayalıklara kuran doğanlar, kendi boyutlarında ya da daha küçük hayvanlarla besleniyor. Özellikle başarılı uçma özellikleriyle yırtıcı kuşlar arasında yer almaktadır. Kısa vücutlu ve küçük gibi görünse de oldukça güçlü ve bir o kadar da kurnaz bir kuştur. Avcılık konusunda pek çok kuştan çok daha başarılı olan doğanlar, yırtıcılıkları ile hayranlık uyandırmaktadırlar. Yakaladıkları çoğunlukla küçük hayvanlardır ancak aç kalma durumlarına göre av kriterleri değişkenlik göstermektedir. Her ne kadar insan tarafından büyütülen, beslenen doğanlar olsa da doğan kuşu, yabani ve tehlikeli bir hayvandır. Bu nedenle doğada, kendi alanında kalması çok daha sağlıklı olmaktadır.
10. Martı
Öncelikli olarak kıyı bölgelerde kendilerine yaşam alanları kuran Martılar, ilginç bir şekilde dünyanın en yırtıcı kuşları arasında yer almaktadır. Ortalama 10-15 yıl yaşam süreleri bulunan bu kuş türü, tatlı suların yanı sıra aynı zamanda deniz suyu üzerinde de yaşayabilmektedir. Çoğu martı türü, üreme mevsimi 3 ila 5 ay arasında sürecek şekilde yılda bir kez üreyecektir.
9. Avustralya Saksağanı
Avustralya’nın Sydney kentinde yaşayan bu saksağan türü dünyanın en yırtıcı kuşları listesinde yer almaktadır. Saldırgan kuşlardan bir tanesidir. Bu saldırganlığı, üreme mevsiminde, çok daha büyük kuşlara ve insanlara saldıracak dereceye varır. Gürültülü ve metalik bir sesi vardır. Tüyleri siyah ve beyazdır.
8. Dalgıç Kuşu
Dalgıç kuşu ya da dilek dalgıç kuşu olarak bilinen bu tür, en yırtıcı kuş türleri arasında dünyaca üne sahip bir kuş türüdür. Su üstünde ve su altında yaşamaya dayanıklı bu kuşlar, göğüs kısmına kadar su üzerinde durabilir durumdadır. Besin kaynakları balıklardır. Su altında ortalama 10 dakika durabilmektedir.
7. Çizgili Baykuş
Yırtıcı kuşlar listemizde yer alan bir başka baykuş türü de Çizgili Baykuştur. ABD’nin Texas bölgesinde bulunan bu kuş türü genel olarak küçük kuşlar, sürüngenler ve amfibiyenler ile beslenebilirler. Yaşam alanı olarak ise Ormanlık ve sık ağaçların olduğu habitatları tercih etmektedir.
6. Saz Delicesi
Dünyanın en yırtıcı kuşları arasında yer verdiğimiz Saz Delicesi, ülkemizde Filyos Çayı ve Bolu çevrelerinde gözlemlenmektedir. Genel olarak sazlık bölgelerde oval uçuşlar sergileyen bu kuş türü küçük memeliler, sürüngenler ve böceklerle beslenmektedir.
5. Kerkenez
Kartal familyasında bulunan Kerkenez, genellikle Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının belli bölgelerinde bulunmaktadır. Yüksek kesimlerde yaşamayı seven bu kuş türü tarla fareleri ve köstebeklerle beslenmektedir. Zaman zaman ise kendi familyasında bulunan küçük ötücü kuşlar ve aynı zamanda serçelerle de gıda ihtiyacını karşılayabilmektedir.
4. Devekuşu
Başları gövdesine göre oldukça küçük olan devekuşları, doğduktan sonra 2-3 yıl içerisinde çoğalmaya başlarlar. Çok eşli olan devekuşları yumurtalarını güvenli yerlere bırakırlar. Erginlikle birlikte boyları 2 metreye ulaşan devekuşları 43 km hıza ulaşmaktadır. Devekuşları tehlike anında oldukça hırçın olabilmektedir. Devekuşları bazen o kadar vahşi olabiliyor ki çiftliklerde bakıcılarını öldürebiliyorlar.
3. Boynuzlu Kafa (Cassowary)
Dünyanın en tehlikeli kuşlarının arasında gösterilen boynuzlu kafanın ana yurdu Avustralya ve Yeni Gine. Dünya üzerinde en uzun yaşayan üçüncü kuş olan boynuzlu kafa, 2 metreye kadar ulaşmaktadır. Özellikle kuşun pençeleri rakipleri için oldukça büyük tehlike arz etmektedir. Aynı zamanda ismini aldığı kafasında bulunan boynuzuyla da mücadele ettiği hayvanlara büyük bir darbe indirmektedir.
2. Kırmızı Kuyruklu Şahin
Gagasının kıvrımı, güçlü pençeleri ve gösterişli kanatlarıyla kuşlar arasında en popüler olan yırtıcılardan biridir. Görüş özellikler oldukça iyi olan şahinler, orta sınıf memeli, solucan ve böcek ile beslenirler. Görüş yetenekleri nedeniyle insanlar tarafından evcilleştirilip avcılık için kullanılmaktadır.
1. Kar Baykuşu
Görünümü ve sesi ile görenleri tedirgin eden baykuş, Kuzey Amerika ve Kuzey ülkelerinde bulunmaktadır. Beslenirken ise küçük memeliler, solucan ve böcekleri tercih eden Kar Baykuşu, özellikle Harry Potter izleyenlerin yakından tanıdığı kuşlardan birisidir.
Önerilen İçerik: Kuşlar İçin Yapılması Gerekenler
NeOldu.com