Hızlı Kilo Verdiren Düşük Karbonhidrat Diyeti Nasıl Yapılır?
Düşük Karbonhidrat Diyetleri
Düşük karbonhidrat diyetleri, özellikle kilo kaybı için tasarlanmıştır. Diyabet riskini azaltmak gibi başka yararlı nedenleri de vardır. Karbonhidratlar, vücut için ana enerji kaynağıdır. Karbonhidratı azaltarak vücudun daha az insülin üretmesi beklenir bu da yağ rezervlerini yakmaya ve kilo vermeye yardımcı olur.
Düşük Karbonhidratlı Diyetlerin Faydaları
Düşük Karbonhidrat diyeti tümörlerle savaşmak için ya da bazı kanser hastaları için kemoterapi eşliğinde reçeteye yazılmaktadır. Son derece faydalı bir diyettir. Daha sağlıklı yaşam sürmenizi sağlar.
Kilo kaybına yardımcı olmanın yanı sıra düşük karbonhidrat diyeti, beyne enerji sağlayan ve zihinsel odağı arttıran karaciğerdeki ketonların üretimine yol açmaktadır. Düşük Karbonhidrat diyetlerinde günlük karbonhidrat dozu yaklaşık 20 ila 30 gram veya bir elma içerisindeki miktar kadardır.
Atkins Diyeti Nedir?
Dr. Robert C. Atkins tarafından başlatılan Atkins diyeti, 1960'larda yaptığı araştırmalarda yüksek proteinli bir diyetin potansiyelini keşfetmiştir. Bu konuda araştırmalar yapmıştır.
Atkins diyeti sadece et değildir. Bütün besin grupları diyet içinde mevcuttur. Protein ve yağ, geleneksel bir diyete göre çok daha büyük bir rol oynar. Yani oldukça etkili bir diyet türüdür.
Ketojenik Diyeti Nedir?
Keto diyet, düşük karbonhidrat diyetin aşırı bir şeklidir. Diyet esas olarak et, tam yağlı süt, yumurta ve yağları tüketmeyi önerir. Amacı karaciğerin vücut yağını parçalamasını ve yağ asidi üretmesidir. Bu sayede yağları yakar. Keto diyeti, belirli nöbetlerin sıklığını azalttığını göstermiştir. Epilepsili çocuklar için bir tedavi olarak ortaya çıkmıştır
Standart düşük karbonhidrat diyeti, döngüsel keto diyeti, hedeflenen keto diyeti ve yüksek proteinli keto diyeti şeklinde çeşitlendirilebilir. Her diyet türü, diyetçinin hedeflerine bağlı olarak belirli faydalar sunmaktadır.
Düşük Karbonhidratlı Diyetler Zararlı mı?
Düşük karbonhidrat diyetini bazı eleştirmenler zararlı bir durum olarak görmüş, kas kütlesi kaybına ve zayıflatıcı yorgunluğa yol açabilir diyerek eleştirmiştir. Ancak her şeyin tabi ki de bir sınırı vardır. Sıfır karbonhidrat zaten düşünülemez. Bu yüzden en doğru bilgileri bir diyetisyene başvurarak alabilirsiniz. Kendi vücut yapınıza göre ve yapılan testler sonucunda sizin için ideal olan diyet listesi hazırlanabilecektir.
DASH Diyeti Nedir ve Nasıl Uygulanır? |
---|
Düşük karbonhidrat alırsak ne olur?
Düşük karbonhidrat aldığınız taktirde hiçbir sorun ortaya çıkmaz. Yeterli karbonhidrat doğru kaynaktan alınmazsa glikojen deposu ve kandaki şeker düşer. Kas proteinleri yıkıma uğrar, kas kaybı oluşur. Vücut beraberinde su kaybeder. Bunun için karbonhidratlar doğru kaynaktan alınmalıdır.
Düşük karbonhidrat diyeti kaç gram karbonhidrat?
Düşük karbonhidrat diyetinde yapılan araştırmalara göre 50 gram ile 150 gram arasında karbonhidrat alınabilir. Bu miktarda günlük tüketilen kalori miktarının %10 ile 30'luk bir kısmını karşılar.
Düşük karbonhidratlı diyetler nelerdir?
Düşük karbonhidratlı diyetlerde genelde ekmek, makarna, rafine şeker, işlenmiş tüm gıdalar ve tahıl tüketilmez. Bu diyetin amacı vücudun karbonhidrat amacının harici enerji kaynaklarına yönelmesini sağlayıp yağ yakımına odaklanmaktır.
Karbonhidratsız ne yenir?
Düşük karbonhidrat ile beslenmek istiyorsanız zeytinyağı, peynir, hindistancevizi yağı, somon gibi balıklar, dana eti, hindi eti, tavuk eti, kuzu eti, badem, fındık, fıstık, tam yağlı şekersiz yoğurt tüketebilirsiniz.
Düşük karbonhidrat diyeti sağlıklı mı?
Düşük karbonhidrat diyeti doktor kontrolünde yapılması gereken bir diyettir. Diyeti yapan kişilerin çoğu en önemli hatalardan birisi olan vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermeme durumunu gerçekleştirir. Bunun sonucunda diyet hiçbir işe yaramaz.
Karbonhidratı azaltmak için ne yapılmalı?
Karbonhidratı azaltmak için meyve suyu içmemeli, ekmeği azaltmalı, şeker yerine tatlandırıcılar kullanmalı, patates, ekmek yerine sebze tüketmeli, yumurta ve diğer düşük karbonhidratlı kahvaltılık besinleri yemelidir. Aynı zamanda kişinin canı atıştırmalık çektiyse yememeliyim diye düşünmemeli, düşük karbonhidratlı atıştırmalıkları tercih etmelidir.