Düzce Hakkında Bilmedikleriniz

Batı Karadeniz' in antik kenti olarak bilinen Düzce hakkında tüm bilinmeyenleri haberimizde bulabilirsiniz.
Düzce Hakkında Bilmedikleriniz

Batı Karadeniz' de yer alan Düzce, köklü bir tarihe ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehrimizdir. Şehrin çevresi dağlarla kaplı olup muhteşem bir doğaya sahiptir. Düzce hakkında diğer bilinmeyenleri inceleyelim;

Tarihi

Düzce Karadeniz' de bulunan tek antik kent olarak bilinir. Şehrin tarihi M.Ö 1390- 800 yıllarına dayanmaktadır. İlk önceleri hitit uygarlığının hüküm sürdüğü kentte, Konuralp beyin bizanslılar ile yaptığı savaş sonunda Osmanlının eline geçen Düzce, 1869 yılında Kastamonu' ya bağlı Bolu Göynük kasabasının bir bucağı olarak tarihteki yerini ilk olarak almıştır. Düzce ilk zamanlar Türkiye' nin en işlek ve zengin ilçesi idi. Düzce' nin il olma serüveni ise 17 ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinden sonra, yeniden hayat bulması ve şehir vasfını alması 9 Aralık 1999 tarihinde olmuştur. Türkiye' nin 81. ve son ilidir.

duzce.jpg

Coğrafi Yapısı Ve iklimi

Düzce kıyıları ortası çukur ve etrafı dağlarla çevrili ovalardan oluşur. Kuzeyinde Akçakoca Dağları, doğusunda Bolu Dağları, Güneyinde Abant dağları bulunur. Tam ortasında ise Düzce ovası bulunmaktadır. Düzce' nin en önemli akarsuyu Melen Çayı' dır. Düzce' de tarım önemli bir yer tutar. Tarım alanları için gerekli olan su alımı için yapılmış olan Hasanlar Barajı Gölü, şehirde ki tek yapay göl olma özelliğini de taşır.
 

duzce-hasanlar-baraji.jpg
 

İklim Ve Bitki Örtüsü

Düzce Karadeniz kıyı bölgelerinin iklim özelliklerini taşır. Genellikle sert, nemli olmayan bir hava görülür Düzce'de. Düzce çok çeşitli ve zengin doğal bitki örtüsüne sahiptir. Kıyıların da maki, dağlarında gürgen, kayın, kestanenin bol olduğu ormanları bulunur. Düzce ovası dağlar ile çevrili olup, yükseklerinde kara çam, sarı çamlar bulunmaktadır.
 

İlçeler

Düzce' nin ilçeleri, Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gökyaka, Gümüşova, Kaynaşlı ve Yığılca' dır.

Akçakoca: Düzce' nin en güzel ilçelerinden biridir. Akçakoca özellikle muhteşem kumsalı ile ünlüdür.
 

akcakoca.jpg
 

Gölyaka: Düzce' nin en batısında yer alan ilçesidir. Gölyaka da yaylları ve ormanlarıyla çok ünlüdür.
 

golyaka.jpg
 

Cumayeri: Cuma yeri Düzce' nin il olmasından hemen sonra Düzce' ye bağlı bir ilçe olmuştur.
 

cumayeri.jpg
 

Çilimli: Çilimli Düzce' nin yaşam alanı olarak en uygun ilçelerinden bir tanesidir.

Gümüşova: İlçe de balık avcılığı sık olarak yapılır. Ayrıca fındık, çay üretimi de azımsanmayacak derecede yapılmaktadır.
 

gumusova.jpg
 

Kaynaşlı: Kaynaşlı istanbul- Ankara yolu üzerinde bulunan Düzce' nin ilçesidir. Kaynaşlı ile ilgili tarihe geçecek bilgi ise 1999 depreminde Kaynaşlı' da fay kırıklarının ve çatlaklarının gerçekleşmesiyle 313 kişi yaşamını kaybetmiştir. Kaynaşlı 1999 depreminde en çok hasar alan ilçe olarak tarihe geçmiştir.
 

kaynasli.jpg
 

Ekonomi

Düzce ekonomisi çok dinamik ve sürekli aktiftir. Bunun altında yatan sebep de şehrin konumudur. İki metropol kentin arasında oluşu ekonomisini de yükseltmektedir. Sanayi sektöründe bir numarayı orman ürünleri sektörü almaktadır. İkinci olarak ise, Düzce ekonomisin de fındık işletmeciliği yerini almaktadır. Ayrıca maya üretiminde bir numara olan Pakmaya, bisiklet lastiği üretimi yapan Anlas, Standart profil gibi önemli firmalar Düzce' de adından söz ettirmektedir.
 

duzce-ekonomisi.jpg
 

Tarım Ve Hayvancılık

Düzce ekonomisin de tarım önemli bir yer tutmaktadır. Yetiştirilen tarım ürünlerinden bazıları, fındık, pancar, mısır, buğdaydır. En önemlisi ise fındık yetiştiriciliği olup, Düzce ekonomisine en büyük katkıyı sağlamaktadır. Hayvancılık ise, büyük, küçük ve kümes hayvancılığı olarak yapılmakta ve Düzce halkının en büyük geçim kaynakları arasında yer almaktadır.
 

duzce-hayvancilik.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.