Egzersiz Sırasında Yapılan 6 Büyük Yanlış!

Egzersiz sırasında, öncesinde ve sonrasında yapılan yanlışlar çeşitli sorunlara neden olabilir. Peki egzersizde yapılan yanlışlar nelerdir? İşte cevabı;
Egzersiz Sırasında Yapılan 6 Büyük Yanlış!

Egzersiz Esnasında Yapılan Yanlışlar

Soğumak spor sonrası parçalamış olduğumuz kasları onarım sürecimizi hızlandıracaktır. Spor sonrası yapacağımız hafif tempolu 5-10 dakikalık bir koşu sonrası çalıştırdığımız kas gruplarımıza özel önem vererek yapacağımız gerdirme kaslarda biriken laktik asidin dağılmasını sağlayacak, kasların toparlanmasını hızlandıracaktır.

Bu yüzden egzersizlerde ısınma ve soğumanın önemi büyüktür. İnsanlar genellikle egzersiz sonrası sırt, bel ve omuz ağrıları çekmektedir. Bunun nedeni egzersiz hareketlerinin yanlış yapılmasıdır. Ne tür egzersiz uyguluyorsanız uygulayın mutlaka egzersize hakim olana kadar bir hocayla çalışmanız gerekmektedir. Peki egzersiz sırasında yapılan büyük yanlışlar nelerdir?

İşte egzersiz esnasında yapılan yanlışlar;

1. Çok Susamayı Bekleme

Egzersiz Esnasında Yapılan Yanlışlar

Egzersiz sırasında çok susamayı beklemek çok yanlıştır. Çünkü egzersiz sırasında farkın olmasanız bile çok su kaybedersiniz. Bu yüzden egzersiz sırasında ve sonrasında bol sıvı tüketmeniz gerekmektedir. Çok susadığında daha fazla yağ yaktığını sanan bazı bireyler vardır. Bu durum tamamen yanlıştır. Aksine böbrekleriniz daha fazla yorulacağı için vücudunuzdaki organlar tam olarak işlevini yerine getiremez. Yağ yakımı daha az olur.

2. Kasları Gereğinden Fazla Zorlama

Egzersiz Esnasında Yapılan Yanlışlar

Normal şiddette egzersiz ile zorlama farklı şeylerdir. Zorlanarak egzersiz yapmak, hem genç hem de ilerlemiş yaştaki bireyler için tehlikelidir. Egzersize başlarken rastgele hareket ve şiddet değil, bireye uygun şiddet seçilmelidir. Son olarak iki egzersiz arasını çok uzun tutmamalısınız. Teriniz soğumadan diğer egzersize geçmelisiniz.

Egzersiz yaparken amaç kas ağrılarına sahip olmak değil, yok etmek. Sinirlenmek değil, sakinleşmek. Kalbi yormak değil, dolaşımı artırmak ve düzenlemektir. Egzersiz yaparak daha sağlıklı olmaya çalışırken bunları ihmal edip sakatlanmanıza neden olmayın.

3. Doğru Teknik Kullanmama

Egzersiz Esnasında Yapılan Yanlışlar

Egzersiz yaparken doğru tekniğin kullanılmaması, verimli bir antrenman ve sağlıklı sonuçlar elde etmek açısından önemlidir. Yanlış teknik, vücut ağrılarına yol açabilir, bazı kas gruplarının gereğinden fazla ya da eksik çalışmasına sebep olabilir. Ayrıca, yanlış teknik kullanımı sonucu oluşabilecek yaralanmalar da egzersiz rutininizi bozabilir, spora uzun süreli ara vermenize neden olabilir.

Doğru tekniğin kullanılması, vücudun doğal hareketlerine uygun olarak yapılmasına ve ağrı ya da yaralanma riskinin minimize edilmesine yardımcı olur. Her egzersizin doğru tekniği, profesyonel bir antrenörden öğrenilebilir veya internet üzerinden video kayıtlarından incelenebilir. Kendinizi doğru pozisyonlarda egzersiz yapmaya çalışın ve vücudunuzun hissettiği ağrıları dikkate alın.

4. Aynı Egzersizleri Tekrar Tekrar Yapmak

Egzersiz Esnasında Yapılan Yanlışlar

Egzersiz rutininizi sık sık değiştirmek, verimli bir antrenman ve sağlıklı sonuçlar elde etmenin önemli bir parçasıdır. Aynı egzersizleri tekrar tekrar yapmak, vücut adaptasyonu sonucu verimin azalmasına sebep olabilir. Bunun yerine, egzersiz rutininizi sık sık değiştirin ve farklı egzersizler dahil edin.

Farklı egzersizler dahil etmek, vücudunuzun farklı kas gruplarını çalıştırarak daha geniş bir egzersiz yapmanıza olanak tanır. Ayrıca, farklı egzersizler dahil etmek stres ve monotonluktan kaçınmanıza yardımcı olabilir ve motivasyonunuzu arttırabilir. Egzersiz rutininizi değiştirmek, vücudunuzun her zaman adapte olmasını ve sürekli olarak gelişmesini sağlar.

5. Yetersiz Dinlenme ve Mola Verme

Egzersiz Esnasında Yapılan Yanlışlar

Antrenman sırasında yetersiz dinlenme ve mola vermek, egzersiz sonuçlarınızı olumsuz etkileyebilir ve ayrıca vücudunuzun iyileşme ve yenilenme sürecine engel olabilir. Egzersiz sırasında vücut ağır bir stres altında olduğu için, dinlenme ve mola vermeniz önemlidir. Bu, egzersiz sonrası vücudunuzun hızla iyileşmesine ve antrenmana hazır hale gelmesine yardımcı olur.

Vücudunuzun antrenman sırasındaki stresi atmasına yardımcı olur. Ayrıca, dinlenme sırasında vücut enerji kaynaklarını yeniler ve egzersiz sırasında yorgun düşen kaslarınızı iyileştirir. Mola vermeniz, ayrıca antrenman performansınızı artırmanızı ve verimli sonuçlar elde etmenizi sağlar.

6. Tüm Kas Gruplarını Eşit Çalıştırmama

Egzersiz Esnasında Yapılan Yanlışlar

Egzersizde yapılan yanlışlar vücut ve sağlık için zararlı olabilir. Bunlardan bir tanesi de tüm kas gruplarını eşit şekilde çalıştırmamaktır. Vücudunuzun her bölgesi farklı ihtiyaçlar ve fonksiyonlar için tasarlanmıştır. Bu nedenle farklı egzersizler yapmanız gerekir. Örneğin, sırt kaslarının güçlendirilmesi için rowing hareketleri yapmalı, bacak kasları için squats veya lunges egzersizleri tercih edilmelidir.

Egzersiz yaparken sadece bel veya göğüs kaslarını çalıştırmanız vücudunuzun diğer bölgeleri için yetersiz kalabilir ve eksiklikler yaratabilir. Ayrıca, eşit şekilde çalıştırmaya çalışmak egzersiz programınızı monoton hale getirebilir ve sıkılmanıza neden olabilir. Her bölgenin farklı egzersizlere ihtiyacı olduğunu hatırlamak ve vücudunuzu eşit şekilde çalıştırmak, sağlıklı bir vücut ve dengeli bir egzersiz programı için önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Düzenli Olarak Egzersiz Yapmanın FaydalarıEvde Nasıl Egzersiz Nasıl Yapılmalı?
Açık Hava EgzersizleriOfiste Yapılacak En Etkili Hareketler

Egzersize nasıl başlanmalı?

Egzersizin hem fiziksel olarak hem ruhsal ve sosyal yaşantımıza etkilerinin yanı sıra gelecek yaşantımız içinde olumlu faydaları bulunmaktadır. Fakat egzersiz yaparken sorunlar yaşamamak için dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

Öncelikle egzersize başlamadan önce ısınma hareketleri yapmak, her şeyden önce sakatlık riskini azaltmak demektir. Egzersizlerimiz öncesinde yapacağımız hafif bir koşu, kan dolaşımını hızlandıracak ve kaslarımızın enerji için ihtiyaç duyduğu kanın kaslarımıza pompalanması sağlanacaktır.

Egzersiz yaparken ne kadar sıklıkla su içmeliyim?

Egzersiz esnasında su tüketmeniz gereken miktar kişisel ihtiyacınıza göre değişebilir, ancak genel olarak egzersiz sırasında 15-20 dakika aralıklarla birkaç yudum su içmeniz önerilir.

Egzersiz yaparken ne kadar ağırlık kullanmalıyım?

Ağır ağırlık kullanmanız gereken miktar kişisel ihtiyacınıza göre değişebilir, ancak genel olarak yapabileceğiniz maksimum ağırlık ile başlamalı ve vücudunuzun adapte olabildiği şekilde ağırlık artırmalısınız. Egzersiz yaparken ağır ağırlık kullanmanın yanı sıra tekniğinizin doğru olması da çok önemlidir.

 

Egzersiz yaparken ne kadar sıklıkla aynı egzersizi yapmalıyım?

Egzersiz yaparken aynı egzersizi sık sık tekrar etmemeniz önerilir. Vücudunuz egzersize adapte olduğunda, programınızı değiştirmeniz ve farklı egzersizler eklemeniz gerekmektedir. Ayrıca, egzersiz programınızın monoton hale gelmemesi için farklı kas gruplarını çalıştırmanız da önemlidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.