Ehliyet Randevu | Ehliyet Yenileme Nereden ve Nasıl Yapılır?
Son günlerde sıkça gündeme gelen konuların başında "ehliyet randevu" ve "ehliyet yenileme başvurusu" süreci gelmektedir. Peki, ehliyet randevusu alırken gerekli olan adımlar nelerdir? Ehliyet randevu yapılışı, ehliyet yenileme belgeleri ve ehliyet yenileme evrakları hangileridir?
Yukarıda yer alan ehliyetle randevusu hakkında merak edilen soruların yanı sıra aynı zamanda ehliyet değişimi, ehliyet yenileme ücreti hakkında da detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Ehliyet yenileme randevusuz yapılır mı? Bu soruların cevaplarını gelin beraber inceleyelim.
Önemli Bilgi: 2018 yılının Nisan ayından itibaren Kimlik, Sürücü belgesi randevusu ve Pasaport randevuları bulunduğu il ve ilçede ki Nüfus Müdürlüklerinden gerçekleştirilmektedir. Yeni ehliyet alma ya da ehliyetini yenilemek isteyenler randevusuz şekilde bu işlemleri gerçekleştirememektedir. Sürücü belgesi başta olmak üzere diğer bütün işlemler için internet ya da çağrı merkezi üzerinden randevu almanız gerekmektedir.
►Yeni Türk Ehliyetlerinin Geçerli Olduğu Ülkeler içeriği sayesinde hangi ülkelerde yeni Türk ehliyetlerinin geçerli olduğunu öğrenebilirsiniz.
SÜRÜCÜ BELGESİ (EHLİYET) NEDİR?
"Sürücü belgesi" diğer adıyla ehliyet otomobil, otobüs, kamyon, traktör gibi motorlu araçların kullanılmasına olanak sağlayan ve trafik yönetiminde verilen belgeye denir.
Yeni ehliyet almak için önce kursa gidilir ardından yazılı ve uygulamalı sınava girilir. Sınavda başarılı olanlar ehliyet almaya hak kazanır.
EHLİYET RANDEVU NASIL ALINIR 2022?
Ehliyet yenileme için ilk olarak randevu almanız gerekmektedir. “Ehliyet randevu” işlemleri içinde e-randevu sitesi olarak görev yapan "►Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Randevu Sistemi" sitesine giriş yapmanız gerekmektedir.
"Ehliyet yenileme" işlemini tamamlamak için linke tıkladığınızda karşınıza ilk olarak sitenin ana sayfası çıkacaktır. Bu kısımda karşınıza gelen ekranda "Randevu Al" butonuna tıklayın.
Sonrasında ise karşınıza çıkan ekranda "Kimlik, pasaport ve sürücü belgesi" randevu butonları çıkacaktır. Burada sürücü belgesi almak isteyenler gerekli butona tıklamalıdır. Ardından sonra karşınıza bir metin çıkacaktır ve sayfanın en aşağısına gelip "Yukarıdaki metni okudum" kutucuğunu işaretlemeniz gerekmektedir.
NOT: Bu işlemler hem yeni ehliyet alanlar hem de var olan ehliyeti yenilemek isteyenler için de geçerlidir!
Bu işlemlerin ardından sizden T.C kimlik numarası başta olmak üzere kimlik bilgilerinden birçoğu istenecektir. Sürücü belgesi randevusu için hangi ilçe nufüs müdürlüğünden işlem yapacağınızda yine bu sayfada belirtilmelidir.
Eğer bütün bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde doldurduysanız en son bölümde yer alan "Tamam" butonuna tıklamanız gerekmektedir.
Bu işlemin ardından mail adresinize bir onay maili gelecektir. Bu onay mailini sizden istenen kutucuğun içerisine yazmalısınız. Bu yüzden de ehliyet randevusu ya da ehliyet yenileme randevusu alırken girdiğiniz e-mail adresinizin doğru olduğundan emin olmalısınız.
NOT: Bu bölümde seçtiğiniz ilçe nüfus müdürlüğünün randevu saatleri gelecektir. Kalabalık şehirlerde genellikle "ehliyet yenileme randevu saatleri" dolu görünmektedir. Eğer sizlerin de bulunduğu yerler kalabalıksa ve randevu saatinde uygun bir zaman dilimi bulamıyorsanız, farklı ilçelerdeki nüfus müdürlüklerinden ehliyet randevusu yani sürücü belgesi randevusu alabilirsiniz.
Ehliyet randevusu için saatinizi de seçtiyseniz, artık işleminizi bitirebilirsiniz. Bu kısımdan sonra e-mail adresinize "ehliyet randevu" bilgileri gelecektir. Seçtiğiniz gün ve saatte tercih ettiğiniz ilçe nüfus müdürlüğüne giderek sürücü belgenizi çıkartabilirsiniz.
EHLİYET ALMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER 2022
İlk Kez Ehliyet Alanlar İçin Gerekli Belgeler
Sürücü Belgesi Dosyası
Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası
Sürücü Sağlık Raporu
Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz
2 adet fotoğraf (5x6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde biometrik bir vesikalik fotoğraf)
Kan Grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
Ehliyet Değişimi ve Yenilenmesi için Gerekli Belgeler
- Eski sürücü belgesi
- Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
- Sürücü sağlık raporu
- 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz
- 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf)
- Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.
EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR?
Ehliyet yenileyecek vatandaşlar, 2018 yılı itibarıyla 15 TL (13 TL Değerli kağıt bedeli+2 TL Hizmet Bedeli) ödemek zorundadırlar. Bu ücreti hem bankalar üzerinden hem de internet bankacılığı üzerinden ödeyebilirsiniz.
NOT: Ehliyet Yenileme Randevusu Nasıl Alınır? işlemlerinde bir sıkıntı ile karşılaştığınız takdirde yorum bölümünden bizimle irtibata geçebilirsiniz.