Entübe Ne Demek?
Entübe Nedir?
Entübe son zamanlarda sıkça karşılaştığımız bir terimdir. Entübe hasta, entübasyon işlemi uygulanmış hasta anlamına gelmektedir.
Solunum yetersizliği yaşayan hastalara ventilatör adı verilen cihaz yardımıyla solunumun devamlılığı sağlanır. Ventilatör ise bir entübasyon cihazıdır. Hava yolunun açık tutulmasıyla boğulmaların önüne geçilir. Bilinci yerinde olmayan hastalarda solunum gerçekleşir.
Koronavirüs hastalığında ciğerlerdeki tutulum oranı yüksek olan, nefes almakta zorlanan hastalarda kandaki oksijen düzeyinde düşüklük söz konusuyla hastanın entübe edilmesi gerekir.
Covid-19 hastalığını yoğun bir şekilde geçiren hastalar için kullanılan entübasyon, son zamanlarda popüler olmuş bir kavramdır. Kişide solunum yetmezliği geliştiğinde, Covid-19 gibi durumlarda hastanın oksijen ihtiyacını karşılamak için entübasyon işlemi uygulanır.
Entübasyon Nasıl Uygulanır?
Entübasyon uygulanacak hasta işlem öncesi anestezi altında tutulur. Hastanın solunum yolunun açılması için düz bir şekilde sırt üstü yatırılır. Entübasyon uygulayacak kişi hastanın başına geçer. Kişi hastanın yüzünü görebilecek şekilde başında durmak zorundadır. Hastanın ağzı açılarak ucunda ışık olan bir cihaz yardımıyla yavaşça boğaza doğru ilerlenir. Boğaza kadar ilerleyen tüp solunum yollarına kadar ilerletilmeye devam eder. Doğru yere getirildikten sonra entübasyon tüpünün içerisinde balon şeklinde yapı açılır. Tüp sabitlenerek entübasyon işlemi gerçekleştirilir. İşlemin doğru yapılıp yapılmadığını öğrenmek için steteskop yardımıyla hastanın akciğerleri dinlenir. Hastanın akciğerlerinden solunum sesi alınıyorsa entübasyon işlemi başarıyla gerçekleşmiş demektir.
Entübasyon Riskleri Nelerdir?
Hastayı entübe etmek bazı riskleri de beraberinde getirir. Entübasyon süresi ne kadar uzarsa risklerin görülme olasılığı da o kadar yüksektir. Peki entübasyonun beraberinde getirdiği riskler nelerdir? İşte entübasyon işleminin riskleri;
- Boğaz ağrısı
- Kanama
- Tüpü yanlışlıkla soluk borusu yerine yemek borusuna ilerletme
- Soluk borusunda ciddi yaralanmalar
- Seste kabalaşma
- Yumuşak dokuların zarar görmesi
- Dil, diş, gırtlak, ve ağız yaralanmaları
- Tükürük benzeri salgıları aspire etme
- Ventilatörden ayırmada problem yaşama
Entübasyon Neden Uygulanır?
Entübasyon işlemi, hastalığa yakalanan kişinin rahat bir şekilde nefes almasını sağlar. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 hastalığı yüzünden sıkça duyduğumuz entübasyon terimi yalnızca Coronavirüs için geçerli değildir. KOAH, solunum yetmezliği ve zatürre gibi hastalıklarda da kullanılır.
Entübasyon Çeşitleri
Entübasyon çeşitleri arasında fiberoptik entübasyon, endotrakeal entübasyon, nazogastrik entübasyon gibi türler yer alır. Aralarında en yaygın olarak kullanılan endotrakeal entübasyon işlemidir. Bu işlem hastanın solunumunu kolaylaştırır.
Entübasyon Sonrası Beslenme
Eğer hastaya uygulanmış entübasyon işlemi kısa sürmüşse, beslenme ihtiyacı olmaz. Tüp çıkarıldıktan sonra hasta normal beslenmesine başlar. Kısa sürmüş entübasyon işleminin süresi 1-2 saattir.
Entübasyon işlemi uzun sürmüş hastalarda beslenme damar yolu aracılığıyla ya da mideye yerleştirilen tüp aracılığıyla yapılır. Beslenmede hastanın ihtiyaç duyduğu miktarda protein, karbonhidrat gibi molekülleri ve sıvıyı içeren bir karışım hazırlanır. Karışım hastaya damar yoluyla verilir. Mideye yerleştirilen tüp yönteminde ise besinler ince bir boruyla aşağıya doğru iner.