Ergenlik döneminde ortaya çıkan ruhsal sorunları sizler için araştırdık ve ilk önce karşımıza çıkan, gençlerin çok çabuk üzülüp, çok çabuk neşelenmesidir. Ergenlik dönemine bir duygu karmaşası diyebilmemiz mümkündür. Dönemdeki bir birey, aniden öfkelenebilir veya gülerken ağlayabilir.
Ergenlik döneminde, gençlerin birçok şeye olan ilgisi artar ve onlarla ilgilenir. Böyle durumda da derslerine olan ilgisi azalır.
İstekleri, istedikleri artar ve sadece kendini düşünür. Her şey ona az gelir. Verdiğiniz harçlık azdır, evdeki kurallarınız onu rahatsiz etmeye başlar, kıyafetleri çok azdır, tatil yetmez, öğremenleri sınavda puan vermez....
Ergenlik döneminde bağımsızlaşma isteği artar, sürekli arkadaşlarıyla vakit geçirmek ister. Farklı yerlere farklı mekanlara gitmek ister.
Dış görüntüsüne çok önem vermeye başlar. Karşı cinsle ilgilenir ve ilgi bekler. Yakışıklılığını veya güzelliğini sorgular ve beğenilmek ister.
Bir yandan kendisinden yaşça büyükleri örnek alıp, onlara benzer davranışlar sergilerken, bir yandan çocuklar gibi davranmayı bırakamazlar.
Ergenlik döneminde, gelişen ve değişime uğrayan bedenini saklamak ve çevreden gizlemek için içine kapanır.
Karamsarlık ve güvensizlik duygusu yaşar ve bu üzüntüye yol açar.
Arkadaş grubunda sevilmek ve beğenilmek ister, arkadaşların arasında takdir edilmek ister ve çok hoşuna gider. Tam tersi durumda ise, sinirlenir, öfkelenir ve hatta kavga çıkarır.
Duygular genelde endişe, öfke, üzüntü ve hayal kırıklıklarıdır. Ergenlik dönemindeki genç ise, bu duyguların önüne geçmek için hayal kurabilir, müzik dinleyebilir, içine kapanabilir, arkadaşlarıyla fazla vakit geçirebilir. Evde ise kuralları zorlar, anne ve babayla sürekli çatışma halindedir.