Erzurum'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler
Palandöken Kayak Merkezi
Palandöken Kayak Merkezi, Türkiye'de kış turizmi açısından önemli bir yere sahiptir. Kış aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıdır. Kayak sporu tutkunları her kış mutlaka Palandöken' e gidiyor.
Tortum Şelalesi
Tortum şelalesi Türkiye’nin en görkemli şelalesidir. Erzurum’un doğal güzelliklerindendir. Güzel havası ve eşsiz görüntüsü huzur bulmanızı sağlayacaktır.
Çoruh Nehri
Çoruh Nehri, Türkiye’nin en hızlı akan nehirlerindendir. Bu nehir Erzurum Mescit Dağı’ından başlamaktadır. Doğal güzelliği ve eşsiz manzarası ile spor severlerin uğrak noktasıdır. Çoruh Nehri’nde rafting, dağcılık, kampçılık ve trekking yapılmaktadır.
Narman Peribacaları
Narman Peribacaları, Erzurum’un Narman ilçesinde bulunmaktadır. Narman Peribacaları, 3 milyon yıl önce oluşmuştur. Yerli ve yabancı turistin merak edip ziyarete gittiği doğa güzelliği noktasıdır.
Erzurum Arkeoloji Müzesi
Erzurum Arkeoloji Müzesi, Murat Paşa Mahallesinde yer almaktadır. Erzurum’da yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkan tarihi eserler bulunmaktadır. Müzede Urartu seramikleri, Urartu yazıtları, madeni kaplar, silahlar ve mühürler bulunmaktadır. Ayrıca heykeller, kutsal ocaklar, pişmiş topraktan yapılan lahitler, cam şişeler, sikkeler müzede sergilenmektedir.
Erzurum Kalesi
Erzurum Kalesi’nin Bizanslılar tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Erzurum’un tarihini anlatan simgelerden biridir. Bu kale Tebriz Kapısı, Erzincan Kapısı, Gürcü Kapısı ve İstanbul Kapısı'ndan oluşmaktadır fakat günümüze kadar bu bölümler yıkılmıştır. Erzurum Kalesi görülmesi gereken tarihi eserlerden biridir.
Üç Kümbetler
Üç Kümbetler’in 14. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Erzurum’un tarihi yapılarından olan Üç Kümbetler, Anadolu Selçuklu mezar yapılarının örneklerindendir.
Çobandede Köprüsü
Çobandede Köprüsü, 1297-1298 yılları arasında yapılmıştır. Aras Nehri üzerinde bulunan köprü Veziri Salduzlu Emir Çoban Noyin tarafından inşa edilmiştir. Selçuklu ve İlhanlı mimarisi yansıtılmıştır. Kırmızı, siyah ve gri kesme taştan yapılan köprü Erzurum'un tarihi yapılarındandır.
Yakutiye Menderesesi
Yakutiye Medresesi, şehir merkezinde yer almaktadır. 1310 yılında Emir Hoca Cemalettin Yakut tarafından inşa ettirilmiştir. 1991 yılında onarılarak İslami Eserler Müzesi olarak hizmete girmiştir. Ramazan ayında çeşitli kültürel etkinlikler yapılmaktadır.
Nene Hatun Milli Parkı
Nene Hatun Milli Parkı, şehir merkezinde bulunmaktadır. 1877–1878 Osmanlı-Rus Savaşında şehrin korunmasında büyük çaba gösteren 20 yaşında olan Nene Hatun halka önderlik eder ve mücadeleyi kazanır. Aziziye Tabyasını geri kazandığı için Kahraman Türk Kadını olarak tarihe geçer ve Erzurum’un sembolü olur.
Aziziye Tabyası
1877–1878 Osmanlı-Rus savaşından Kars yolunu koruma amaçlı yapılan tabyadır. 1867-1872 yılları arasında Sultan Abdülaziz tarafından inşa ettirilmiştir. Savaş sırasında Kahraman Türk Kadını Nene Hatun’un Rus askerlerinden Aziziye Tabyasını geri almıştır. Azizeye Tabyası bu yüzden büyük bir önem taşımaktadır. 1952 yılında Aziziye Şehitleri Anıtı yapılmıştır. Nene Hatun'un mezarı da bu noktada bulunmaktadır.
Çifte Minareli Medrese
13. yüzyılın sonlarında yapıldığı düşünülmektedir. Çifte Minareli Medrese Erzurum’ un sembolüdür. Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat'ın kızı Hundi Hatun veya İlhanlı hanedanlarından Padişah Hatun tarafından yaptırılmış olabileceği tahmin edilmektedir. Bu sebeple adına Hatuniye Medresesi denilmektedir.
Erzurum Atatürk Evi
1919 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün kongre için geldiği Erzurum'da bu konakta kalması sebebiyle konak büyük önem kazanmıştır. 1984 yılında ise müze olarak ziyarete açılmıştır.
Erzurum Ulu Camii
Erzurum Ulu Camii, günümüzde ibadet amaçlı olarak hizmet vermektedir. Diğer bir adı Atabey Camii olarak bilinmektedir. 1179 yılında Saltuklu Melik Nasirüddün Muhammed Bey'in döneminde yapılmıştır. Caminin ikisi doğuda, üçü kuzeyde olmak üzere beş kapısı bulunmaktadır. Erzurum Ulu Camii hiçbir kapısı mimari açıdan birbirine benzememektedir.
Erzurum Saat Kulesi
Erzurum’ un simgelerinden biri olan Saat Kule, 1124-1132 tarihleri arasında inşa edilmiştir. Kırmızı tuğla ile yapılan kulenin, taş kaidesi üzerinde yuvarlak gövdeli bir mimarisi bulunmaktadır.
Öşvank Kilisesi
Uzundere ilçesinde bulunan Çamlıyamaç Köyü içerisinde yer almaktadır. Öşvank Kilisesi'ni ziyarete gelenler arasında genellikle Hristiyan Gürcüleridir. Öşvank Kilisesi Bagrad Hanedanlığı döneminde yapılmıştır ve mimarı Öşklü Grigor'dur. Bu yüzden Hristiyan Gürcüler için önemli bir yeri vardır. Yapımında renkli taş bezemeler ve kabartma figürlerle süslenen kilise Erzurum’un görkemli yapıları arasındadır.
Lalapaşa Camii
Mimar Sinan eseri olan camii aslından bir külliyenin parçasıdır. Osmanlı camilerinin mimari yapısı şeklinden inşa edilmiştir.
Rüstem Paşa Bedesteni
Osmanlı mimarisini yansıtan eserlerden biridir. Bedesten 1561 yılında inşa edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde ise dükkanların yer aldığı bir mekan olarak kullanılmaktadır. Dükkanlarda oltu taşından yapılmış ürünler satılmaktadır.
Erzurum Murat Paşa Camii
Murat Paşa Camii II. Selim döneminde inşa edilmiştir. Kare şeklinde bir mimarisi vardır. Şehrin önemli ibadet mekanlarından biridir. Şehir merkezinde bulunan ve 1573 yılında yapılan camiyi Kuyucu Murat Paşa sadrazamlık görevindeyken inşa ettirmiştir.
İbrahim Paşa Camii
İbrahim Paşa Camii, 1748 yılında Erzurum Valisi Yazıcızade Hacı İbrahim Ethem Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Caminin mimarisi Osmanlı camilerinin mimarileri ile aynı görünümdedir. Kare şeklinde ve tek bir kubbesi bulunmaktadır. Yapımında beyaz renkte mermer taş kullanılmış ve mihrabı da mermerden yapılmıştır. Günümüzde ibadete açık olan bir camidir.
İstanbulkapı
Erzurum Kalesi’nin kapılarından biridir. Atatürk, Erzurum’a girerken bu kapıdan girmiştir. Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1876-1877 yıllarında yapılmıştır.