Eskişehir Hakkında Bilmedikleriniz
Eskişehir Türkiye' nin İç Anadolu Bölgesi' nde yer alan, hızla gelişmekte olan illerimiz arasında yer almaktadır.
Yayınlanma:
Güncelleme:
Yüzölçümü: 13.925 km2
Nüfus: 799.724
İl Trafik Kodu: 26
Alan Kodu: 0222
- Türkiye’ nin en kalabalık 25. şehri Eskişehir’ dir.
- Eskişehir, İç Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır.
- Alpu, Beylikova, Günyüzü, Çifteler, İnönü, Mahmudiye, Mihalgazi, Han, Mihalıççık, Odunpazarı,Sarıcakaya, Seyitgazi, Tepebaşı ve Sivrihisar Eskişehir’in ilçeleridir.
- Bölgede karasal iklim hüküm sürmektedir.
- M.Ö 14. Yüzyılda Hititler Eskişehir’ de büyük bir devlet kurmuşlardır. 2 Eylül 1922 günü, Türk Süvarileri Eskişehir'e inerek düşman kuvvetleri Eskişehir'i kurtarmışlardır. Cumhuriyet’ in ilanından sonra Eskişehir 1925 yılında il olmuştur.
- Eskişehir’ de birçok yeraltı zenginliği bulunmaktadır. Kabalak suyu, Eskişehir’ in simgesi haline gelmiş bir içme su kaynağıdır.
- Türkiye’ de sadece Eskişehir’ de çıkarılan Lüle Taşı şehrin bilinen yeraltı zenginliklerindedir. Günümüzde pipo yapımı ve süs eşyası yapımında kullanılmaktadır. Bor madeni bakımından oldukça zengin rezervlere sahiptir.
- Eskişehir, Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi’ ne sahiptir. Eskişehir ekonomisinin temelini sanayi oluşturmaktadır.
- Eskişehir’ de bulunan Anadolu Üniversitesi, ekonomiye katkı sağlamaktadır.
- Tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Tarımda bolca sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır.
- Eskişehir’ de yeraltı zenginlikleri önemli ekonomi kaynaklarındandır.
- İlk Türk otomobili Devrim, Eskişehir Tülomsaş’ da üretilmiştir.
- Uluslararası Eskişehir Festivali, ilk kez 1955 yılında düzenlenmiştir. Klasik müzik, Klasik Türk müziği, Türk Halk müziği, Caz, Blues, Rock, Tiyatro, Çağdaş dans ve bale, Sinema, Çocuk etkinlikleri, Fotoğraf, Resim, Heykel Sergileri, Konferans ve söyleşi gibi alanlarda etkinlik düzenlenmektedir.
- Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu 2001 yılından bu yana Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenmiştir. Eskişehir’in geleneksel pişmiş toprak üretimi ve sanayisinin gelişimine katkı sağlamak, sanatsal olarak değerlendirmek, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkıp, tüm dünyaya tanıtmak amaçlı yapılmaktadır.
- Geleneksel el sanatı olarak, lüle taşı işlemeciliği, kilim, halı, seccade ve çuval dokunmaktadır.
YORUMLAR