Evde Beslenebilecek Köpek Cinsleri

Evde bakabileceğiniz köpek cinsleri nelerdir? Evde hangi cins köpek daha kolay beslenir? İşte evde bakabileceğiniz köpek ırkları…
Evde Beslenebilecek Köpek Cinsleri

Evde Köpek Beslemek

Herkes müstakil, bahçeli bir evde yaşamayı istese de çoğumuz apartman hayatında yaşıyoruz. Köpek almak istediğimizde, “Evde bakabilecek miyim? Komşuları rahatsız eder mi? Bakımı zor olur mu? Baş edebilir miyim?” gibi sorular aklımıza gelir ve ya erteleriz ya da vazgeçeriz. Alacağımız köpek, kafamızdaki soru işaretlerini giderebilecek bir köpek olmalıdır. Bu yüzden ırk seçimi çok önemlidir.

Öncelikle köpek sahibi olmak sorumluluk gerektirir. İlk hatırlamamız gereken şey budur. Beslediğiniz köpeğin tüm sorunluluğu sizin üzerinizdedir. Ona iyi bakmalı ve ihtiyaçlarını karşılayabilmelisiniz. Öncelikle kendinize sormanız gereken iki soru var. Birincisi, “Ona yeterli zamanı ayırabilecek miyim?” ikincisi ise “Ona bakabilecek durumum var mı?” olmalıdır. Zaman konusun çok önemlidir. Köpekler sahiplerine çok düşkün hayvanlardır. Ona gün içinde yeterli zamanı ayırmalı, gezmeye çıkarmalı, oyunlar oynamalı ve gerekli bakımlarını yapmalısınız. Belli bir paylaşımda bulunmanızı beklerler. Eğer bunu yapmazsanız köpeğiniz mutsuz olacaktır.

İkinci sorunun cevabı olarak maddi ve manevi durum düşünülebilir. Maddi durum neden önemlidir, çünkü mamalar çok ucuz değildir. Hasta olduklarında veterinere götürmeniz gerekecektir. Bir yere seyahate giderken götürebilecek misiniz yoksa bırakabileceğiniz birisi ya da köpek oteli gibi bir imkanınız olacak mı? Bunlar akla gelmese de ekstra maliyet demektir. Bütçenizin uygun olması önemlidir. Manevi durumu ne olabilir derseniz, ortalama bir köpeğin ömrü ırklara göre farklılık gösterse de 10-15 sene arasıdır. Hayatınızın bundan sonraki 10-15 senelik döneminde beraber yaşamanız gerekecek bir arkadaş alıyorsunuz aslında. Bu durumu kabullenebilecek misiniz? Ben bakamıyorum deyip barınağa mı vereceksiniz? Eğer ikinci şık aklınızın ucundan dahi geçiyorsa köpek alma fikrinden derhal vazgeçmelisiniz.


Evde Beslenebilecek Köpek Irkları

Köpekler büyük, orta ve küçük ırklar olmak üzere genel olarak 3 gruba ayrılırlar. Öncelikle sizin hangi ırkı sevdiğiniz önemlidir. Fakat beğendiğiniz ırkın da apartman yaşamına uygun olmama ihtimali vardır. Öncelikle bilmeniz gereken konu büyük köpeklerin ev yaşamına pek uygun olmadıklarıdır. Eğer ki ufak bir evde yaşıyorsanız durum daha da zor olacaktır. Çünkü köpek zaten ebat olarak büyük olduğu için evde gezerken sağa sola istemeden de olsa çarpacak ve oradaki eşyalara zarar verecektir. Hele ki uzun bir kuyruğu da varsa sizi gördüğünde ve heyecanlandığında kuyruğunu deli gibi sallayacaktır. Uzun kuyruk daha fazla nesnenin kırılmasına ya da dökülmesine sebep olduğu gibi kuyruğun kırılmasına kadar gidebilir. Bu sıkça karşılaşılan bir durumdur. Küçük evlerde büyük köpeklerin kuyrukları kırılabilir ya da sıkışma sonucu zarar görebilir. Bu yüzden küçük ırklar küçük evler için daha uygundur.

Küçük ırkların ebatları sebebiyle tükettiği mama miktarı ve bakımı için ayıracağınız vakit de daha az olacaktır. Büyük bir köpeğe göre küçük bir köpek evde daha rahat gezinme ortamı bulacağı için onun için de iyi olacaktır. Fakat küçük köpeklerin daha fazla havlama sorunu bulunur. Bu da komşularınızın ya da gece sizin isyan etmenize sebep olabilir. Böyle bir durum için çözüm size düşüyor. Çünkü havlama sorunu iyi bir eğitim ile önlenebilir. Yavruluktan itibaren apartman hayatına göre eğitmeniz gerekir. Bunu yaptığınız takdirde apartman hayatına kolay uyum sağlarlar siz de rahat edersiniz.

Küçük köpeklerin daha mantıklı seçimler olacağını belirttik. Peki, hangi küçük köpek ırkları sizin için uygun? Köpeğin karakteri ve özelliklerine bakarak kendinize uygun olanı seçmeniz için işte size evde bakılabilecek 10 köpek cinsi.


1)  Pug

pug.jpg

Pug, Asya kökenli bir ırktır.  Apartman yaşamına uygun bir köpektir. Çok hareketli değildir ve ev içinde bakılmaya uygundur. Sahibine sadıktırlar ve oyun oynamayı severler. Gereksiz havlamaz, evinize bekçilik yapabilecek özelliktedir. Zekidir fakat çabuk sıkılır. Yani komut öğretilir fakat biraz uğraşmanız gerekebilir. Tüyleri kısadır ve fazla dökülmez. Taranma ihtiyaçları normaldir. Sağlık için günlük egzersizlerinin yaptırılması gereklidir. Çok fazla egzersize ihtiyaç duymazlar bu açıdan dertsizdirler. Sizden yüksek ilgi beklerler. Kıskanç olabilirler. Diğer hayvanlara, çocuklarınıza karşı dost canlısıdırlar. Gelen misafirlerinize ilk başlarda mesafeli dursa da sorun çıkarmaz onlarla iyi geçinebilirler.

 


2) Beagle

beagle.jpg

Kökeni İngiltere’ dir. Avcı ve arayıcı grubu köpeklerdendir ve eskiden av köpeği olarak kullanılmışlardır. Sakin ve sevecen bir köpektir. Dost canlısıdırlar. Meraklı ve biraz inatçıdırlar. Yani onu serbest bırakırsanız eğer ilgisini çeken bir şey olursa oraya mutlaka gider siz kendiniz paralasanız da dönüp bakmayabilirler. Çocuklar ve diğer köpekler ile arası çok iyidir. Fakat evde farklı bir hayvanınız özellikle kedi varsa alışkın olsalar bile çok fazla hoşlanmazlar. Kediler ve diğer hayvan türleri ile araları pekiyi değildir. Bu hayvan içgüdüsel olarak avcı köpeği yapısındadır ve tavşan ve bıldırcın avında kullanıldığı için otomatik olarak diğer hayvanlara karşı böyle tutum sergilemesi normaldir. Günlük egzersiz ihtiyaçları orta-yüksek arasındadır. Her gün yürüyüş yaptırılmaları sağlıkları açısından gereklidir. Burunları çok iyi koku alır. Meraklı ve inatçı oldukları için tasmasız gezdirilmemelidir. İlgisini çeker bir durum ya da bir kuş veya kedinin arkasından gidebilirler.

 


3) Chihuahua (Şivava)

sivava.jpg

Köken olarak Çin görünse de dünyaya Amerika kıtasından yayılmıştır. Çok ufaktırlar çanta köpeği olarak da bilinirler. Apartman yaşamına çok uygundurlar. Kısa tüylüdür ve bakımı kolaydır. Bu kısa tüyleri sebebiyle çabuk üşürler. Soğuk havalarda hemen titremeye başlarlar ve soğuğa karşı hassastırlar. Ailesine sadıktır, iyi bir aile köpeğidir. Yabancılara karşı şüpheli yaklaşır. Diğer köpeklere karşı da aynı tavrını gösterir. Bu yüzden havlama sorunu yaşanabilir. Küçüklükten itibaren iyi sosyalleştirilmeli ve apartman hayatına adapte edilmelidir. Çocuklara karşı sabırlıdır fakat kızdırıldığında ısırabilir. Zeki ve çeviktir fakat eğitime kolay kolay yanıt vermezler. Günlük egzersiz ihtiyacı fazla değildir fakat her gün yürüyüş yaptırıldığında sağlıkları daha iyi olacaktır.

 


4) Pekingese (Pekinez)

pekinez.jpg

Kökeni Çin’ dir. Kucakta taşınabilecek boyutlarda olsa da cüssesinden beklenmeyecek derecede cesur bir ırktır. Apartmanda beslemeye uygundur. Bekçilik özelliği bulunur. Uzun tüylü bir ırk olduğu için her gün ya da gün aşırı fırçalanmak ve bakım ister. Kıskançtırlar. Sahibine karşı sonsuz savunma içgüdüsü taşırlar. Sahibi için kendini tehlikeye atmaktan kaçınmaz. İnatçıdır ve sahibiyle inatlaşır. Bu yüzden baskın olmanız önemlidir. Hareket ihtiyacı çok değildir. Egzersiz ihtiyaçları oyun ile karşılanabilir. Uzun yürüyüşlere ihtiyaç yoktur. Fazla beslendiğinde şişmanlasalar da iştahsızlık yaşamaları muhtemeldir. Çocuklarla iletişimi iyi olsa da sert hareketlere tepki verebilirler. Çocuklu aileler için tavsiye edilmezler.

 


5) Jack Russell Terrier

jack-russel.jpg

Kökeni İngiltere’ dir. Bu köpeği maske filminden hatırlayanlar olacaktır. Ev yaşamı için uygundurlar. Avcı genetiğine sahiptirler. Eskiden tilki avı için kullanılmıştırlar. Bu yüzden egzersiz ihtiyacı yüksektir. Ev içinde genelde enerjiktir. Her gün yürüyüş isterler. Enerjiyi atmaları önemlidir yoksa evde oradan oraya koşturup zıplayabilirler. Cesur bir köpektir ve inatçı tarafı da vardır. Eğitim konusunda istekli değildir, ilgisini çeken şeyin peşine takılıp gidebilir. Tüyleri kısa bakımı kolaydır. Diğer köpekler ile arası pekiyi değildir. Cesur yapıları sebebiyle onlara saldırmaktan çekinmezler. Küçük boyutları sebebiyle genelde kendileri zararlı çıkarlar buna dikkat etmenizde fayda vardır. Havlamayı severler. Avcı içgüdüler ile evdeki diğer hayvanlara karşı tutumu pekiyi olmayabilir.

 


6) Fransız Bulldog

fransiz-bulldog.JPG

Adından anlaşılacağı üzere kökeni Fransa’ dır. İnsana eşlik etmesi için üretilmiştir. Çevik ve hızlı köpeklerdir ve fare avcısı lakabıyla tanınırlar. Boyutları sebebiyle genelde fare avlamakta kullanılmışlardır. Apartman yaşamına uygundurlar. Bekçilik özelliği vardır zekidirler. Eğitim alma dereceleri ortadır. İstekli olmayabilirler. Evdeki diğer hayvanlara ve çocuklara karşı uyumludurlar. Yabancıları pek sevmezler. Kısa tüylü olmaları sebebiyle tarama ve fırçalama ihtiyacı fazla değildir. Oyun oynamayı severler. Kısa tüyleri sebebiyle soğuk havalarda üşüyebilirler. Genel mizacı iyi huyludur. Uyurken horlaması ve bol salyalı olması gibi dezavantajları da vardır.

 


7) Pomeranian Boo

boo.jpg

Alman menşeili köpeklerdir. Oyuncak köpek olarak da bilinirler. Aşırı sevimlidirler. Tüy kesimi ile oyuncak köpeklerden ayırt etmeniz imkansızdır. Normalde uzun tüyleri vardır. Her gün düzenli bakım gerektirir. Çok sıcak ortamı ve iklimi sevmezler. Sahibine ve ailesine karşı sevecendir. Diğer köpeklere ve hayvanlara karşı sosyalleştirilmesi önemlidir. Havlamaya karşı küçüklükten eğitilmelidirler. Bekçi köpeği olarak kullanılabilirler. Eğitime yatkındırlar. Sahibi ile eğitim ve oyun oynamayı severler. Egzersiz ihtiyaçları fazla değildir, haftada 3-4 gün yürüyüş yeterlidir. Havlama ve diğer hayvablara karşı eğitilmeli ve sosyalleştirilmeleri önemlidir.

 


8) Yorkshire Terrier

yorkshire-terrier.jpg

Kökeni İngiltere’ dir. Ufak boyutlu ve çevik köpeklerdir. İngiltere’ de Yorkshire bölgesindeki madenlerde fare yakalamak için kullanılırlardı. Görünüş itibariyle bayanların çok sevdiği bir köpektir. Çantada taşıyacak kadar ufaktırlar. Ev ortamında rahat beslenebilirler. Ailesine karşı duyguludur fakat yabancılara karşı bir o kadar kuşkucudur. Avcılık içgüdüsü sebebiyle diğer hayvan türleriyle arası pekiyi değildir. Havlamayı severler. İyi eğitilmelidirler. Tüyleri güzeldir ve bakıma ihtiyaç duyarlar. Her gün taranalı ve bakımı yapılmalıdır. Eğitim verilebilir fakat pek sevmezler. Burunları iyi koku alır. Genel anlamda enerji ihtiyacı düşüktür denebilir. Ev içinde oyun ile enerjisini atabilecek köpeklerdir.

 


9) Maltese Terrier( Malta Köpeği)

malta-terrier.jpg

Adından da anlaşılacağı üzere kökeni Malta’dır. Beyaz ve uzun tüyleri ile bayanlar arasında sevilen bir ırktır. Tüyleri uzun ve sağlamdır, kolay dökülmezler. Enerjik ve oyun oynamayı seven bir köpektir. Diğer köpekler ile arası iyidir ve onlarla oyun oynamayı severler. Çocuklara karşı tahammülü pek yoktur. Bu yüzden evde çocuk varsa dikkat edilmelidir. Egzersiz ihtiyacı vardır. Her gün yürüyüş yapmalı ya da park bahçe gibi yerde tanıdığını varsa diğer köpekler ile oyun oynamaya bırakmalısınız. Eğitim konusunda isteksizdirler. Biraz uğraşmanız gerekebilir. Yabancılara karşı kuşkuludur ve sahibi çok kıskanır. Havlama konusunda iyi eğitilmelidirler.

 


10) Pitbull Terrier

pitbull.jpg

Pitbull, köken itibariyle Amerika’ da geliştirilmiştir. Kötü sahipler yüzünden ülkemizde beslenmesi yasaklanmıştır bir ırktır. Güçlü ve korkusuz bir köpektir. Bu yüzden genelde dövüşlerde kullanılmaktadır. Fakat aslında pitbull evde beslenebilecek bir köpektir. Küçük boyutu ve kısa tüyleri ile bakımı kolaydır. İyi bir disiplin ile kolay eğitilebilirler. Diğer hayvanlarla ve köpeklerle pekiyi anlaşamazlar. Ama küçüklükten itibaren alıştırıldığında sorun yaşanmaz. Çocuklar ile arası çok iyidir. Çocukların yaptığı sert hareketlere tahammül gösterebilir. Yabancılara karşı kuşkuludurlar ama anlaşabilirler. Egzersiz ihtiyacı yüksektir. Her gün yürüyüş yapmanız sağlığı açısından faydalı olacaktır. Sahibi için kendini tehlikeye atmaya çekinmeyen cesur bir köpektir. Bekçilik ve koruma özelliği yüksektir.

Yukarıdaki köpek ırkları apartman yaşamı için uygun olan ırklardır. Pitbull konusunda şaşıranlar olacaktır. Evet, pittbull çocuklarla iletişimi çok iyi olan bir köpektir. Acı eşiğinin yüksek olması sebebiyle dövüştürülen köpeğin bu özelliği, çocukların yaptığı davranışlara ve sert hareketlere tahammül göstermesini sağlar. İyi sosyalleştirilen hiçbir köpek kötü değildir. Beceriksiz ya da kötü niyetli sahipler tarafından yetiştirildiğinde her köpek vahşi ve saldırgan olabilir. Unutmayın kötü köpek yoktur kötü sahip vardır.

YORUMLAR (23)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
23 Yorum