Boyun ve Bel Fıtığından Korunma Yolları Nelerdir?

Yapılacak basit önlemler ve hareketlerle bel ve boyun fıtığı olmaktan korunmak mümkün. Sizler için fıtıktan korunmanın yollarını derledik.
Boyun ve Bel Fıtığından Korunma Yolları Nelerdir?

Uzmanlar, yapılacak basit önlemler ve hareketlerle bel ve boyun fıtığı olmaktan korunmanın mümkün olduğunu söyledi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, bel ve boyun fıtıklarının her geçen gün artmakta olduğunu ve hastalıkla daha erken yaşlarda karşılaşılmaya başlandığını ifade etti. Sanayileşmenin ve teknolojinin gelişmesi, stres ve hareketsizliği de artırdığını söyledi. Biz de gün geçtikçe artan bu rahatsızlığı araştırdık. Sizler için fıtıktan korunmanın yollarını derledik.

Bel Fıtığından Korunma Yolları

En çok görülen fıtık çeşitlerinden biri bel fıtığı. Bel fıtığının nedenleri arasında duruş bozukluğu, ani yük kaldırma, omurgaya fazla yüklenilmesi, hareketsizlik ve aşırı kilo bulunuyor. Nedenler aslında korunma yolları hakkında da ipucu veriyor. Her bir nedene ve çözüme birer birer değinmekte fayda var.

İşte bel fıtığından korunma yolları:

1. Duruş Bozukluğunun Düzeltilmesi

Boyun ve Bel Fıtığından Korunma Yolları

Yalnızca bel fıtığı değil omurga hastalıklarının birçoğunun arkasındaki sebep duruş bozukluğu. Pek çok kişi gün içinde otururken veya televizyon izlerken omurgayı düz tutmamak gibi bir hata yapıyor. Yanlış duruş bel bölgesine olan baskıyı artırıyor ve bel disklerinin yıpranmasını hızlandırıyor. Bu durum zamanla bel fıtığına dönüşüyor. Bel fıtığından korunmak için duruşunuzu düzeltmelisiniz.

2. Omurgaya Yüklenmekten Kaçınmak

 Boyun ve Bel Fıtığından Korunma Yolları

Özellikle ağır iş yapanlar aşırı yükü yanlış pozisyonla ve bir anda kaldırarak bel bölgesine ani bir basınç uyguluyor. Omurgaya fazla yüklenilince omurlar ve diskler zarar görebiliyor. Hiç bel fıtığı şikayeti olmayan bir kişi bile ağır yük kaldırınca beline bıçak saplanmış gibi hissedebiliyor. Bu tipik ağrı belin zorlandığını gösteriyor. Yanlış hareketler tekrarlandıkça bel fıtığı riski artıyor.

3. Egzersiz ile Hareketli Yaşamak

Boyun ve Bel Fıtığından Korunma Yolları

Düzenli olarak egzersiz yapmak bel fıtığı dahil birçok omurga rahatsızlığını önlüyor. Egzersizle güçlenen kaslar omurganın daha dik ve sağlıklı durmasını sağlıyor. Bu sayede omurlara olan yük azalıyor ve bel fıtığı riski düşüyor. Yürümek, spor yapmak ve yüzmek gibi birçok egzersiz bel fıtığı olma ihtimalini düşürüyor. 

4. İdeal Kiloda Kalmak

Boyun ve Bel Fıtığından Korunma Yolları

Tüm vücudu ayakta tutan omurga, aşırı kilodan da etkilenebiliyor. Fazla kilo omurgaya olan yükü artırıyor. Omurlar arasındaki diskler yükten dolayı deforme olmaya başlıyor. Deforme olarak ezilen ya da yırtılan diskler fıtığa neden oluyor. Aşırı kilolu kişilerde bel fıtığı riski artıyor. Bel fıtığından korunmak için kiloya dikkat edilmesi ve sağlıklı beslenilmesi önem taşıyor.

5. Ortopedik Yatakta Uyumak

 Boyun ve Bel Fıtığından Korunma Yolları

Rahatsız bir yatak, gece boyu omurganın zorlanmasına sebep olur ve omurga rahatsızlığı riskini artırır. Bu sebeple yatak seçimi bel fıtığından korunmak için önemli. Ortopedik yataklarla bel ve sırtınızı gece boyu destekleyebilir, omurganızın rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Sırt üstü uyurken dizlerinizin altına, yan yatarken dizlerinizin arasına yastık koyarsanız bel bölgesini rahatlatabilirsiniz.

Boyun Fıtığından Korunma Yolları

Günümüzde boyun fıtığı vakaları artış gösteriyor. Bunun arkasında duruş bozuklukları, yoğun telefon kullanımı ve uzun süre masabaşı çalışma gibi nedenler bulunuyor. Birçok kişi fark etmeden boynunu yorabiliyor ve durum ilerlediğinde dayanılmaz boyun ve sırt ağrıları ile baş etmek durumunda kalıyor. Peki, boyun fıtığından korunmak mümkün mü? Elbette. 

İşte boyun fıtığından korunmanın yolları:

1. Masabaşı Çalışırken Doğru Durmak

Boyun ve Bel Fıtığından Korunma Yolları

Pek çok kişi yanlış duruş pozisyonunda saatlerce masabaşında çalışabiliyor. Bu durum kasların gerilmesine ve omurganın zarar görmesine neden oluyor. Özellikle bilgisayarın alçakta ya da çok yüksekte olması boyun fıtığı riskini artırıyor. Boyun fıtığından korunmak için sandalyede dik oturmalı, bilgisayarı göz hizasına yerleştirmelisiniz. Bu sayede boynun dik durmasını sağlayabilirsiniz.

2. Ani Hareketlerden Kaçınmak

 Boyun ve Bel Fıtığından Korunma Yolları

Ani ve zorlayıcı hareketler bel fıtığı gibi boyun fıtığına da sebep olabilir. Boynun birden çevrilmesi, ulaşması zor yerlere uzanmak,  ağırlık kaldırmak boyun kaslarının zedelenmesine neden olabilir. Gün içinde omurga sağlığı düşünülerek hareket edilmesi önemlidir. Özellikle ağırlık kaldırırken dik durulmalı ve dizler bükülmelidir.

3. Mobil Cihazları Uzun Süre Kullanmamak

Boyun ve Bel Fıtığından Korunma Yolları

Günümüzde boyun fıtığı ve boyun düzleşmesi gibi hastalıkların artma nedenleri arasında mobil cihaz kullanımı gösteriliyor. Birçok kişi elinde tuttuğumuz tablet ve cep telefonlarına boynunu öne eğerek bakıyor. Bu pozisyonda boyun kasları aşırı geriliyor ve boyun omurları zarar görüyor.

Başta rahatsızlık vermeyen bu durumlar zamanla boyun fıtığına kadar ilerleyebiliyor. Cihazların göz hizasına yaklaştırılması ve uzun süre kullanılmaması bu noktada önem taşıyor.

4. Omuz ve Sırt Kaslarını Güçlendirmek

Boyun ve Bel Fıtığından Korunma Yolları

Hareketsiz yaşam boyun sağlığı için de risk oluşturuyor. Boynun güçlü ve dik durmasının yolu omuz ve sırt kaslarını güçlendirmekten geçiyor. Bu kasların güçlenmesiyle vücut daha dik duruyor ve böylece boyun omurları da doğal şeklini koruyor. Gün içinde sırt, omuz ve boyun kaslarını esnetecek hareketler yapmak boyun bölgesinin esnekliğini artırmaya katkı sağlıyor.

5. Doğru Yastığı Seçmek

Boyun ve Bel Fıtığından Korunma Yolları

Vücuda uygun olmayan yastıklar gece boyu boyun bölgesindeki gerilimi artırır. Boyun fıtığı riskini azaltmak için vücuda uyum sağlayan, boyun bölgesini tam olarak destekleyen ortopedik yastıklar tercih edilmelidir. Yastık seçerken omuz genişliğine dikkat edilmeli, boynun tam düz duracağı ölçüde yastıklar da uyunmalıdır. Bu sayede boyun kasları ve omurları gece boyu dinlenir, ağrı ve fıtık riski azalır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Skolyoz Neden Olur?Bel Kayması Nedir?
Fıtık Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?Disk Prolapsı Nedenleri ve Tedavisi
Yüzmenin Omurgaya FaydalarıKasık ve Göbek Fıtığı Ameliyatı

Fıtığı ne tetikler?

Bel ve boyun fıtığını tetikleyen şeyler arasında ağır kaldırma, duruş bozukluğu, omurganın zorlanması, ani hareketler ve fazla kilo bulunur. Ayrıca yaşlanma, omur ve disklerin yıpranması da fıtık oluşumuna neden olabilir. Fıtıklar çok kısa bir sürede ya da zamanla oluşabilir. Fıtığı tetikleyen şeyler devam ettikçe fıtık sorunu da ilerleyebilir.

Fıtık yok olur mu?

Fıtık genelde kendi başına yok olmaz. Ancak fıtık ağrıları ve semptomları zaman içinde düzelebilir. Fıtık ağrılarından şikayetçi olanların yüzde 90'ında ağrılar 4 hafta içinde geçer ve kişi normal yaşantısına geri dönebilir. Geri kalan kısımdakilerde ise ağrılar kronikleşir. Bu kişiler için tedavi yapılması gereklidir.

Yürüyüş fıtığa iyi gelir mi?

Düzenli yürüyüş yapmak omurga sağlığına iyi gelen egzersizlerden biridir. Yürüyüşle ısınan vücutta omurga kasları kanlanır ve gelişir. Gelişen kaslar omurgaya binen ağırlığın azalmasını sağlar ve böylece omurga sağlığı korunmuş olur. Doktorların da önerdiği yürüyüş bel ve boyun fıtığının yanında kireçlenmeyi de önler.

Fıtığa masaj iyi gelir mi?

Masaj, gergin kasları rahatlatarak vücudun daha rahat ve düzgün durmasını sağlayabilir. Doğru duruş omurga rahatsızlıklarını önler. Ancak fıtığı olan bir kişiye masaj uygulanması sadece anlık rahatlama sağlar ve fıtığı tam olarak geçirmez.

Masajın doğru kişilerce yapılması da fıtık için önemlidir. Yanlış masaj uygulamaları durumu daha da kötüleştirebilir.

Fıtık başlangıcı için ne yapılmalı?

Fıtık başlangıcı olan kişiler omurga sağlığı için önlem alarak kötüye gidişi durdurabilir. Fıtığa neden olabilecek aktivitelerden kaçınmak, hareketli bir yaşam sürmek, duruş bozukluklarını düzeltmek, doğru yatakta ve yastıkta uyumak fıtığın ilerlemesini durdurabilir. Fizik tedavi, akapuntur ve kuru iğne gibi yöntemlerle de rahatlama sağlanabilir.

Sıcak su torbası fıtığa iyi gelir mi?

Fıtık olan yere sıcak uygulama yapılması ağrıların azalmasını sağlar ancak tek başına yeterli olmayabilir. Tedavinin doktor kontrolünde yapılması önemlidir. Fizik tedavilerde de sıcak uygulamaları da yapılmaktadır. Sıcaklık, kasları gevşeterek rahatlama sağlar, böylece fıtığın oluşturduğu ağrılar hafifler.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.