Fotoğraf Nasıl Çekilir

Fotoğraf nasıl çekilir desem, hiç abartmam, fotoğraftan anlamayan sokaktaki Rüstem Amca'dan, Fatma Teyze'ye kadar herkes akıl verir bana. Yani durum o kadar vahim. Herkes fotoğraf sanatçısı, Herkes fotoğraf çekmeyi biliyor.
Fotoğraf  Nasıl Çekilir

Eskiden fotoğrafçılar bu mesleğe tek başına adayken şimdi Memiş Emmi bile fotoğrafçı oldu başımıza. Kimseyi küçümsediğim için değil, ama bu durumu iyi bir şekilde idrak etmek için örneklerle yola çıkmam gerekiyor. Artık kendimiz için gezmeye çıkmayı bile bir kenara bıraktık; fotoğraf makinemizi gezdiriyoruz, onlara yemek veriyoruz öncelikle. Fotoğraf makinemiz, görüp geziyor, bizler ise 55 mm. Objektif camlarıyla, telefonun ön yüzü aracılığıyla çevremizi görebiliyoruz. Yapabilsek fotoğraf makinelerimize yemek yedirir, üzerine bir bardak  da su veririz; bu gün çok iyi işler başardın diye. Düşündüm de bizleri büyütüp bu yaşlara kadar getiren anne ve babalarımızı yüzünü fotoğraf makinesi, Twitter kuşu, Facebook’taki sanal arkadaşlar, Instagram’da kim ne yemiş kadar görmüyoruz.

Zaman bizler için çok önemli, güzel bir fotoğraf makinem olmalı ve hemen çalışmaya başlamalıyım, hakikaten ne için çalışacaktım? Aklıma geldi, tabi ki de Facebook’ta fenomen olan komşu kızı Ayşe’ye karşı. Ayşe benden güzel değil, biliyorum da neden benden daha çok beğeniliyor, bunun altında kalmamalıyım!

Bu kafayla düşünenler  çoktan sokaklarda fotoğraf çekme avına çıktı; dağda bayırda kumsalda fotoğraf çekme yarışına girdiler bile. Artık her yer stüdyo, herkes fotoğrafçı. Bismillah bir durun, fotoğrafın nasıl çekilmesi gerektiğini biliyor musunuz?

Yok, dedi kumsaldaki fenomen kız; “Günde en az 100 tane çekiyorum bunların içinde mutlaka bir tanesi güzel oluyor” diye ekledi ve en güzel çıktığım fotoğrafı sosyal ağlarda paylaşıyorum; gerisini de hepsini bilgisayarın çöpüne atıyorum. 2 ya da 3 tane çekip bunlar içinde karar vermek istemez misiniz? İşte bunun içinde fotoğraf tekniklerini bilmek şart, yoksa bir profesyonel makine alıp turistler gibi gezmekle bu işler yürümüyor.

Bunlar İşin Kabası

Öncelikle bir fotoğraf çekerken kompozisyonunu göz önünde bulundurmalısınız, yani öyle istenmeyen nesneleri ortadan kaldırmanız gerekiyor. Sonra güzel bir fotoğrafı kırpa kırpa çözünürlüğünü düşürüp mundar etmeyin.

Fotoğraf makinenizi çekeceğiniz saati bilmeli, fotoğrafla ilgili ayarları yapmalısınız.

Öğle saatlerinde güzel fotoğraf çekilmez, güzel fotoğraf istiyorsanız gün batımı olmadan 45 dakika önce fotoğraflarınızı çekin. Pozlama ayarları ise çekeceğiniz mekana göre değişir.

Mesela, akşamleyin ISO’yu 400 kadar çıkarabilirken, gündüz ISO ayarı 100 olması gerekiyor. ISO yani fotoğrafın flaş dışında başka bir ışığıdır. ISO’nun çok yükseltmek iyi değildir, yoksa fotoğraflarınızdaki derinlik azalacaktır.

Fotoğraf çekerken renkler de oldukça önemlidir. Kırmızı rengin albenisi fotoğraflarda bir başkadır.

Gerçekten fotoğraf çekmek istiyorsanız, fotoğrafçılık eğitimi almalı, araştırmalı ve kendinizi bu yönde geliştirmelisiniz. Fotoğrafçılık ölene kadar kişinin kendini gelişmesini sağlayan bir sanattır. Sokakta fotoğraf sanatçısı edasıyla fotoğraf çeken kız sana diyorum, fotoğrafçıyım demek için ömrünü feda etmen gerekir yoksa eline aldığın bir fotoğraf makinesiyle fotoğrafçı olunmuyor.

NeOldu.com'da daha detaylı bilgiyi bulabileceğiniz başlıklar:

  • Bebek Fotoğrafı Çekmenin İp Uçları
  • Portre Fotoğrafı Nasıl Çekilir
  • İyi Bir Fotoğrafçı Nasıl Olunur
  • Manzara Fotoğrafı Çekmenin Püf Noktaları
  • İyi Bir Fotoğraf Nasıl Çekilir

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.