Futbolun geçmişte Türkler arasında oynadığı da düşünülmektedir. Pek çok tarihçinin bahsettiği bu oyun "Tepük" adı verilen bir oyundur.
Günümüzdeki modern futbolun temelini d Romalı askerler atmıştır. Romalı askerlerin aralarında oynadıkları "Harpastum" futbola oldukça benzer olan bir oyundur.
Pek çok yerde futbola benzer oyunlardan bahsedilirken, tam olarak nerede başladığı bilinmemektedir. Araştırmacılar Sümerlerde ve Mısır'da da futbolun izlerini bulmuştur.
M.Ö. 2500 yıllarında Çin'de yere dikilmiş iki mızrak arasından topu tekmeleyerek aralarından geçirmeye çalıltıkları bir talim yapılmaktaydı.
Orta Asya Türklerinde kız ve erkeklerden oluşan karma takımların, topa elle dokunmayarak, sadece kafa ile vurarak rakibin kalesinden içeri atmaya çalıştıkları bir oyun türü bulunmaktaydı.
Futbolun Avrupa'ya gelişi ise hala tartışma konusudur. Fransızlar, İngilizler ve İtalyanlar futbolun ilk defa kendi ülkelerinde diğer ülkelere yayıldığını iddia etmektedir.
Ancak futbolun günümüzdeki haline en yakın hali, 17. yüzyılda İngiltere'de doğmuştur.
1855 yılında ilk kez bir İngiliz takımı yurt dışına çıkarak futbol oynamıştır.
Yurt dışına çıkan İngiliz takımları, diğer ülkelerde futbolun yayılmasına öncülük etmiş, Almanya'da oldukça ilgi görmüştür.
1900'lere kadar da ofsayt kuralları, korner vuruşu, penaltı, profesyonellik, kupa maçları, hakemlik, futbolcu transferleri gibi yenilikler yapılarak, profesyonel futbol bugünkü halini aldı.