Doğu'nun Paris'i Gaziantep Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ve kültürüyle ön plana çıkan Gaziantep hakkında bilmeniz gereken bilgileri sizin için derledik. Gaziantep'in tarihi, iklimi, coğrafyası, yaşayan etnik kökenler gibi tüm bilgileri sıraladık.
Doğu'nun Paris'i Gaziantep Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2,029 milyon nüfusuyla Türkiye'nin büyükşehirleri arasında yer alan Gaziantep, asırlar boyunca ticaretin, eğitimin ve kültürün merkezi olmuştur. Geçmişi Milat'tan önceye dayanan ve Anadolu'daki ilk yerleşik hayata geçişte önemli bir görev üstlenen Gaziantep, İpek Yolu'nun üzerinde yer almasından dolayı da her zaman ilgi gören bir yerdir. Bu kadar geniş bir kültüre sahip olduğundan dolayı da zengin mutfağıyla ilgi gören Gaziantep, UNESCO Yaratıcı Şehirler Listesi'ne adını yazdırmıştır.

Dünya'nın dört bir yanından hem tarihi yerleri hem de mutfağıyla ilgi gören Gaziantep hakkında bilmediklerinizi ve bilmeniz gereken bilgileri sizin için bu yazımızda ele aldık.

İşte Gaziantep hakkında bilinmesi gerekenler...

Gaziantep'in Kısaca Tarihi

Gaziantep Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Paleolitik Çağdan beri yerleşimin bulunduğu ve birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Gaziantep'in tarihi, çağlar öncesine kadar dayanıyor. Anadolu'nun ilk yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Ayıntap; taş, kalkolitik ve bakır dönemlerinde Dülük Köyü ve Karahöyük köyü arasında konumlanmış Gaziantep'in en eski kentidir. M.Ö. 1700'lü yıllarda Hititlerin hakimiyetinde olan Gaziantep, Dülük şehriyle Hititlerin dini merkezi haline gelmiştir.

M.Ö 700-546 yılları arasında sırasıyla Asur, Med ve Pers devletlerinin hakimiyeti altına giren Gaziantep, daha sonra M.S 636 yılına kadar Romalıların olmuştur. Bu tarihten sonra Bizans egemenliğine giren Gaziantep, Hz. Ömer döneminde İslamiyet'i yaymak için çıkılan sefer sayesinde 639 yılında Müslümanlığı kabul etmiştir.

1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Selçuklu İmparatorluğu'na bağlanarak bir Türk devleti haline gelen Gaziantep, 1270 yılında Moğolların istilasına uğrayarak yıkılmıştır. 1389 yılında Dulkadiroğulları, 1471 yılında ise Memlüklülerin eline geçen Gaziantep, 1516 yılında Osmanlı hakimiyeti altına girmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'na bağlanmasıyla birlikte 22 mahalle, 8 bin ev ve 100'e yakın camiye sahip olan Gaziantep, dönemin ticari merkezi haline gelmiştir.

1. Dünya Savaşı'ndan sonra Mondros Antlaşmasının imzalanmasıyla birlikte Osmanlı Devletinin parçalanmasına bağlı olarak Fransızların eline geçen Gaziantep, 1920 yılında halkın dayanışmasıyla üstün bir mücadele sağlamıştır. Şahin Bey'in 200 kişilik ordusuyla şehri Fransızlara bırakmak istemeyen Gaziantepliler, yoksulluk ve açlıktan dolayı daha fazla dayanamayarak 9 Şubat 1921 yılında teslim olmuşlardır. Tarihler 25 Aralık 1921 yılını gösterdiğinde imzalanan Ankara Antlaşması sayesinde Fransızlardan kurtulan Gaziantep, Mustafa Kemal Atatürk sayesinde ''Gazi'' unvanına layık görülmüştür. 1987 yılına gelindiğinde ise büyükşehir olan Gaziantep, geçmişten beri ticari ve kültürel yönüyle her zaman ilgi görmüştür.

Gaziantep'in İklimi

Gaziantep Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akdeniz ve kara ikliminin geçiş noktasında bulunan Gaziantep'te Akdeniz iklimi daha ağır basmaktadır. Yazları sıcak ve kurak geçiren Gaziantep, kışları ise soğuk ve yağışlı geçirmektedir. En fazla yağışı ilkbahar ve kış aylarında gören Gaziantep, yılda sadece 2 ayını karlı geçirir. %99'u tarıma elverişli topraklara sahip olan Gaziantep'in % 63’ü ekili alanken, % 22'si orman ve fundalık, % 14’ü çayır ve meralardan oluşmaktadır. Ülkemizin en önemli tarım ve gıda üretim merkezleri arasında yer alan Gaziantep'te pamuk, zeytin, mısır, Antep fıstığı, meyve ve sebze gibi daha birçok bitki yetiştirilebiliyor. Dağlık bölgelerinde köknar, sedir ormanları ve kısmen çam ağacına rastlanan Gaziantep, step ve yarı step bitki örtüsüne sahiptir.

Gaziantep'in Coğrafyası

Gaziantep Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Gaziantep, Fırat Nehri'nin batısında konumlanıyor. Suriye'ye sınırı bulunan Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay şehirlerine komşudur. 6887 km2 yüz ölçümüne sahip olan Gaziantep, denizden 850 metre yükseklikte yer alıyor. %49,52'si dağlık, %49,27'si ovalık alandan oluşan Gaziantep; İslahiye, Barak ve Tilbaşar ovalarına sahiptir. Sof dağlarının bulunduğu Gaziantep, Dülükbaba, Sam, Ganibaba ve Sarıkaya dağlarına da sahiptir. Şehrin en yüksek noktası, 1496 metre ile büyük Soft dağıdır.

Türkiye'nin En Büyük Hayvanat Bahçesi

Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesi, Gaziantep Hayvanat Bahçesi'dir. Bu hayvanat bahçesi, çeşitli hayvan türlerini barındırmasıyla ve ziyaretçilere geniş bir eğitim ve eğlence sunmasıyla bilinir. Avrupa'nın da sayılı büyük hayvanat bahçeleri arasında yer alır. Safari parkı, fok gösteri merkezi, zooloji ve doğa tarihi müzesi, tropikal kelebek merkezi ve şempanze adası gibi birçok özel alana sahiptir. Her yıl yüksek ziyaretçi sayısına ulaşan bu hayvanat bahçesi, ziyaretçilerine hem eğlenceli hem de öğretici bir deneyim sunar.

Gaziantep'in İlçeleri

Gaziantep Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kültürel geçmişi ve ticaretin merkezi olmasıyla ön plana çıkan Gaziantep'te toplam 9 ilçe yer almaktadır. Bunlar; Araban, Karkamış, Nizip, Nurdağı, Oğuzeli, Yavuzeli, İslahiye, Şehitkamil ve Şahinbey'dir. Gaziantep'in ilçeleri arasında merkezi ve büyüklük açısından ön plana çıkanlar ise Şehitkamil ve Şahinbey'dir.

Gaziantep'in İl Trafik Numarası ve Alan Kodu

Gaziantep Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gaziantep'in il trafik numarası yani plaka kodu 27'dir. Gaziantep'te bulunan sabit hatların aranabilmesi için ihtiyaç duyulan alan kodu ise 0342'dir.

Gaziantep'e Nasıl Gidilir?

Gaziantep özellikleri nelerdir?

Akdeniz ve Güneydoğu bölgesi arasında bulunan Gaziantep, Suriye sınırında yer almaktadır. Sof dağlarının bulunduğu Gaziantep'te, Dülükbaba, Sam, Ganibaba ve Sarıkaya dağları da yer almaktadır. Denizden 850 metre yükseklikte yer alan Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay'a komşudur.

Gaziantep neyi ile meşhur?

Gaziantep'in meşhur lezzetleri arasında; Beyran Çorbası, Yuvalama, Simit Kebabı, Antep Lahmacun, İçli Köfte, Firik Pilavı, Fıstıklı Kebap, Soğan Dolması, Şiveydiz, Baklava, Ali Nazik Kebabı, Ayva Kebabı, Nohut Dürüm, Katmer, Şıhıl Mahşi, Cacıklı Arap Köftesi, Tennuri Çorbası, Lebeniye Çorbası, Loğlazlı Aş, Kahke, Batma Kaymak, Patlıcan Kebabı, Antep Usulü Ekşili Köfte, Pirpirim Aşı , Antep Fıstıklı Şekerli Börek, Menengiç Kahvesi ve Cartlak Kebabı yer alıyor.

Antep'te ne hediye alınır?

Gaziantep'te sevdiklerinize alacağınız hediyelikler arasında; yemeni, bakır işleri, karpuz çekirdeği, Antep sabunu, sırmalı hamis, menengiç kahvesi, baklava, kahke ve sedef işleri Antep'te alınabilecek meşhur hediyeliklerdir.

Gaziantep hangi ırktan?

Azınlık olarak Arap ve Kürt nüfusunun yer aldığı Gaziantep'te çoğunlukta Türk ırkı yaşamaktadır.

Gaziantep'te en çok ne yetişir?

Gaziantep'te en çok yetişen ürünler; buğday, arpa, mercimek, karpuz, turp, patlıcan, biber, üzüm, pamuk, sarımsak ve Antep fıstığıdır.

 Takım Lideri
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.