Gebelik Haftası Hesaplama ve Gebelik Belirtileri
Gebelik hesaplama cetveli ile anne adayları ay ay gebeliklerini ve bunun yanı sıra bebeğin gelişimini takip edebiliyor. Hafta hafta gebelik hesaplama takvimi ile anne adayları, bedenlerinde olduğu kadar ruhlarında gerçekleşen değişimleri de anlamlandırabilecek.
Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?
Aşağıdaki otomatik gebelik haftası hesaplama sayacından son adet - regl başlangıç tarihi bilgisinden yola çıkarak hamileliğinizde kaçıncı haftada olduğunuzu hesaplayabilirsiniz. Bu hesaplama adet yani regl gününüze göre hesaplandığı için yanıltıcı olma ihtimali vardır. (Son regl tarihinizin ilk günü bu takvime göre gebeliğinizin de ilk günü olarak kabul edilir.)
Kesin sonuçlar için doktorunuzla görüşüp ultrason ölçümü sayesinde bilgi alabilirsiniz.
Kaç aylık hamile olduğunuzu, gebeliğinizde kaçıncı haftada olduğunuzu bu sayaç ile öğrenebilmeniz mümkündür. Gebelikte önemli olan ay hesabı değil hafta hesabıdır. 1 ay 4 hafta 3 gün sürdüğü için ay hesabından ziyade hafta hesabı yapmak daha doğru olacaktır.
Gebelikte Kaçıncı Ay'dayım?
Bu sorunuzun cevabı yine kaç haftalık hamile olduğunuz ile alakalıdır. Aşağıdaki maddelerde gebeliğinizin kaçıncı haftasındaysanız bu bilgi ışığında kaç aylık hamile olduğunuzun bilgileri yer alıyor;
- 4 ve 5 haftalık hamile olan anne adayları 1 aylık hamiledir.
- 8 ve 9 haftalık hamile olan anne adayları için ise gebeliklerinde 2. ayı bitmiştir.
- 12 ve 13 haftalık hamile olan anne adaylarında 3. ay bitmiştir.
- 16 ve 17 haftalık hamile olan anne adaylarının 4. ayı bitmiştir.
- 20 ve 21 haftalık hamile olan anne adaylarının 5. ayı bitmiştir.
- 24 ve 25 haftalık hamile olan anne adaylarının 6. ayı bitmiştir.
- 28 ve 29 haftalık hamile olan anne adaylarının 7. ayı bitmiştir.
- 32 ve 33 haftalık hamile olan anne adaylarının 8. ayı bitmiştir.
- 36. hafta bittiğinde ise 9 ay sonra ermiş ve hamilelikte son aya girilmiştir.
- 40. hafta bittiğinde ise 9 ay 10 gün olarak adlandırılan süre dolar ve 280 gün tamamlanmış olur.
Doğumların birçoğu 38-40. haftalarda gerçekleşir. Günü geçen doğumlar ise 41. haftada gerçekleşir. Bunlar hesaplanırken de son adetinizin başladığı ilk gün baz alınarak hesap yapılır.
Negele Yöntemi ile Hamilelik Haftası Nasıl Hesaplanır?
Anne adayının doğum yaparak mis kokulu bebeğine kavuşacağı gün, “negele yöntemi” adlı bir sistem ile hesaplanır. Hesaplama ise şu şekilde: Son adet tarihinin ilk gününe bakın. Bu güne 7 gün ekleyin. Sonra 3 ay geriye gidin. Daha sonra bir yıl ekleyin.
Örnek verecek olursak; gebenin son adet tarihinin ilk günü 20 Ekim 2014 olsun. İlk işlemi yaptığınızda 27 Ekim 2014 tarihi elde edilir. İkinci yaptığınızda ise (yani 3 ay geriye gidildiği zaman) Temmuz ayına dönülür. Geldik son işleme, 2014’e bir yıl eklendiğinde bebeğin tahmini doğum tarihine ulaşılır. O da 27 Temmuz 2015’tir.
Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Hamileliğin en önemli belirtisi olarak adet gecikmesi düşünülse de bazı erken belirtiler ile adet gecikmesinden önce bile hamile olduğunuzu anlayabilirsiniz. Ancak bu belirtilerin kişiden kişiye değiştiğini unutmamakta fayda var.
1. Yorgunluk
Hamileler daha çok yorulur çünkü vücut hem bebeğe hem de anne adayına yetmeye çalışır. Bunun için de metabolizma hızlanır. Bu da daha yorgun hissetmek demek.
2. Göğüste Büyüme ve Hassasiyet
Hormon değişiklikleri sebebiyle bu belirti ortaya çıkar. Hafif ağrı da görülebilir.
3. Mide Bulantısı ve Kusma
Yine hormonlardaki değişikliklere bağlı olarak özellikle sabah saatlerinde oluşan mide bulantısı anne adayının yaşayacağı en önemli hamilelik belirtilerinden birisidir.
4. İştahın Açılması veya Bazı Yiyeceklerden Tiksinme
Halk arasına aşermek olarak bilinen bu durumu çok da anlatmaya gerek yok :) Ancak önceden sevilen yemekler hamilelikte tiksinme yaratabilir de.
5. Sık İdrara Çıkma
Bazı anne adaylarında kabızlık da belirtilerden biri olabilir.
6. Baş Dönmesi
Hamilelik sebebiyle kan damarlarınız genişler. Tansiyonunuz da buna bağlı olarak düşebilir. Bu yüzden baş dönmesi en sık görülen belirtilerden biridir.
7. Ruh Halinde Oluşan Değişiklikler
Hamilelik dendiğinde akla ilk gelen şeylerden biri de, ruh halindeki ani değişikliklerdir. Bir an gülen anne adayı hemen ardından ağlayabilir. Eskiye göre daha çabuk sinirlenebilir. Hepsi o hormonların suçu!
8. Hafif Kanama
Bazı kadınlarda hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak çok hafif vajinal kanama yaşanabilir. Döllenmeden yaklaşık 10-14 gün sonra oluşan ve kısa süren bu kanama implantasyon (yerleşme) kanaması olarak bilinir ve döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesiyle meydana gelir. Genelde adet dönemine denk geldiği için adet kanamasıyla karıştırılabilse de adet dönemi kanamasına göre çok daha hafiftir.