Gebelikte Kordon Dolanması Nedir ve Boyuna Nasıl Dolanır?
Halk arasında göbek bağı olarak bilinen kordon, bebekle annenin arasındaki besin ve oksijen gibi alışverişleri yapan uzantıdır. Dolanması durumunda oldukça ciddi sonuçlara neden olabilen kordon hakkında bilinmesi gerekenleri derledik. İçeriğimizde kordon dolanması nedir, neden olur, belirtileri ve tedavisi nelerdir gibi soruların cevabını vereceğiz.
İşte kordon dolanması hakkında bilinmesi gerekenler...
Kordon ve Kordon Dolanması Nedir?
Kordon bebeği besleyen, bebeğe giden oksijeni taşıyan, bir ucunda plasenta bir ucunda da bebeğin göbeği bulunan ve bebek için hayati önem taşıyan bir uzantıdır. Kordon dolanması ise çoğunlukla insanları korkutan bir durumdur. Rahimde alan darlığı yüzünden göbek kordonu bebeğin boynuna dolanabilir. Bu duruma da kordon dolanması denir.
Göbek Kordonunun İşlevi Nelerdir?
Göbek kordonu bebek için olmazsa olmazdır. Birçok göreve sahip olan ve bebeğin temel işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olan göbek bağında problem yaşanması durumunda oldukça ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden düzenli olarak ultrason muayenelerine gitmelisiniz.
Göbek bağının işlevleri bebek ve plesenta arasındaki damarları koruması, bebeğe oksijen iletilmesini sağlaması ve bebeğin besin ihtiyacını karşılamasıdır. Dolayısıyla göbek bağının bebeğin hayatta kalmasını sağladığını belirtelim.
Gebelikte Kordon Dolanması Nasıl Olur?
Kordon boyu normal de 55 ile 75 cm arasında değişir. Kordon dolanması yaşayan bebeklerin, kordonlarının olması gerekenden çok daha uzun olduğu ortaya çıkmıştır. Kordon dolanması normal doğumlarda %25 oranında görülmektedir. Kordon bebeğin boynuna bir defa dolanabildiği gibi 3-4 defa daha dolanabilir. Kordon sadece boyuna dolanmaz, bebeğin el ve ayaklarına da dolanabilir.
Kordon Dolanması Ne Sıklıkta Olur?
Kordon dolanması sıklıkla yaşanıyor diyebiliriz. Kordon doğum anında bebeklerin %25'inde görülebiliyor. Yapılan araştırmalara göre kordon dolanmasının en çok ikiz ve erkek bebeklerde görüldüğü ortaya çıkmıştır. Bir de kordon dolanmasının yaşandığı bebeklerin plasentasının rahim duvarına çok yakın olduğu tespit edilmiştir.
Kordon Dolanmasından Sonra Neler Olur?
Kordon dolanması yaşayan bir bebeğin, kalp ritimleri bozulur ve yavaşlamaya başlar. Annenin doğum sancıları başladığı sırada bu gibi durumları tespit edebilmek için Nst denilen kalp atışlarını kontrol eden cihaz takılır.
Bu cihaz sayesinde bebek ve annenin kalp atışları izlenir. Kordon dolanması doğum pozisyonunun değiştirilmesine rağmen düzelmiyorsa bebek sezaryenle dünyaya gelmek zorundadır. Çünkü kordon dolanması söz konusu olduğunda normal doğumdan bahsedilemez.
Kordon Dolanması Neden Olur?
Kordon dolanması bebeğin rahim içerisindeki hareketleri nedeniyle oluşmaktadır. Bebek rahim içindeki hareketleri esnasında boynuna, koluna, bacağına ya da vücudunun diğer bölgelerine kordonu dolayabilmektedir.
Kordon dolanmasının anneyle alakalı bir sebebi yoktur. Kordon dolanmasının net bir nedeni olmasa da kordonun fazla uzun olması ve bebeğin içeride alanının dar olması kordon dolanmasına yol açabilecek nedenler olarak sayılabilir.
Kordon Dolanması Belirtileri Nelerdir?
Kordon dolanması çoğu zaman doğum sancılarının başladığı zamanlarda veya gebeliğin son dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Hamileliğin son haftalarında sıklaşan doktor ziyaretleri esnasında yapılan ultrason muayenelerinde kordon dolanması tespit edilir.
Kordon dolanmasının en büyük belirtisi bebeğin kalp atışlarının zayıflamasıdır. Yapılan ultrason muayeneleri sonucunda tespit edilen kordon dolanması, bazı durumlarda doğum sırasında da kendisini göstermektedir.
Kordon Dolanmasının Ne Gibi Zararları Vardır?
Bazı uzmanlara göre kordon dolanmasının bebeklere bir zararı olmaz. Bazı uzmanlara göre ise doğum sırasında bu durum oldukça risklidir. Yine de doktorların çoğunluğu ailelerin endişelendiği kadar kordon dolanmasının büyük tehlikeler oluşturmayacağı görüşündedir.
Anne adayları özellikle hamileliklerinin son haftalarına doğru bebeklerinin hareketlerini kontrol etmelidirler. Bebek hareketsizce uzun süre durursa, hemen doktorlarına görünmeleri gerekir. Kordon dolanması ihtimaline karşı yine de tedbirli olmakta yarar vardır.
Kordon Dolanması Bebek Ölümlerine Yol Açar mı?
Kordon dolanması bebeklerde çok sıklıkla görülür. Bebeklerin çoğu boyunlarına bir defa kordon dolanmış halde doğarlar. Burada önemli olan kordonun uzunluğudur. Bazı bebeklerin kordonu olması gerekenden uzundur. Kordon olması gerekenden uzun ise bebeğin boynuna dolanma riski de o kadar fazladır.
Kordon dolanması erken tespit edildiği zaman bir sorun teşkil etmez. Bebek ölümlerine yol açmaz. Yani kordon dolanması bebek için çoğu zaman risk oluşturmaz. Sadece kordon dolanması doğum şeklini etkileyebilir. Kordon dolanması olan bebek sezaryenle dünyaya gelir.
Anne karnında kordon dolanması neden olur?
Anne karnında kordon dolanması bebeğin içeride hareket etmesi sebebiyle oluşmaktadır. Bebek hareketi sırasında kordona dolanabilmektedir. Bu da oldukça olumsuz durumlara sebebiyet verebilmektedir.
Kordon dolanması düzelir mi?
Anne ile bebeğin arasındaki bağ olan kordon, bebeğin hareketleri sırasında boynuna, vücuduna, bacağına ya da koluna dolanabilir. Rahmin içerisindeki sıvı ve göbek bağının kaygan olması sayesinde bebek çoğu zaman kendiliğinden düzelmektedir.
Kordon dolanmasında ne yapılır?
Kordon dolanmasında NST cihazı kullanılır. Bu cihaz bebeğin kalp atışlarını ve rahimdeki kasılmaları gözlemlememize yardımcı olur. Bu sayede bebeğin kaybı gibi durumlar önlenir.
Kordon dolanması nasıl önlenir?
Kordon dolanması önlenebilecek bir durum değildir. Bu tarz durumlarda tek yapılabilen şey kordon dolanmasını düzelterek doğumu gerçekleştirmek ya da doğumu sezaryen şeklinde gerçekleştirmektir.
Kordon dolanması normal doğuma engel mi?
Kordon dolanması hamile kişinin pozisyonunun değiştirilmesine rağmen düzelmiyorsa bu durumda normal doğum yapılamamaktadır. Doktor bundan dolayı sezaryen doğuma yönelebilir.
Bebeğin kordonu kaçıncı haftada oluşur?
5. haftada umblikal halka adı verilen oluşum içinde iki atardamar ve bir toplardamar bulunur. Bebeğin sindirim sistemi ilk olarak gövde dışında gelişmeye başlar. 12.-13. hafta civarlarında ise göbek bağı içinden karın içine geçer. Daha sonra karın duvarı kapanmaktadır.
Çocuğun kordonu nereye bağlı?
Kordon annenin kalp damar sistemine değil plesentaya bağlıdır. Plesenta anne ile bebeğin kanının birbirine karışmadan besin gibi maddelerin transferini sağlamaktadır.