Gecekondulaşma Oluşumu ve Büyümesi

İstanbulda büyük sorun haline gelen gecekondulaşma nedir, hangi sebeplerle oluşmakta ve büyümektedir. Gecekondulaşmaya karşı ne yapılmalı?
Gecekondulaşma Oluşumu ve Büyümesi

Gecekondulaşma Sorunu

Gecekondulaşmanın oluşumunda etmenler vardır. En başta işsizlik. "İstanbul'un  taşı toprağı altındır." düşüncesiyle yola çıkanlar, kız kaçırma olayları, siyasi sebepler, kaynak yetersizliği...gibi

gecekondu.jpg

Göç fazlalığı sebebi ile hızla büyüyen şehirlerde aşırı büyüme bağlı mevcut konutlar, altyapı hizmetleri, sağlık,sosyal ve çevre koşulları üzerinde sorunlar yaratır. Bu nedenledir ki, Türkiye gibi endüstriyel gelişimini tamamlamamış ülkelerin çoğu yerinde, nüfusun yarısına yakın bir kısmı gecekondu alanlarında,gecekondu yerlerinde yaşamını sürdürmektedir.

Düzgün konutlaşamamanın en büyük nedeni, ülkelerin kırsal yerleşim alanlarından kontrol edilemeyecek kadar göçlerin büyükşehirlere aktarılmasıdır.gecekondu-yol.jpg

Şehirlerde yaşamda ve uyumda zorluk çeken bu insanlar, planlı ve kentleşmiş mekanların dışında sınırlı koşullarda yaşamaktadır. Yerleştikleri bölgelere ise geldikleri yerin yaşam tarzını getirmektedirler. Kırsal alanda yaşadıkları gibi kümes hayvancılığı yapanlar da vardır, camdan cama ip sarkıtarak çamaşırlarını kurutanlar da. Şehir yaşamına maddi ve manevi dahil olmakta zorlanan gecekondu sakinleri, yaşamına kırsal alandaki gibi devam etmektedirler.

 Yoğun göç alan kentlerin hızla büyümesi, barınmaya olan ihtiyacı arttırmaktadır. Konut isteği fazla, konutlar az olunca, fiyatlarda ona göre değişim gösteriyor. Gecekondular; kentsel imara açılmamış, alt yapısı gerçekleştirilmemiş, boş bir alana tek gecede kurulan tek göz odada oluşan barınma yerleridir.. Genellikle bu tür konutların yapımında emeği geçenler, daha önce büyükşehirlere yerleşen hemşehriler yada akrabalardır.Onların vasıtasıyla büyükşehirlere gelen insanlar da farklı bölgeye yerleşmek yerine bu konuda deneyimli olan tanıdığının yaptığını yaparak gecekondu yapar ve yaşamaya başlarlar. Daha sonra ailesini getirir ve yaşamlarına kaldığı yerden devam ederler.

gecekondu-yapilis.jpg

 Gecekondulaşma 80 öncesinde tamamen barınma amaçlı, hayat sürdürme amaçlı iken; 80 sonrasında ise kar etme amaçlı hale gelmiştir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.