İnsanlığın en değerli takılarından olan altın, endüsride kullanılan en değerli maddelerden biridir. Toplu para elimize geçtiği zaman, altına yatırım yapmak çok güzel fikirdir ama "acaba aldığım altın gerçek mi?" sorusu aklınıza gelebilir. İşte gerçek altın olup olmadığını anlamanın en kolay yöntemleri...
Satın aldığınız altınların, ilk olarak damga ve işaretlerini incelemelisiniz.Üreticinin damgasını ve karatını, bir büyüteç ile bakarak görebilirsiniz. Çeyrek, yarım ve tam altında, TV yazısı ve Atatürk resmi bulunmalıdır. Kolye ve bileziklerde iste altının kaç ayar olduğu bilgisi verilen damgalar bulunmalıdır.
Senelerce filmlerde gördüğümüz altın ısırma işlemi, gerçek ve sağlam bir uygulamadır. Altını dişlerinizin arasına alın ve hafifçe baskı uygulayın. Dişlerinizin izinin geçtiğini göreceksiniz. Saf altın ve yüksek altın oranına sahip olan takılarda karşımıza çıkacaktır.
Gerçek altın olup olmadığını anlamanın bir yolu da mıknatıs testidir. Ufak bir mıknatısı altına tutun. Eğer mıknatıs çekiyorsa altın sahtedir. Sebebi ise altının manyetik madde olmamasıdır.
Yoğunluk testi yaparak da gerçek ve sahte altını ayırt edebilirsiniz. Kütlesini bulmakla işe başlayın ve hassas bir tartıdan yardım alın. Hacim için, su dolu bir kap alın ve içerisine altını koyun. Kaba atıldıktan sonra seviyenin nereye geldiğine bakın ve kütle oranını hacime bölün, elde edilen sonuç, 19.3 g/ml değerlerinde ise altın gerçektir.
Gerçek altını anlamanın bir yolu da seramik tabak testini uygulamaktır. Altın takıyı beyaz seramik tabağa sürünce, siyah çizgi oluyorsa sahtedir.
Ses testi de işe yarayanlardan biridir. Metal bir cisme vuruluğu zaman tok ses çıkarıyor ise gerçek, ince ses çıkarıyorsa sahte altındır.
Oksitlenme testi de altın gerçekliği konusunda bilgi vermektedir. Altın takınız, toz ve nemden dolayı etkileniyorsa, saf olmadığını anlayabilirsiniz.
Kuyumcuların kullandığı yöntemlerden biri de, mikenk taşına altının sürülmesidir. Mihenk taşına altın sürülerek çizgi oluşur ve bu çizginin üzerine asit damlatılır. Damlatılan asit, mihenk taşındaki çizgiyi geçiriyor ise altın gerçek değildir veya ayarı düşüktür.
Evde uygulayabileceğiniz en iyi yöntemlerden biri, çelik bir kaba konulan altının üzerine damlatılan 1 damla niktik asittir. Karışımda, yeşil renkli reaksiyon oluştuğunda, takınızın kaplama olduğunu anlayabilirsiniz. Gerçek altın asla ve asla reaksiyona girmez.