Grip; İnfluenza virüstelerinden meydana gelen üst solunum yolu hastalığıdır. A, B ve C olmak üzere İnfluenza virüsleri üç gruba ayrılır ve genelde insanlarda İnfluenza C virüsleri, hastalığa sebep olur.
Üşüme, titreme ve yüksek ateş gribin ilk belirtileridir. Bunu yanında baş ağrısı, vücut ve kas ağrıları, kusma, boğazda ağrı ve yanmai karın ağrısı gibi belirtileri de görülmektedir.
Her zaman burnu akan kişiler grip değildir. Nezle olarak bilinen bir hastalıkta olabilir ve nezlede yüksek ateş olmaz. Vücut ağrıları, baş ağrıları ve halsizlik baş belirtilerdir.
Geçen yıllarda kuş gribi ve domuz gribi salgınlarından dolayı yaşlaşık 19.000 insan yaşamını kaybetti. Her sene grip sebebinden dolayı 1.000.000 kişi öldüğü görülmektedir. Genellikle 6 aydan küçük ve 65 yaşın üzerindeki insanlar hayatını kaybetmektedir.
Hastalar, öksürükten dolayı grip virüslerini ortama saçabilirler. Bu damlacıklar hastanın 1.5 metre uzağına ulaşır ve temas ettiği eşyalara dokunan insanlar bile bu virüsü alabilirler.
Grip olan kişinin ateşinin düşürülmesi, bolca sıvı alması ve yatarak dinlenmesi gerekmektedir. İlaçlar, meyve suları, bitkisel çaylar, yoğurt, ayran, çorba gibi gıdaları alması en iyi yoldur. Mutlaka istirahat etmesi gerekmektedir.
Hasta olan kişi, 6 aydan küçük bir bebekse veya ileri yaşlarda olan biriyse hemen doktora gitmesi gerekir. Hastalarda kusma çok görülüyorsa tıbbi destek almalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü aracılıyla, üç tane grip virüsü aşısı belirler ve üreticilere iletirler. Her yıl üç virüse karşı aşı üretilir.
Grip aşısı kışa girmeden önce, sonbaharın ilk haftalarında yapılması etkili olmaktadır. Ülkemizde eylül ayından sonra yaptırmak en uygun zamandır.
Aşı olmak, gripten korunmak için yeterli değildir. Hasta bakımı yapan kişiler ve sağlık personelleri maskeler kullanarak gripten korunabilirsiniz.