Güney Kore Hakkında Kimsenin Bilmediği Şaşırtıcı Bilgiler

2. Dünya Savaşı'ndan sonra Kuzey ve Güney olarak ikiye bölünen Kore gerek demografik yapısı gerek ekonomik yapısı itibariyle ilginç bir ülkedir. Bu içeriğimizde ise Güney Kore'ye dair bilmeniz gereken ilginç bilgilere yer verdik.
Güney Kore Hakkında Kimsenin Bilmediği Şaşırtıcı Bilgiler

Güney Kore Hakkında Bilmeniz Gereken İlginç Bilgiler

2.Dünya Savaşı’nın ardından Sovyetler Birliği ve ABD’nin askeri güçlerinin işgalinden kurtuluşundan sonra, Kuzey Kore ve Güney Kore ikiye bölünmüştü. 1948 yılında Güney Kore ikinci bir demokrasi ülkesi olarak kurulmuştur. Gelişmiş ülke statüsünde yer alan ülkede yaşam standartları da oldukça yüksek seviyededir. Bu içeriğimizde 50'li yıllarda açlıkla pençeleşen ama günümüzde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olan istikrar abidesi Güney Kore'yi ele alacağız. Güney Kore hakkında bilmeniz gereken ilginç bilgileri derlediğimiz bu içeriğimizde ilginizi çekecek çok şaşırtıcı bilgilere yer veriyoruz. 

guney-korenin-geleneksel-bayrami.jpg

Güney Kore Gezilecek Yerler


Güney Kore Bayrağı Oldukça Yüklü Anlam Taşımaktadır

Ortada yer alan “YİN” ve “YANG” birbirine zıt olan ama kusursuz bir uyum ve denge oluşturan evrensel güçlerin simgesidir. Üstteki kırmızı bölüm “YANG”ı, alttaki mavi bölüm “YİN”i simgeler. Bayrağın dört köşesinde bulunan çizgiler yine zıtlık ve uyumu anlatır. Sol üst köşedeki üç kesiksiz çizgi cennet ve gökyüzünü, sağ üst köşedeki iki kesikli çizgi arasındaki kesiksiz çizgi suyu, sol alt köşedeki iki kesiksiz çizgi arasındaki kesikli çizgi ateşi, sağ alt köşedeki kesikli çizgiler ise yeryüzünü temsil eder. Bayrağın beyaz fonu, Kore halkının saflığını ve barışsever kişiliğini anlatır. Bayrak bir bütün halinde, Kore halkının evrenle uyum içinde yaşama idealini simgeler. 

guney-kore-bayragi.jpg

Seul Gezilecek Yerler


Yüzölçümüne Oranla Kalabalık Bir Ülkedir

Hızlı nüfus artışı bir zamanlar ciddi bir sosyal problem olmasına rağmen, başarılı aile planlaması kampanyaları ile doğum  oranı düşürülmüştür. Güney Kore yüzölçümüne kıyasla kalabalık bir ülkedir. Başkenti Seul olan Güney Kore'nin nüfusu 51.5 milyona ulaşmış durumdadır ve bunun önlenmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. 

guney-kore-nufusu.jpg


Kuzey - Güney Ayrımı Yapılmaz

Güney Kore'nin resmi adı Kore Cumhuriyeti’dir. Yani Kuzey Kore-Güney Kore ayrımı yapmazlar. İki taraf da kendilerini Kore Yarımadası'nın hakimi olarak kabul eder. Güney Kore’de yaşayan Koreliler ile Kuzey Kore’de yaşayan Koreliler arasında hiçbir anlaşmazlık durumu söz konusu değildir. Aralarında yaşam tarzı farklılıkları bulunsa da iki tarafında artı ve eksileri iki toplumu birbirine eşit kılmaktadır ve bunun farkında bir yaşam sürdürülmektedir. 

kuzey---guney-ayrimi-yapilmaz.jpg


Dünya'nın En Homojen Yapıya Sahip Ülkesidir

Dünyada etnik ve dil açısından en fazla homojen yapıya sahip ülke Güney Kore'dir. Yani nüfusunun çok azını azınlıklar oluşturur. 

dunyanin-en-homojen-yapiya-sahip-ulkesidir.jpg


Çinliler Her Yerde!

Ülke, 1990'lı yıllarda atağa geçen ekonomisinin etkisiyle göç almaya başlamıştır. Ülkedeki en büyük etnik azınlığı 1  milyon nüfusla Çinliler oluşturuyor. Güney Kore, son yıllarda A.B.D., Japonya, Kanada, Birleşik Krallık, Fransa, Avustralya ve Rusya gibi ülkelerden de göç almaya başlamıştır. 

cinliler-her-yerde!.jpg


Türkler Korece’yi Çok Kolay Öğrenebilir

Korece, Türkçe gibi sondan eklemeli dil olduğundan biz Türkler için dil bilgisi olayını anlamak kolaydır fakat telaffuz etmek çok zordur. Tonlamalar üzerine kurulu dil olduğundan dolayı aynı cümleyi tonlayıp daha farklı anlamlar çıkarabilirsiniz. 

turkler-korece’yi-cok-kolay-ogrenebilir.jpg


Bizimle Akraba Olduklarını İddia Ediyorlar!

Kore tarihi M.Ö. 2333 yılında başlamaktadır. Koreliler, Türklerle Göktürklerden beridir akraba olduklarını iddia ederler. Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Lee Sang Kyu yaptığı açıklamada; Kore ile Türkiye arasındaki kültürel benzerliklere yakından tanık olduğunu dile getirdi. Lee, Türkçe'yi konuşamadığını ancak konuşulanları anlayabildiğini ifade etti. Korece ve Türkçe arasında çok sayıda ortak özelliklerin bulunduğunu belirten Lee, Çince'den Korece'ye, Farsça ve Arapça'dan da Türkçe'ye çok sayıda kelime geçtiği için zamanla iki dil arasında ciddi farlılıklar oluştuğunu vurguladı. İki dilinde Ural-Altay dil grubuna bağlı olduğunu ifade eden Lee, "Cümle yapıları, özneler ve yüklemler aynı" dedi. 

bizimle-akraba-olduklarini-iddia-ediyorlar.jpg


Çok Sayıda Vatandaşlarını İnfaz Etmişlerdir

Kore, II. Dünya Savaşı'nın ardından Sovyetler Birliği'nin kuzeyi, ABD'nin güneyi işgal etmesiyle, Kuzey ve Güney'e bölündü. Güney Kore ikinci bir demokrasi olarak 1948 yılında kuruldu. 1950'li yıllarda Güney Kore'de dönemin hükümeti pek çok sivil vatandaşını "Komünizmden Arınma Kampları"na almış, bunlardan 4.900 kadarını infaz etmiştir.

komunizmden-arinma-kamplari.jpg


Burası Dünya’nın En Sıkı Korunan Sınırı!

1950 yılında Kuzey Kore, Güney Kore'yi işgal etmiş fakat savaşa Çin ve ABD'nin de dahil olmasıyla iki kardeşin düşmanlığı iyice pekişmiştir. Kuzey Kore ile Güney Kore sınırı iki ülke için de askerden arındırılmış, tarafsız bölge olarak kabul edilir. Kore Yarımadası'nı ikiye bölen sınır 250 km uzunlukta ve 4 km genişliktedir. Kore Tarafsız Bölgesi, Dünya'nın en sıkı korunan sınırlarından biri olup geçiş yalnızca özel bir izinle belli sınır noktaları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

guney-kore-kuzey-kore-siniri.jpg


Düşmanlık besledikleri ülke; Japonya!

Güney Korelilerin en az Kuzey Koreliler kadar kin ve düşmanlık beslediği başka bir ülke var: 1910 yılında Japonya Kore'yi ilhak etmiş ve Kore 35 yıl boyunca Japonya'nın egemenliği altında kalmıştır. Korelilerin Japon düşmanlığı, Japonların işledikleri savaş suçları nedeniyle iyice kemikleşmiştir. İşgal sırasında Korelilere Japon isimlerinin konulması zorunlu kılınmış, 100 binden fazla Koreli zorla Japon İmparatorluk Kara Kuvvetlerinde asker olarak görevlendirilmiştir. 2. Dünya Savaşı'nda Koreli kadınlar seks kölesi olarak kullanılmış, 2 milyondan fazla Koreli zorunlu çalışma için Japonya'ya götürülmüştür. Japonya, Kore'yi ilhak etmesinin 100. yıldönümünde Güney Kore'den özür dilemiştir.

japonya-006.jpg


Yıllık Gelirin % 2.5’i Askeri Harcamalara Gidiyor

Kore'nin tarih boyunca işgale uğraması ve Kuzey Kore ile halen devam askeri ve siyasi gerginlik yüzünden yıllık gelirinin yaklaşık  %2.5'unu askeri harcamalara ayırıyor. Bu da Türkiye'nin askeri harcamalara ayırdığı bütçenin iki katı anlamına geliyor.

askeri-harcama.jpg


Kuzey Kore Umurlarında Değil!

Güney Koreliler Kuzey'i neredeyse unutmuş durumdalar. Kuzey Kore'nin ekonomik olarak gelişemediğini ve olası bir birleşme durumunda sadece Güney Kore'nin sırtında kambur olacağını düşünüyorlar. Fakat Kuzey Kore olmadan da güçlü olamayacaklarının farkındalar. Çünkü Kuzey Kore zengin yeraltı kaynaklarına sahip Üstelik Güney Koreliler ülke topraklarının kendilerine yetmediğini düşünüyorlar.

kuzey-kore-001.jpg


Asya’nın En Eski Gözlemevi Burada!

7. yüzyılda inşa edilen Cheomseongdae Gözlemevi, Asya'nın ayakta kalan en eski gözlemevidir. Kraliçe Seon-deok hükümdarlığında (632-647) inşa edilmiş ve hava tahminlerinde bulunmak amacıyla yıldızları gözetlemek için kullanılmıştır. Bu taştan yapıt düz çizgilerin ve kıvrımların güzel bir kombinasyonudur. 9.17m yükseklikte olup zemin taşı her iki tarafta da 5.35m’dir.

cheomseongdae-gozlemevi.jpg


Yeşil Teknolojiye Önem Verirler

Kore Savaşı'ndan sonra enerji verimliliğini ve yeşil teknolojiyi artırmayı amaçlayan Güney Kore, 84 milyar dolarlık beş yıllık bir "Yeşil Büyüme Projesi" yürütmekle birlikte, bu sorunları dengelemek için ülke genelinde geniş alanlarda çam ormanları oluşturulmuştur. 

yesil-buyume-projesi.jpg


Çamurlarına Güveniyorlar!

Ülkenin batı sahilindeki Boryeong kasabası kozmetik bir ürün olarak değerlendirilen Germanyum, Bentonit ve mineraller bakımından hayli zengin bir çamura sahip G.Kore’de ve dünyada pek çok Sağlık Enstitüsü bu çamurun insan derisine faydalı olduğunu kabul etmiştir. 1996 yılından bu yana bu bölgeden edinilen çamurdan pek çok kozmetik ürün elde edilmiş. 1998 yılından itibaren insanların Boryeong'a ilgilerini çekmek için "Boryeong Çamur Festivali” düzenlenmeye başlanmış. Festival, Dacheon Plajı'nda gerçekleşiyor. Boryeong’dan kamyonlarla çamur bu plaja getiriliyor. Son yıllarda festivale dünyanın farklı yerlerinden katılımcıları buraya çekmek için ciddi tanıtım çalışmaları yapılıyor ve festivale milyonlarca insan akın ediyor.

boryeong-camur-festivali.jpg


Kızıl Başlı Japon Turnası Onlara Şans Getiriyor

Güney Koreliler Kızıl başlı Japon turnasının şans getirdiğine inanırlar. Kore’de iyi ve kötüyü sembolize eden iki kuş vardır.Kötülüğü sembolize eden kuş; karga, iyiliği sembolize eden kuş; saksağandır. 

kizil-basli-japon-turnasi.jpg


Beyzbol Güney Kore’de Çok Popüler

Tekvando Güney Kore'nin milli sporu olarak bilinmektedir ve öyledir de. Fakat bu ülkede inanılmaz bir beyzbol tutkusu da yaşanmaktadır. 70’lerde ülkesini diktatörlükle yöneten  Chun Doo Hwan, yapılan protestoları kanla bastırmış, işler çığrından çıkmaya başlayınca gençlerin enerjisini farklı alanlara yönlendirmek için beyzbol ligi kurulmuş. Beyzbol liginde ise oldukça ilginç takımlar var; Samsung Aslanları, Kia Kaplanları, LG İkizleri gibi. 

beyzbol-guney-kore.jpg


Dünya’nın 1 Numaralı Golfcüsü Güney Korelidir

Güney Kore golf sporunda da oldukça iyidir. Hatta dünyanın en iyi 50 bayan golfcüsünden 21'i Güney Korelidir. Üstelik dünyanın 1 numaralı bayan golfçüsü Lydia Ko Güney Kore asıllı Yeni Zelanda vatandaşıdır.

lydia-ko.jpg


2002 Dünya Kupasına Ev Sahipliği Yapmıştır

2002 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan Güney Kore Milli Takımı, yarı finale kadar yükselmiş, finale bir adım kala Almanya'ya mağlup olmuştur. Üçüncülük maçında Türk Milli Takımı ile karşılaşan Güney Kore, Türkiye'ye 3-2 mağlup olmuş ve dördüncülükle yetinmişti. Tabi Dünya Kupası'nın en çok konuşulan olayı bu değildi. Tüm dünya maç sonunda tüyleri diken diken eden sahnelere tanık olmuştu. Kıran kırana geçen maçın sonunda yaşanan bu görüntüler tüm dünyada büyük bir hayranlıkla izlenmişti. Birlik ve beraberliğin sadece ülke içinde değil, uluslararası alanda da şahane bir hadise olduğunu anlamış, insanlığın evrenselliğini sonuna kadar hissetmiştik.

2002-dunya-kupasi.jpg

Türkiye-Güney Kore maçı sonrasındaki hislerini maçın hakemi Collina kendi kitabında: ''Sporun kültüre yardımını arttırıcı bir reklam filmi çekmek için eğer bir görüntü seçmek zorunda olursam, Türkiye-Güney Kore maçı sonrasında Türk futbolcuların şeref turlarında, yenilmiş rakiplerini içlerine alıp, her ikisi için de bir başarı olarak tanınabilen Dünya Kupası'nda üçüncülüğe ulaşmayı kutlamalarını seçerim ve daha sonra ödül töreni için podyuma çıkışlarını Futbolculardan Tugay, Bülent, Abdullah gibi bazı futbolcuların çocuklarını yanlarına getirmeleri ve omuzlarına almaları gerçekten olağanüstü bir görüntüydü.

2002-dunya-kupasi-guney-kore.jpg

En sevimli kişiler olan çocuklarla yaşanan neşeyi herkesin gözü önünde orada paylaşanlar için biraz da kıskandırıcı olduğunu gizlemeyen güzel bir sahneydi.'' Diye bahsini geçirmiştir. 2014 Dünya Kupası'nda grubunu galibiyetsiz kapatan Güney Kore Milli Takımı, ülkelerine döndüklerinde havaalanında ilginç bir protestoyla karşılaştılar. Kalabalık arasından sıyrılan Güney Koreli bir futbolsever; kameraların karşısına geçen oyunculara şeker fırlattı. Güney Kore'de bu tavır; bir hakaret olarak algılanıyor.

2002-guney-kore.jpg


Güney Kore Bilgisayar Sporlarının Beşiğidir

Güney Kore'de devlet destekli turnuvalar yapıldığını biliyor muydunuz? Örneğin StarCraft turnuvaları o kadar ilgi topladı ki; oyuncular binlerce insanın tanışmak istediği gerçek yıldızlar haline geldiler. Sadece StarCraft turnuvaları yayınlayan en az iki TV kanalları vardır. Hatta bu turnuvalar için yasadışı bahis piyasası bile vardır.

starcraft-guney-kore.jpg

 

NeOldu.com / Bilgi

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum