Egzersizin ilk adımı yürüyüştür. Hamilelerin her hafta düzenli olarak yapmaları gereken ilk egzersiz yürümektir. Hamileler için orta egzersiz az az 30 dakika sürmelidir. Her gün yapılmasa bile haftada bir kaç gün mutlaka yapılmalıdır.
Egzersiz yaparken bol sıvı almaya özen gösterin. Özellikle yazın ve güneşim dik açıyla geldiği saatlerde güneşte egzersiz yapmamaya, güneşe maruz kalmamaya dikkat etmelisiniz. Konuşamayacak kadar nefes nefese kalmamalısınız eğer öyle bir durumdaysanız egzersizinizi hemen yavaşlatmalısınız.
Ayakları paralel açma egzersizini uygulayabilirsiniz. Bu egzersiz için bir sandalye arkasında tutunup, bacaklarınızı 45 derece olarak kırın. Belinizi düz tutarak oturur duruma gelin. Sonra en başa dönmek için bacaklarınızı düzeltin. Bu hareketi günde 10 kez tekrarlayabilirsiniz. Hareket dengenizi daha iyi sağlamanızı sağlayacak ve poponuzla, bacaklarınızı çalıştıracaktır.
Yine bacaklarınızı çalıştırmak için, yere yan şekilde yatın. Belinizin boşta kalan kısmına yastık koyun. Elinizi de başınızın altına koyarak bacağınızı açıp kapatın. Günde 10 kez bu hareketi yapmanızda da sakınca yoktur. Bu egzersiz de bacaklarınızın iç kısımlarının güçlenmesini sağlayacaktır.
Bir başka egzersiz de kol ve sırtın çalışmasına yönelik. Bunun için ellerinizin ve dizlerinizin üzerine yatın. Dirseklerinizi de omuzlarınızın altına koyun. Sonra dizlerinizi yerden kaldırmaya çalışın. Vücut düz bir hal alınca nefesinizi tutun. Nefesinizi bırakarak en baştaki konumunuza dönün.
Omuzların ve pazılarınızın güçlü olmasını istiyorsanız ağırlık kaldırabilirsiniz. Bunun için, bir sandalyeye oturun. Her elinize aldığınız 5- 8 kiloluk ağırlığı tutun. Dirseklerinizi bükerek, omuzlarınıza kadar kollarınızı kaldırın. Bu hareketle kollarınız inanılmaz şekilde çalışacak ve güçlenecektir.
Omuz bölgenizi çalıştırmak istiyorsanız, bir sandalye ve koltuktan yardım alın. Bunun için koltuğa sağ dizinizi koyun. Öbür ayağınızı da yere basın. Sağ elinizi de sandalye üzerine koyup öne doğru eğilmeye başlayın. Diğer elinize de ağırlık alın ve omuz seviyesine kadar kaldırın. Bu egzersiz omuz bölgenizin çalışmasına ve güçlenmesine yarayacaktır.
Egzersiz yaparken vücudunuzu gözlemlemeniz çok önemlidir. Bazı tehlike oluşturabilecek durumlar olabilir. O zaman yapmanız gereken ise egzersize hemen son vermek olacaktır. Örneğin vajinal kanama gibi bir sorunla karşılaşırsanız hemen egzersiz yapmayı bırakmalısınız.
Egzersize son vermeniz gereken diğer tehlikeli durumlar;
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Göğüs ağrısı
- Nefes darlığı
- Rahim kasılmaları
- Vajinal kanama
Bu durumlar ile karşılaşıldığı an hemen doktorunuza gitmelisiniz.
Ayrıca egzersiz yapmak doğum sonrası oluşabilecek depresyonu önler, diyabet ve yüksek kan basıncı gibi sorunların da oluşmasını engeller. Bebeğinizin de kilosunun ortalama değerlerde olup, sağlıklı bir şekilde doğmasını sağlar.