Hamilelikte Çatı Ağrısı Nedir? Nedenleri ve Muayenesi
Hamilelikte Çatı Ağrısı
İnsanlar normal yaşamlarında karşılaşmadığı ve alışık olmadığı pek çok durumla hamilelik esnasında karşılaşır. Bunlardan bir tanesi de çatı ağrısıdır. Bu içeriğimizde hamilelikteki çatı ağrısı nedir, neden olur, geçmesi için neler yapılması gerekmektedir gibi soruların cevabını vereceğiz.
İşte hamilelikte çatı ağrısı hakkında bilgiler...
Hamilelikte Çatı Ağrısı Nedir?
Hamilelikte çatı ağrısı iki kasıkta görülen ve alt batın bölgesinde oluşan şiddetli bir ağrıdır. Gebenin duyduğu ağrı şekli genelde bir şeylerin birbirine sürtünmesi şeklinde hissedilir. Hamilelerde çatı ağrısı kalçanın arka kısımlarına kadar yayılır.
Normalde pelvis eklemleri hareketsizdir. Ancak gebelik hormonları eklem kıkırdağının yumuşamasına neden olur. Bu da pelvis kemiklerinin oynamasına hatta kırılmasına sebebiyet verebilir. Bu durumda oluşan ağrılara çatı ağrısı denilmektedir.
Gebelikte Çatı Ağrısı Neden Olur?
Çatı ağrısını sebep olan aşağıdaki faktörlerin anlaşılabilmesi için anne adayının yavaş hareket etmesi gerekir. Aksi halde sık sık çatı ağrısı yaşayabilir. Bazen şiddetlenen çatı ağrıları hamile kadının zor zamanlar geçirmesine neden olur.
Hamilelikte yaşanan çatı ağrısın nedenleri kişinin bacalarını açacağı bir hareket yapması, ağır bir şey kaldırması, yürümesi, merdiven kullanması ve ayağa kalkmasıdır. Bu hareketler çatı ağrısının yaşanmasına sebebiyet verebilir.
Hamilelerde Çatı Ağrısını Arttıran Etkenler
Hamilelik sürecinde çatı ağrısının artmasının birçok sebebi vardır. Bu sebepler arasında bebeğin kilolu olması, birden fazla doğum yapılmış olması, doğumun uzun sürede gerçekleşmesi, doğumda forseps uygulaması yapılması ve anne adayının önceden kalçasından ameliyat geçirmiş olması öne çıkmaktadır.
Yukarıda saymış olduğumuz faktörler yüzünden çatı ağrısının şiddeti daha da artabilir. Eğer siz de bu kişilerden biriyseniz bir an önce uzman bir doktora görünmenizi öneririz. Aksi takdirde bu ağrılar katlanılması zor durumlara sebebiyet verebilir.
Hamilelikte Çatı Ağrısı Nasıl Azaltılır?
Hamilelerdeki çatı ağrısını biraz olsun azaltmak için birkaç öneriyi uygulayabilirsiniz. Uzmanlar çatı ağrısının azaltılması için uyurken dizlerin arasına yastık konulmasını, bol bol istirahat edilmesini, ağrıyan bölgeye ılık kompres yapılmasını, belinizi destekleyecek kemerler kullanılmasını, ani hareketler yapılmamasını, mümkün olduğunca merdiven çıkılmamasını, kıyafetlerin oturarak giyilmesini ve gerekirse doktor kontrolünde ağrı kesici alınmasını öneriyor.
Yukarıda saymış olduğumuz önerileri uygulayarak çatı ağrısını azaltabilirsiniz. Yaşam tarzınızda yapacağınız bu değişiklikler hamileliğinizin daha rahat geçmesini sağlayacak ve konforunuzu en üst düzeye çıkartacaktır.
Hamilelikte Çatı Muayenesi Nedir?
Hamileliğin son aylarına doğru, doktorun anne adayının çatı kemiklerini incelemek için yaptığı muayenedir. Çatı muayenesinin halk arasında bir diğer adı da alttan muayenedir. Çatı muayenesinin amacı anne adayının çatı kemiklerinin normal doğum yapmaya uygun olup olmadığını kontrol etmektir. Sezaryenle doğum yapacağı kesin olan anne adaylarına ise çatı muayenesi yapılmaya gerek duyulmaz.
Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?
Çatı muayenesi doktorunuz tarafından jinekolojik muayene şeklinde yapılır. Doktor iki parmağıyla anne adayının çatı kemiğini kontrol eder. Çatının durumu ve bebeğin kilosunu da göz önüne alarak, doğumun normal mi yoksa sezaryen mi olacağına karar verir.
Çatı muayenesinin bir zararı var mıdır?
Çatı muayenesinin anneye de bebeğe de hiçbir zararı yoktur. Ağrılı bir işlem de değildir. 3-4 dakikada muayene biter. Muayeneden sonra annede herhangi bir kanama ve lekelenme görülmez.
Çatı muayenesi ne zaman yapılır?
Hamilelikte çatı muayenesi hamileliğin en erken 37. haftasında yapılır. Hamileliğin son haftasına doğru da yapılabilir.
Hamilelikte çatı ağrısı ne zaman kendini gösterir?
Hamilelikte çatı ağrısı gebeliğin 10. haftasından itibaren başlar. Özellikle gebelik ilerledikçe ve bebek büyüdükçe çatı ağrısı şiddetlenir.
Hamilelikte vajina kemik ağrısı neden olur?
Pelvis eklemleri genelde hareketsizdir. Hamilelik hormonları etkisinde kalan eklem kıkırdağı zamanla yumuşar. Bu yüzden de pelvis kemikleri yerinden oynamaya ve ayrılmaya başlar. Bu da vajina kemik ağrısına neden olur.
Pelvik ağrısı doğum belirtisi mi?
Henüz doğum vaktiniz gelmediyse ama pelvik ağrısı çekiyorsanız bu erken doğum belirtisi olabilir. Bunu fark etmeniz durumunda mutlaka bir doktorunuzla görüşmeniz gerekiyor.