Hamilelikte Kan Pıhtılaşması Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Yepyeni bir bireyi hayatımıza almamızın heyecanını yaşadığımız hamilelik dönemi, beraberinde birçok fiziksel sorunu da getirmektedir. Bu sorulardan birisi de kan pıhtılaşmasıdır. Tedavi edilmediğinde ciddi sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilecek bu rahatsızlık hakkında bilinmesi gerekenleri derledik. İçeriğimizde hamilelikte kan pıhtılaşması belirtileri nelerdir, testi ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.
İşte gebelikte kan pıhtılaşması hakkında bilinmesi gerekenler...
Hamilelikte Kan Pıhtılaşması Nedir?
Kan pıhtılaşması kan akışının önüne geçen hücrelerin vücudumuzda üretilmesi demektir. Bu hücrelerin adı trombosit'dir. Bu hücrelerin görevi aslında vücudumuzda bir yer kesildiğinde kanı durdurmaktır. Ancak bazı durumlarda görevini yerine getiremez ve pıhtılaşmaya neden olur.
Hamilelikte kan pıhtılaşması daha sık olur. Bunun nedeni ise doğumda çok fazla kan kaybedecek olmanızdır. Hamilelikte oluşan kan pıhtılaşması hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından ciddi problem oluşturabilir. Bu yüzden bazı önlemleri almanız şarttır.
Gebelikte Kan Pıhtılaşması Nasıl Olur?
Gebelikte hormonal dengenin bozulması sonucunda tramboza sebep olan hormonlar daha fazla salgılanabilir. Bu da kanın damarlar içerisinde pıhtılaşmasına ve akma özelliğini kaybetmesine sebebiyet verir. Hamilelikte kan pıhtılaşması bu şekilde olmaktadır.
Hamilelikte Kan Pıhtılaşmasının Nedenleri Nelerdir?
Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor ki hamilelikte pıhtılaşma problemi en çok ilk 3 ay içerisinde gerçekleşmektedir. Bunun nedeni ise hormonal dengelerin bir anda bozulmaya başlamasıdır. Hormonal denge bozulduğu zaman tromboz adı verilen hormonlar da aşırı üretilir ve pıhtıya neden olur.
Kan pıhtılaşmasının en çok karşılaşılan nedenleri ise genetik faktörler, sigara kullanımı, pasif içicilik, 35 yaş üstünde olmak, kilo problemleri, uzun seyahat yapmak, çoğul gebelik, uzun süre hareketsiz kalmak ve daha önceden sezaryen doğum yapmış olmaktır. Bu nedenler kan pıhtılaşmasının ana nedenleridir.
Gebelikte Kan Pıhtılaşmasının Belirtileri Nelerdir?
Kan pıhtılaşmasının belirtileri bacaklarda şişme, ayaklarda sancı, damarlarda şişkinlik, yürüdüğünüz zaman ortaya çıkan sancı, nefes darlığı, göğüs, sırt, boyun ve kolda görülen ağrılardır. Bu belirtiler kan pıhtılaşmasının olduğunu göstermektedir.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız mutlaka uzman bir doktora görünmeniz gerekiyor. Oldukça tehlikeli bir hastalık olan pıhtılaşmanın bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde oldukça ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Hamilelikte Yaşanan Kan Pıhtılaşması Sonuçları
Hamilelikte kan pıhtılaşması sonucunda bazı risklerle karşılaşmanız muhtemeldir. Bu riskler arasında en ciddi olanlar plasentalarda oluşan kan pıhtılaşması, kalp krizi, inme, akciğer embolizmi, düşük ve erken doğumdur. Kan pıhtılaşmasının en çok karşılaşılan sonuçları olan bu durumları yaşamak istemiyorsanız belirtileri kendinizde gördüğünüz anda doktora başvurmalısınız.
Gebelikteki Kan Pıhtılaşmasından Nasıl Korunur?
Bazı alınabilecek önlemlerle hamilelikte kan pıhtılaşmasının önüne geçilebilir. Bu önlemler doktor kontrolü ile düzenli egzersiz yapmak, hareketli yaşam tarzına geçmek, sigara ve dumanından uzak durmaktır. Kan akışını düzenlemeye yarayan bu öneriler sayesinde pıhtılaşmadan korunabilirsiniz.
Hamilelikte Kan Pıhtılaşması Teşhisi Nasıl Konur?
Doktorunuzun ilk yapacağı tetkik ultrasondur. Ancak kan pıhtılaşması örneğin bacağınızda meydana geldiyse bunu ultrason ile tespit etmek zordur. Bu yüzden bu bölge için venografi denilen alet ile teşhis yapılır. Bu yöntemin haricinde birkaç ultrason tetkiki hastalığın tanısı için yeterli olacaktır.
Gebelikteki Kan Pıhtılaşmasının Tedavisi Nedir?
Teşhis konduktan sonra tedaviye hemen başlanması gereklidir. Buradaki ilk amaç pıhtının ilerlemesini önlemektir. Daha sonra da pıhtıyı yok etmeye çalışmaktır. Hastalığın tedavisi anne adayına her gün heparin iğnesi yaparak uygulanır.
Bazı durumlarda anne adayına kendi kendine iğne yapması öğretilebilir ya da anne adayı bu konuda bir yakınından yardım alabilir. Heparin iğnesinin çok belirgin bir yan etkisinin olmadığını da söyleyebiliriz. Bu yüzden güvenle iğneyi yaptırabilirsiniz.
Kan pıhtılaşması bebek düşüğüne neden olur mu?
Kan pıhtılaşması sonucunda bebeğin beslenmesi ve gelişimi sekteye uğramaktadır. Bundan dolayı da düşük ya da erken doğum meydana gelebilmektedir.
Hamilelikte kan pıhtılaşması ne olur?
Anne ve bebek arasındaki beslenme, kan alışverişi sayesinde gerçekleşmektedir. Plasentadaki kılcal damarlar sayesinde gerçekleşen beslenme sırasında bu damarlarda pıhtılar oluşur. Bu da tıkanmaya neden olur. Bu da bebeğin beslenmesini ve gelişimini bozar.
Gebelikte kan pıhtılaşmasını önlemek için ne yemeli?
Hamilelik sürecinde kan pıhtılaşmasını önlemek için tüketebileceğiniz birçok besin bulunuyor. Bu besinler sarımsak, zeytinyağı, zerdeçal, papatya, ekinezya, kırmızı biber, kızılcık, üzüm, limon ve karanfil çayıdır. Bu besinleri tüketerek pıhtılaşmayı engelleyebilirsiniz.
Kan pıhtılaşmasını nasıl anlarız?
Kan pıhtılaşmasının birçok belirtisi vardır. Bunlardan en çok karşılaşanı göğüs, sırt, kol ve boyunda oluşan ağrılardır. Bunun yanında nefes darlığı yaşanması, bacağın alt tarafında ağrı ve kızarıklar oluşması da bu rahatsızlık yüzünden yaşanabilir. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız kan pıhtılaşması sorununa sahip olabilirsiniz. Bu durumda bir an önce doktora görünmelisiniz.
Kan pıhtılaşması olanlar nelere dikkat etmeli?
Kan pıhtılaşması rahatsızlığına sahip olan kişilerin birkaç şeye dikkat etmesi gerekiyor. Bunlar hareketsiz kalmamak, sigaradan uzak durmak ve öğünlere bol sebze eklemektir. Bu önerileri uyguladığınız takdirde hastalığın etkilerini en düşük seviyeye indirebilirsiniz.
Kan pıhtılaşması olan biri normal doğum yapabilir mi?
Kan pıhtılaşması olan anne adayları hamilelik sürecinde kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorundadırlar. Bu tedaviyi gören kişinin normal hastalardan herhangi bir farkı yoktur. Doktorunun onayını almak şartıyla bu kişiler de normal doğum yapabilmektedirler.