Hamilelikten Korunmanın En Etkili 10 Yolu

İstenmeyen gebelikleri engellemek için bilinmesi gereken hamilelikten korunma yollarını ve doğum kontrol yöntemlerini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Hamilelikten Korunmanın En Etkili 10 Yolu

Günümüzde çeşitli korunma yöntemleri ile istenmeyen gebeliğin önüne geçmek mümkündür. Gebelikten korunmak için size ve eşinize en uygun korunma yöntemlerinden birini seçebilirsiniz. Bu içeriğimizde en güvenli hamilelikten ve tabi ki cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma yöntemlerini sizler için mercek altına alıyoruz.

İşte en etkili doğum kontrol yöntemleri...

1. Takvim Yöntemi

hamilelikten korunma yolları

Tarih boyunca uygulanmış, hala da uygulanmaya devam eden en eski doğum kontrol yöntemlerinden biri olan takvimle gebelikten korunmada yumurtlama zamanları ve adet döngüleri sıkı takibe alınıyor. Kadınların yumurtlama dönemlerini hesaplayan bir takvim aracılığıyla doğum kontrolü sağlanabiliyor.

Yumurtlama döneminde kadınların vücut ısıları ve vajinal akıntıları doğru tarihler için baz alınarak kullanılıyor. Regl döngüleri düzenli olan kadınlarda önceki regl tarihini not edilerek, sonrakilerde yaklaşık yumurtlama zamanının tahmini sağlanabiliyor. Takvim yönteminin etkinliğinin %75 civarı güvenilirlik oranı mevcuttur.

2. Spermisid

hamilelikten korunma yolları

Vajinanın içine yerleştirilen fitil ile gebelikten korunmak mümkündür. Sadece fitil değil aynı zamanda köpük veya tablet formunda da olan bu ürün sayesinde sperm hücrelerinin rahime ulaşmadan ölmesi sağlanır. Gebelikten koruma oranının %74 civarında olduğu spermisid yönteminden verimli sonuç alınabilmesi için cinsel ilişkiden 1 saat önce uygulanması gerekir.

Sperm öldürücü özelliğe sahip olan spermisitlerin fitil, krem, köpük jel gibi seçenekleri bulunuyor. Bunlardan kendinize uygun olanı tercih ederek kullanabilirsiniz. Doğru kullanımlarda %91 koruma sağlar. Diğer koruma yöntemlerine göre başarı oranı düşüktür. Bu yüzden diğer yöntemlerle kullanılması koruyucu özelliğini arttırır.

3. Spiral (Rahim İçi Araç)

hamilelikten korunma yolları

T şeklindeki küçük bir araca verilen ad olan spiral ile spermlerin rahim içine ulaşması engellenir. Böylelikle yumurtaların döllenmesi engellenmiş olur. Uzman doktor tarafından rahimin içerisine yerleştirilen spiral, genellikle 2-3 santimetre boyutunda olur.

İki tip spiral vardır. Bakır içeren spirallerde koruyuculuk süresi 10 yıldır. Gebelik oranı ilk yıl için yüzde 1’den daha azdır. Hormonlu salgılayan spiral ise 5 yıl süre ile etkili olurlar. Bu hormon rahime salınarak, mukusu kalınlaştırır ve spermin içeri girişini engeller. En önemli yan etkisi lekelenme tarzı kanamadır. Ancak kadına zarar vermez ve tedavi gerektirmez.

Hormon salgılayan spiraller adet kramplarını azaltabilmektedir. Klasik, “T” şeklindeki spirallerin aksine, çok küçük çubuklar şeklinde olan yeni nesil spiraller her rahime uyum sağlıyor. Rahim tavanına özel bir düğümle yerleştirilen yeni nesil spiraller, klasik spirallerde kramp ve ağrı gibi yan etkiler yaşayan kadınlarda kullanılabiliyor.

4. İmplanon (Deri Altı İmplant)

hamilelikten korunma yolları

Bir diğer gebelikten korunma yöntemi olan implanon ya da deri altı implant yöntemi ile progesteron hormonunun salınımı etkilenir ve gebe kalma önlenir. Yaklaşık 4 cm uzunluğundaki implantların 3 yıla kadar etkisi bulunuyor.

Bu implantlar sadece uzmanlar tarafından deri altına yerleştirilir veya çıkarılır. Protesteron hormonu rahim ağzında bulunan mukuslu sıvıyı koyulaştırarak spermlerin geçişini önler. Bu da rahim içine bebeğin tutunmasını sağlayan örtüde incelmeye sebep olur. Böylece hamile kalma ihtimalini neredeyse sıfıra indirir.

5. Mesigyna – Depo Provera (Koruyucu İğneler)

hamilelikten korunma yolları

Nasıl ki doğum kontrol hapı ile yapay hormon takviyesi yapılarak gebe kalmak önleniyorsa mesigyna – depo provera olarak da bilinen koruyucu iğneler sayesinde de %99 oranda verimli sonuç alınabilir. İçerisinde bulunan östrojen ve progesteron hormonları sayesinde yumurtlamayı engellerken, rahim içindeki sıvıyı koyulaştırarak spermlerin geçişini engeller.

Doğum kontrol iğnesi kullanımında gebelik olasılığı %1’in altındadır. Doğum kontrol iğneleri aylık ve 3 aylık olarak ikiye ayrılır. Aylık iğneler progesteron içerirken, 3 aylık iğneler hem progesteron hem de östrojen içerir. Bu iğneler adet döneminin ilk 5 günü içerisinde bir uzman eşliğinde kas içerisine enjekte edilerek yapılır.

6. Doğum Kontrol Hapı

hamilelikten korunma yolları

Birçok kadının hamile kalmaktan korunma adına başvurduğu yöntemlerden bir olan doğum kontrol haplarının doktor kontrolünde alınmasında fayda var. Doğum kontrol hapları, regl döngüsünden ilk gününden sonraki 21 gün boyunca her gün düzenli olarak 1 tane alınacak şekilde kullanılmalıdır.

Hapların düzenli kullanımıyla hamilelikten korunma %99’a kadar etkili olur. Eşler, bebek sahibi olmak istediklerinde hap kullanımını bırakabilir. Hap kullanımını kestikten sonra yumurtlamayı engelleyen faktörler ortadan kalkar ve gebe kalmayı engelleyecek bir sorun olmaz. Hapların gebeliği önlemekle birlikte adet düzenleme ve yumurtalık kistlerinin tedavisinde etkin olabileceği gözlemlenmiştir.

7. Tüp Ligasyonu (Tüplerin Bağlanması)

hamilelikten korunma yolları

Geri dönüşü en zor gebelikten korunma yöntemlerinden olan tüp ligasyonu işlemiyle kadınların sadece doğurganlıkları engellenir. Bunun dışında adet düzeni veya cinsel işlevler etkilenmez. Bu yöntem genellikle birden fazla çocuk sahibi ve 35 yaş üstü kadınlar için tavsiye edilir. Koruma oranı %99 olarak bildirilmiştir. Halk arasında bilinen hurafelere karşın, erken menopoz veya cinsel isteksizlik yaratmaz.

8. Vasektomi

hamilelikten korunma yolları

Erkeklerin sperm kanallarının kapatılarak kısırlaştırılmaları anlamına gelen bir doğum kontrol yöntemi olan vasektomi sadece cerrahi işlemle gerçekleştirilebilir. Vasektomi ile erkeğin cinsel ilişkiye girdiği kadının hamile kalma ihtimali tamamıyla ortadan kalkar.

Vazektomi yapıldıktan sonra erkekten gelen sıvının rengi ve yoğunluğunda herhangi bir değişiklik olmaz. Ancak sıvının içerisinde sperm hücresi bulunmaz. Yine kadınlarda da olduğu gibi ileri yaşlarda tercih edilebilir bir yöntemdir.

Lokal anestezi altında yapılan kısa bir işlemle gerçekleştirilir. Nadir olarak ilk 6 ay için görülen yan etkileri kanama, enfeksiyon, şişlik, sertleşme sorunu ve ağrı olarak belirtilmiştir.

9. Diyafram

hamilelikten korunma yolları

Lateksten yapılmış elastik bir aracın rahim ağzına yerleştirilmesiyle gebelikten korunma sağlanabilir. Emziren annelerin de kullanabileceği bu yöntem herhangi bir yan etkisi olmamasıyla öne çıkmaktadır.

Diyafram, hormon ilaçları almak istemeyen kadınlar için kolay ve tekrar kullanılabilme özellikleri nedeniyle tercih sebebidir. Rahim içine yerleştirilen diyafram, spermlerin yumurtayı döllemesini engeller. Doğru kullanımda %94 oranında etkilidir.

10. Prezervatif (Kondom)

hamilelikten korunma yolları

En yaygın kullanılan doğum kontrol yöntemi olan kondom, penisin üzerine geçirilen şeffaf ve ince bir araçtır. Bu anlamda lateks alerjisi olanların mutlaka polizopren prezervatifleri kullanması önerilir. Su geçirmeyen özelliği ve dayanıklılığı sayesinde doğum kontrolü ve cinsel hastalıklara karşı koruyucu amaçlarla kullanılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ertesi Gün HapıDoğum Kontrol Hapı
Bakirelikte Hamile Kalınır Mı?Zevk Suyu Hamile Bırakır Mı?

Hamilelikten en iyi korunma yöntemi nedir?

Doğum kontrol hapları, gebelikten korunma yöntemleri arasında en çok tercih edilenlerden birisidir. Bu haplar düzenli bir şekilde kullanıldığı takdirde %99'a kadar oranda koruma sağlamaktadır.

Evde hamile kalmamak için ne yapılır?

Hamile kalmamak için evde uygulayabileceğiniz en etkili yöntem bitki çaylarıdır. Bazı bitki çaylarının gebelik engelleyici etkisi bulunuyor. Bu bitki çayları arasında en öne çıkanı hibiskus bitkilerinden yapılan çaylardır. Bunların yanında adaçayı, meyan kökü, akdiken, pelin otu, rezene, ökse otu ve Cezayir menekşesi gibi bitkilerden yapılan çaylar da oldukça etkilidir.

Korunmasız cinsel ilişkide hamilelik nasıl önlenir?

Korunmasız cinsel ilişkide gebe kalmak istemiyorsanız kullanabileceğiniz birkaç yöntem bulunuyor. Bu yöntemler ertesi gün hapı, doğum kontrol hapı, tüp ligasyonu, takvim yöntemi, rahim içi bakır spiral ve doğum kontrol iğneleridir.

Hamile kalmamak için ne zaman ilişkiye girilir?

İnce kıvama sahip, uzayan ve berrak görüntülü akıntıdan sonraki dört gün hamile kalma riski oldukça yüksektir. Bu günler geçtikten sonra ise cinsel ilişki yaşadığınız zaman gebelik riski yoktur. Ancak arada kanama olursa bu günlerde ve kanamanın 3 gün sonrasına kadar ilişkide bulunulması önerilmemektedir.

Doktorlar hangi korunma yöntemini öneriyor?

Uzman doktorlar en etkili gebelikten korunma yöntemi olarak doğum kontrol hapının kullanılmasını önermektedir. Rahim içi araç da sık kullanılan ve oldukça güvenli olarak hamilelikten korunma yöntemidir.

Korunmasız cinsel ilişkiden sonra ne yapılmalı?

Korunmasız cinsel ilişkiden sonra gebeliği engellemenin en iyi yolu rahim içi araçla korunma ya da ertesi gün hapının kullanımıdır. Spiral olarak bilinen rahim içi araç ilişkiden sonraki 5 gün içerisinde uygulanabilmektedir. Aynı şekilde ertesi gün hapı da 5. güne kadar kullanılabilmektedir. Ancak ne kadar erken alınırsa o kadar etkilidir.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum