Hantavirüs Nedir, Nasıl Bulaşır, Belirtileri Nelerdir? Çin’de Görülen Hantavirüs Hakkında Bilgi
Çin'de Bir Kişinin Ölümüne Neden Olan Hantavirüs Hakkında Bilinmesi Gerekenler?
Çin’de Koronavirüs’ün ardından “Hantavirüs” ismi verilen yeni bir virüs ortaya çıktı. Virüs ile ilgili ilk ölüm sonrası İngilizce yayın yapan Global Times'ın haberine göre Yunnan'dan Shandong'a otobüsle dönen kişide görüldü. Hantavirüs hastalığı ile ilk ölüm vakasının yaşanmasının ardından hem ülkemizde hem de dünyada hastalıkla ilgili birçok kişi araştırma yapmaya başladı. Bizler de bu içerikte, Hantavirüs nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır? sorularına cevap aradık.
Hantavirüs Nedir?
Çin’de ortaya çıkan ve bir kişinin ölümüne neden olan Hantavirüs;
“Bunyaviridae ailesinde görülen oldukça etkileyici bir virüstür. Bu virüs ailesinde ise 7 farklı virüs yeralmaktadır. Bunlar;
Bunyavirüs, Phlebovirüs, Nairovirüs, Tospovirüs, Orthobunyavirüs, Unclassified bunyavirüs ve Hantavirüsé’tür.
Hantavirüs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilmiştir ve Böbrek sendromlu kanamalı ateş olarak dünya genelinde anılmıştır.
Hantavirüs Nasıl Bulaşır?
Hayvanlarda görülen Hantavirüs genel olarak insana bulaşması zor bir virüstür. Asıl taşıyıcısı ise pamuk faresi adı verilen Sigmodon hispidusdur. Bu hayvanın yaşadığı bölgeler Güney, Orta ve Kuzey Amerika'dır.
Bulaşma Yolu;
- Dünya üzerinde Fareler ve diğer bazı kemirgenler hantavirus taşıyıcısıdır. Birçok kişi farkında olmasa da kırsal bölgelerde ve şehirlerde bu virüs insanlar için çok tehlikeli olabilmektedir.
- Kemirgenin insanı ısırmasıyla virus geçişi çok nadirdir.
- Hantavirüs temasla insandan insana geçmez.
- İnsana bulaş yolunun özellikle enfekte kemirgenlerinin virüs bulaşlı çıkartılarının, solunması aracılığıyla olduğu düşünülmektedir.
Hantavirüs Belirtileri
Çin’de bir kişinin ölümüne sebep olan Hantavirüs’ün belirtileri insanlar tarafından en çok aranan konuların başında geldi. Peki, fareden insanlara bulaşan Hantavirüs’ün belirtileri nelerdir?
- Hantavirüs enfeksiyonları damar çeperlerinin hasar gördüğü viral bir hastalıktır. Damar geçirgenliğinin artması ve trombositopeni ardından kanamalı belirtilerle seyredebilir.
- Hipertansiyona, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği ve şoka kadar gidebilen ölümcül bir tabloya yol açabilir.
- Hantavirüs ile ilgili belirtiler 2’ye ayrılır. Bunlar erken ve geç belirtilerdir!
Erken belirtiler;
Yorgunluk, ateş, kalça, sırt, omuz gibi büyük kas gruplarında ağrıyı içerir. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, ishal, kusma, bulantı gibi belirtiler görülebilir.
Geç belirtiler;
Hastalığın başlangıcından 4-10 gün sonra, Hantavirüs Pulmoner Sendromu tablosu gelişir. Akciğer ödemi ve buna bağlı olarak öksürük, nefes darlığı gibi geç bulguları görülür. Hantavirüs Pulmoner Sendromu tablosu gelişmişse, Oliguri (idrar miktarında azalma) ve böbrek yetmezliği gelişir.
Hantavirüs Kuluçka Dönemi
Hastalık hakkında en çok merak edilen konu ise hastalığın insanlarda kuluçka süresi. Peki, Hantavirüs'ün kuluçka süresi ne kadardır? Hayvanlar ile insanlar arasında kuluçka süresi farkı var mıdır?
- Ölümcül bir virüs olduğu belirtilen Hantavirüs’ün kemirgenler tarafından 1 ay ile 12 ay arasında taşıyıcılık yapmaktadır.
- Uzmanların açıklamalarına göre Hantavirüs’ün insanlarda kuluçka süresi net olmamakla birlikte 12 ile 21 gün arasındadır. Hantavirüs sebebiyle ortaya çıkacak olan hastalık 12-21 arasında kendisini belli etmektedir.
- Sıcaklık ve nem oranına da bağlı olarak 5-60 gün arası değişkenlik göstermektedir.
- İnsana bulaşan virüs, 5-10 arasında kendisini göstermeye başlar.
Hantavirüs’ten Korunma Yolları
- Evlerde kemirgen hayvanlar beslenmemelidir.
- Evde kedi besleyenler, daha önce Hantavirüs virüsü taşıyan fare yemişse kedilerini mutlaka sağlık kuruluşuna gerekli önlemler alarak götürmelidir.
- Evlerde genel olarak farelere yönelik önlemler alınmalıdır ( Besinleri ağızlarının kapatılması)
- Kemirgenlerin yaşadığı ortamlarda çalışanlar eldiven ve maske takılması, dezenfektan kullanılmalıdır.
- Kapı ve pencerelere sineklik konulmalı, çöp konteynırlarının kapakları sürekli kapalı tutulmalıdır.
- Kemirgenlerin yaşam alanı olan rögar kapakları tamir edilmeli.
- Depo gibi yerlerde fare kapanları ve zehir tozları kullanılmalıdır.
- Bulaşma şüphesi varsa ilk olarak vücudunuzun bu virüsle temas etme ihtimali olan kısmını dezenfekte edip en kısa zamanda doktora başvurmalısınız.
- Farelerin yaşadığı alanlar toz haline süpürülmeden önce çamaşır suyu ve dezenfektan ile temizlenmelidir.
- Farelerin yoğun olduğu bölgelerde çalışıyorsanız mutlaka maske ve eldiven kullanın.
Önerilen İçerik: Korona (Corona) Virüs Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Çözüm Önerileri