Tarihle İç İçe Olan Hatay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hem tarihte hem de günümüzde oldukça önemli bir konuma sahip olan Hatay hakkında bilmediklerinizi ve bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.
Tarihle İç İçe Olan Hatay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2019 yılında açıklanan rakama göre 1,61 milyon kişilik nüfusa sahip olan Hatay, Türkiye'nin en kalabalık 13. şehri olarak dikkat çekiyor. Milattan önce yaşamın bulunduğu bu şehir, birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığından dolayı kültürel zenginliğiyle hayranlık uyandırıyor.

Bir zamanlar Hristiyanlığın merkezi olan Hatay, günümüzde bile farklı dinden insanların bir arada barış içinde yaşamasıyla örnek olarak gösteriliyor.

Arap, Türk, Ermeni, Kürt ve daha birçok ırk için önemli bir yere sahip olan Hatay, geçmişiyle merak uyandırıyor. Bu sebeple hazırladığımız içeriğimiz, Hatay hakkında bilmedikleriniz ve bilmeniz gereken bütün bilgileri barındırıyor.

İşte Hatay hakkında bilinmesi gerekenler...

Hatay'ın Kısa Tarihçesi

Hatay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türkiye'nin en eski şehirleri arasında bulunan Hatay, yapılan çalışmalarda elde edilen bilgilere göre M.Ö 100.000 ile 40.000 zamanından beri yaşamın olduğu bir yerdir. Orta paleolitik, Neolotik, Kalkolit dönemlerde ve Tunç Çağı'nda yaygın olarak kullanılan bir yerleşim yeridir. Tunç Çağı'nda Akat beyliği, M.Ö 1800-1600 yılları arasında Yamhad Krallığına bağlı olan Hatay, M.Ö 17. yüzyılda Hititlerin hakimiyetine geçmiştir. Ardından M.Ö. 1490 yılında Mısır hakimiyetine giren Hatay, daha sonraları sırasıyla Urartular, Asurlular ve Perslere ev sahipliği yapmıştır.

M.Ö.333 yılında Büyük İskender tarafından yenilgiye uğrayan Persler, Hatay'ı Makedonlara teslim etmek zorunda kalmışlar. Büyük İskender'in ölümüyle birlikte generalleri tarafından paylaşılan Hatay'da M.Ö. 300 yılında Antakya şehri kurulmuştur. Takvimler M.Ö. 64'ü gösterdiğinde Roma İmparatorluğuna katılan Antakya, Suriye eyaletinin başkenti olmuştur. Bu sayede Hristiyanlık ilk defa Kudüs dışında bir yere yayılmış ve Hz. İsa'ya inananlara ilk defa Hristiyan denmiştir. M.S. II. yüzyılda Roma İmparatorluğunun üçüncü büyük şehri olan Antakya, ticaret ve ihracat yönünden oldukça gelişmiştir.

395 yılında Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılmasıyla beraber Doğu İmparatorluğu sınırları içerisinde kalan Antakya, 638 yılında İslam orduları tarafından fethedilmiştir. Ardından Halep'e bağlanan Hatay, 969 yılında Bizanslılar tarafından ele geçirildi. Haçlı seferleri sırasında da önemli rol oynayan Hatay, Memlüklüler tarafından Haçlıların elinden kurtarılmıştır. 9. ve 10. yüzyılda bölgeye çok sayıda Türk nüfusunun gelmesiyle yavaş yavaş Türkleşmeye başlayan Hatay, Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah tarafından Selçuklu İmparatorluğuna dahil edildi.

Tarihler 1516 yılını gösterdiğinde Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilerek Osmanlı İmparatorluğuna bağlanan Hatay, önce Halep'e bağlı bir sancak ardından da kaza olmuştur. 1918 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğuna bağlı olan Hatay, 1. Dünya Savaşı sonrası Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. 18 yıl boyunca Fransızların hakimiyeti altında kalan Hatay, 1938 yılında bağımsız bir devlet haline gelmiştir. Tarihler 7 Temmuz 1939 yılını gösterdiğinde Hatay meclisi tarafından alınan kararla Türkiye'ye bağlanan Hatay, aynı yılda ilçe olarak yönetilmiştir.

Hatay'ın İklimi

Hatay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı olan Hatay, Akdeniz iklimine sahiptir. Yıllık sıcaklık ortalamasının 15-20 derece arasında değiştiği Hatay'da dağlık kesimler daha serin olmaktadır. Yıllık yağış miktarı ortalama 877 - 1174 mm olan Hatay'da yılda sadece birkaç gün kar yağmaktadır. Bitki örtüsü olarak baktığımız dağların 800 m yüksekliğe kadar olan kısımlarında maki, 800 - 120 m arasında kayın, kızılcık, meşe, ardıç, kavak ve çınar ağaçları; 1200 metrenin üstünde yer alan kısımda ise karaçam, kızılçam ve sedir ağaçları yer almaktadır. %44'ü ekili, %38'i orman ve maki, %14'ü çayır ve meralardan oluşan Hatay'da her çeşit bitki yetişebilmektedir.

Hatay'ın Coğrafyası

Hatay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İskenderun Körfezi'nin doğu kıyısında yer alan Hatay, Suriye, Kilis, Gaziantep, Osmaniye ve Adana ile komşudur. 5.524 kilometre kare yüz ölçümüne sahip olan Hatay, %46,1 dağ, %33,5 ova ve %20,4 platolardan oluşmaktadır. Nur Dağları (Amanos), Kel dağı ve Suriye platoları arasında kalan Hatay, her çeşit bitkinin yetiştiği Amik Ovasına sahiptir.

Şehrin en önemli su kaynağı olan Asi nehri, Lübnan'dan doğup önce Suriye ardından da Türkiye'ye doğru ters yönde akmaktadır. Dünya'da ters yöne akan tek nehir olmasıyla bilinen Asi nehri, 556 kilometredir. Asi nehrinden sonra gelen en önemli su kaynakları ise Büyük Karaçay, Küçük Karaçay, Afrin ve Karasu çaylarıdır. Şifalı su kaynağı yönünden de zengin olan Hatay, Erzin ve Reyhanlı ilçelerinde yer alan kaplıcalar dışında tesis bulunmayan birçok küçük kaplıca suyuna sahiptir.

Hatay’da genellikle tahıl, zeytin ve meyankökü yetiştirilmektedir. En önemli tarım ürünleri ise, buğday ve pamuktur. Meyve olarak turunçgiller, üzüm, incir, erik ve Trabzon hurması yetiştirilmektedir. Hatay’ın kıyı kesimlerinde balıkçılık, köy kesimlerinde ise tavukçuluk yapılmaktadır. Hatay’ da yer alan madenlerde altın, alüminyum, asbest, demir, dolomit, fosfat, demir, mermer, krom, kireçtaşı ve manyezit bulunmaktadır ve bu rezervlerin çoğunda üretim yapılmaktadır. Ayrıca Türkiye'nin 3. en büyük limanına sahip olduğundan dolayı da deniz ticareti bakımından önemli bir konumda yer alan Hatay, deri, dokuma ve giyim gibi sanayisiyle de ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.

Hatay'ın İlçeleri

Hatay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bereketli topraklarıyla dikkat çeken Hatay'ın toplamda 15 ilçesi bulunmaktadır. Bunlar; İskenderun, Altınözü, Antakya, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, Kırıkhan, Kumlu, Payas, Reyhanlı, Samandağ, Yayladağı'dır. Merkez ilçesi Antakya ve Akdeniz'in en önemli limanına sahip olan İskenderun, şehrin hem en büyük hem de ekonomik olarak en gelişmiş ilçeleridir.

Hatay'ın İl Trafik Numarası ve Alan Kodu

Hatay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hatay'ın il trafik numarası yani plakası 31'dir. Hatay'da bulunan sabit hatların aranabilmesi için gerekli olan alan kodu ise 0326'dır.

Hatay'a Nasıl Gidilir?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hatay'ın Meşhur LezzetleriHatay'da Gezilecek Yerler

Hatay genel özellikleri nelerdir?

5.524 kilometre kare yüzölçümüne sahip olan Hatay, %41 dağ, %33.5 ova ve %20.4 platolardan oluşmaktadır. İskenderun, Altınözü, Antakya, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, Kırıkhan, Kumlu, Payas, Reyhanlı, Samandağ, Yayladağı ilçelerinden meydana gelen Hatay'ın en büyük beldeleri ise İskenderun ve Antakya'dır.

Hatay ilinin eski adı neydi?

Hatay, Osmanlı zamanında İskenderun veya Antakya olarak anılıyordur.

Hatay ne ile ünlüdür?

Hatay'ın ünlü lezzetleri arasında; künefe, tepsi kebabı, humus, sarmaiçi, biberli ekmek ve abagannuş yer almaktadır.

Hatay bizim için neden önemlidir?

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de oldukça önemli olan Hatay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz'in güvenliği adına kilit noktada yer almaktadır. Ayrıca Türkiye'nin çıkarlarının korunması içinde önemli jeopolitik konumda bulunan Hatay, limanıyla da deniz ticaretinde fayda sağlamaktadır.

Hatay'da en çok ne üretilir?

Hemen hemen bütün sebze ve meyvenin yetişebildiği Hatay'da, turunçgiller, kabak, zeytin, Trabzon hurması, yenidünya, bamya, bezelye, pazı, pamuk, patlıcan ve sarımsak gibi ürünler ön plana çıkıyor.

Hatay ismini kim koydu?

Hititler zamanında bölgede yer alan Hattena Krallığından türetilen Hatay, 1936 yılında Atatürk tarafından konulmuştur.

Hatay'ın sembolü nedir?

Mitolojik hikayelerde çok fazla geçtiğinden dolayı Hatay'ın sembolü defne ağacıdır.

Hatay'da hangi dinler var?

Geçmişten günümüze kadar birçok dine ve ırka ev sahipliği yapan Hatay'da İslam, Hristiyanlık ve Musevilik dinlerine mensup kişiler yaşamaktadır. Cami, kilise ve havralar yan yana ve insanlar barış içinde yaşamaktadır.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum