Hayat Kurtarıcı 9 Bilgi!
İki tür insan var: Kıyamet derecesinde bir felaketten sonra ya da gündelik yaşanacak zor bir durumda ne yapacağını bilemeyenler ya da bu listeyi okuyup uyarıları dikkate alarak ne zor anlarda ne yapması gerektiğine dair fikir edinecek olanlar. İşte hayat kurtaran o öneriler:
1. Nükleer Bir Patlamadan Sonra Ne Yapılmalı?
Nükleer patlama gerçekleşirse bunu dalga dalga gelen ateş topu şeklindeki rüzgardan fark edersiniz. Şoku atlatmak için 10 saniyeniz var. Hemen olduğunuz yere kapaklanıp parmaklarınızla kulağınızı ve gözünüzü kapatın. Sadece dişlerinizin arasından nefes alın. Ayakta durmak akciğerlerin, kulak zarlarının ve daha birçok organın patlamasına sebep olabilir. Bu nedenle dalga geçene kadar aynı pozisyonda kalın. Şoku atlattıktan sonra sığınacak güvenli ve yer altında olan bir mekan bulmalısınız. Olabildiğince çok beton ve çeliğin altında olmak lazım. En az 48 saat burada kalmalısınız. İlk etaptaki radyasyon dalgası ve radyoaktif madde salınımından ancak bu şekilde kurtulabilirsiniz.
2. Toplum İçinde Nasıl Yardım İstenir?
Kalabalık bir caddede yaralanırsanız ya da kalp krizi benzeri bir rahatsızlık geçirirseniz kesinlikle "Yardım edin, biri yardım etsin" şeklinde kalabalığın tamamından yardım istemeyin. İnsanların heyecandan ya da tereddütten kaynaklı "nasıl olsa başkası yardım eder" diye düşünüp size yardım etmeden beklediği her saniye sağlığınızı tehlikeye atabilir. Size en yakın olan kişiye direkt hitap edin ve ondan yardım isteyin.
3. Çölde Kaybolanlar İçin: Üç Kuralı
Eğer çölde kaybolursanız yardım çağrısı olarak bir aynayı yansıtıcı gibi kullanmanız en mantıklısı. Üstünüzden geçen bir uçağa güneş ışığı veya başka bir ışık kaynağından ışık yansıtmak kurtulma şansınızı bayağı arttırır. Eğer bir araçla kaybolduysanız yardım bulmak için aracınızı terk etmeyin. Araç size hem barınak olur hem de dikiz aynaları yardım sinyali için kullanılabilir. Çölde kaybolan insanlar genellikle araçlarından birkaç kilometre uzakta ölmüş oluyorlar. Demek ki araçtan uzaklaşmamak lazım. Diğeri ise 3 kuralı. Elinizde yardım işareti vermek için kullanacağınız ne varsa, silah, düdük, el feneri, yansıtıcı ayna, bunları 1 saniyelik aralıklarla 3 defa kullanmak evrensel bir yardım çağrısıdır.
4. Takip Edildiğinizi Düşünüyorsanız Ne Yapmalısınız?
Eğer aracınızla giderken bir başka araç tarafından takip edildiğinizi düşünüyorsanız yapmanız gereken 4 şey var ve 4'ü de aynı: Sağa dönmek. 4 defa sağa dönerek olduğunuz yerde dönmüş olursunuz. Peşinizdeki araç da sizinle beraber 4 kez dönerse evet, takip ediliyorsunuz demektir.
5. Ateş Yakmanın İlginç Bir Yolu
Eğer nemli ve ıslak odunlardan ötürü ateş yakamıyorsanız ve yanınızda cips varsa bu bir fırsat. Çünkü cipsler harika yanar. Uzun süre yanabilen cips, etrafındaki ıslak odun, dal ve yaprakların da yanabilmesine olanak tanır.
6. Derin Bir Yara Alırsak Nasıl Davranmalıyız?
Mesela bir bıçak, cam parçası, kıymık ya da kesici başka bir şey vücudunuzda derin bir yara açtı. Refleks olarak sizi kanatan nesneyi vücudunuzdan çıkarmaya çalışırsınız. İşte bu büyük bir hata. Çünkü vücudunuza saplanmış olan nesne bir atardamara denk geldiyse kanın akmasını yavaşlatıyor olabilir. Eğer bilinçsizce çekip çıkarırsanız damarınıza çok daha büyük zarar verebilirsiniz. İlk yardım ekibi gelene kadar yaranın çevresine baskı yaparak bekleyin.
7. Arabada Mahsur Kalınca Ne Yapılır?
Eğer bir aracın içinde mahsur kalırsanız ve camı kırmaktan başka çareniz kalmazsa dayanıklı olan araba camlarını kırmak için metal ya da demir bir şey gerekecek. Tekmeyle ya da yumrukla camı kırmak vücudunuzda ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Bu nedenle arabada camı kırmak için bir eşya bulamazsanız arabanın koltuk başını sökerek buradaki metal uçları camı kırmak için kullanabilirsiniz.
8. Rip Akıntısından Nasıl Kurtulunur?
Rip akıntısı ya da bilinen ismiyle ters akım, kıyıdan açığa doğru dikey bir şekilde akar. Yukarıdan bakıldığında bu akımın oluştuğu kısım kırışık ve koyu renkli görünür. Eğer rip akıntısına kapıldığınızı ve çabalamanıza rağmen kıyıya yaklaşmak yerine daha da açıldığınızı fark ederseniz panik yapmayın.
9. Bir Toz Maskesi Olarak Sütyen
Yanımızda her an oksijen maskesi bulundurmuyoruz. Bir doğal afet durumunda derme çatma olsa da işe yarar bir toz maskesi yapabilirsiniz. Bir sütyen ve bir bardak alın. Bardağın alt kısmını ufak olacak şekilde kırın. Ağız kısmını burnunuzu kaplayacak şekilde yüzünüze yerleştirin. Sütyenin göğüs boşluğu kısmını bardağın kırık kısmına yaslayın ve olabildiğince sıkı şekilde başınız arkasında bağlayın.
Önerilen İçerik: Farkında Olmadığınız 9 Şaşırtan Gerçek!
NeOldu.com