Hayatımıza Girmeye Hazırlanan Yeni Teknoloji: Grafen
Grafen maddesi bilim ve teknoloji dünyasının son yıllarda en çok uğraş verdikleri konu oldu. Bu araştırmalara yön veren Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacıları, çelikten kat kat daha sağlam olan grafen maddesinin telefonlara gelebileceğini belirtti. Araştırmayı yürüten ekibin başında bulunan Tomas Palacios, üretilen bu cihazın her cep telefonuna ve laptopa sığdırabileceği müjdesini verdi. Bu müjde ile bilim ve teknoloji dünyası bir anda hareketlenmeye başladı.
Büyük Gelecek Vadediyor
Araştırmacıların yaptıkları ilk deneylerden oldukça olumlu sonuçlar elde edildi. Bunun üzerine çalışmalarını daha verimli hale getiren araştırmacılar, gelecek vadeden bu maddeyi günlük kullanıma sokabilmek için deneyler yapmaya devam ediyor. Araştırmacılar bu maddeyi günlük hayatımıza indirgedikleri zaman birçok olumsuz durum ortadan kalkacak. Örneğin; bir otomobilin ön camına eklenen sensör sayesinde şoför, gece görüşünü son derece sağlıklı yaparak güvenli bir sürüş sergileyecek.
Grafen Nedir?
Mucize madde olarak tanımlanan grafen, güçlü bir kızılötesi algılamaya sahip maddelerin başında geliyor. Tüyden hafif olmasına rağmen güçlü karbon bağı özelliğinden dolayı yeryüzündeki en güçlü malzemelerden biri olma özelliği gösteriyor. Grafen, karbon atomunun bal peteği gibi örgüye sahip yapılarından biridir. Ayrıca iki yapılı ender planar yapılarından biri olma özelliği de gösteriyor. Grafen yaygın olarak şu yöntemler ile elde ediliyor:
- Katman Ayırma Yöntemi (Eksfoliasyon Yontemi)
- Epitaksiyel Büyütme
- Silisyum-Karbon Yöntemi
- Kimyasal Ayrıştırma Yöntemi
Seri Üretime Ne Zaman Geçilecek?
Önceleri seri üretime geçilmesi konusuna oldukça olumsuz gözle bakılıyordu. Ancak bu konu üzerine İranlandalı bilim adamları büyük bir başarıya imza atarak grafen sentezleme yöntemini keşfettiler. Bu sentez yöntemi ile yapılacak seri üretimden ilk faydalanacak olan firma ise Samsung. Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT)'nin üzerinde çalışmalar yaptığı bu maddeyi kısa bir sürede hayata geçirmesi bekleniyor.