Hiç Olmadığı Kadar Yaklaştı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Satürn keşif uydusu olan Cassini, 20 yıllık görevinin son aşamasında Satürn’e daha önce hiç olmadığı kadar yaklaştı.
Hiç Olmadığı Kadar Yaklaştı

NASA'nın Satürn keşif uydusu olan Cassini, 20 yıl önce başlayan görevinin son aşamasında Satürn gezegenine daha önce hiç olmadığı kadar yaklaştı.

SATÜRN’ÜN ATMOSFERİYLE TEMAS ETTİ

BBC'nin haberine göre, görevinin son evresine 10 Ağustos'ta başlayan keşif uydusu Cassini, gezegenin atmosferi ile halkaları arasındaki 2 bin kilometrelik bölgeden geçtiğinde, gezegenin atmosferiyle temas etti.

Satürn'ün üst atmosferindeki bulutlara 1600 kilometre kadar yaklaşan Cassini, gezegene şu ana dek hiç bu kadar yakın olmamıştı.

saturn

Son beş turunun ilkinde yaptığı bu geçiş ile Cassini, gezegenin üst atmosferinin dışında doğrudan gaz örnekleri toplamış oldu. Cassini'nin elde ettiği verileri bir sonraki temasında Dünya'ya yollaması bekleniyor.

Bu arada, keşif uydusunun atmosferde daha derinlere dalması sebebiyle yavaşlayabileceği ancak itici gücü kullanılarak yeniden eski dengesini sağlayabileceği aktarıldı. Bilim adamları, Cassini'nin son 4 geçişinde Satürn'ün atmosferinde daha da derinlere inebileceğini umut ediyor.

saturn

KENDİNİ İMHA EDECEK

Öte yandan, 20 yıldır uzayda bulunan ve yakıtı git gide azalan Cassini'nin, yaşamı destekleme ihtimali olan Satürn'ün uyduları Titan ve Enceladus ile çarpışma ihtimali var. Son 4 turun her birinde Satürn'ün atmosferinde daha da derinlere inecek Cassini, 15 Eylül'de nihai dalışını yapıp gezegenin atmosferinde kendini imha edecek.

saturn

Uzaya NASA, Avrupa ve İtalya Uzay Ajansı'nın ortaklığında 1997’de fırlatılan Cassini, Satürn'e ulaştığı 2004 senesinden itibaren gezegen yörüngesindeki keşif faaliyetlerine devam ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.